ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ  
 
 
 
 
 
 
Τροπολογία Θεοχάρους για αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης στο 85%... 25-06-2013
 
διαβάστε περισσότερα
 
Εκδήλωση της Ελένης Θεοχάρους με τίτλο: «Τουρκία στο κατώφλι της ΕΕ»
Ημερομηνία: 28-04-2012

 

Δελτίο Τύπου

από το Γραφείο της Ευρωβουλευτού του ΔΗΣΥ-ΕΛΚ

Ελένης Θεοχάρους

 

 

Εκδήλωση της Ελένης Θεοχάρους με τίτλο: «Τουρκία στο κατώφλι της ΕΕ».

Όμεν: Εάν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με τις αρχές και αξίες της ΕΕ δεν θα ενταχθεί

Ζήτησε εκπλήρωση τουρκικών υποχρεώσεων,  επιστροφή της Αμμοχώστου και άνοιγμα του λιμανιού της πόλης υπό την ΕΕ

  • · Θεχάρους: Χωρίς λύση δεν έχει ένταξη: Δημοκρατική Τουρκία, δημοκρατική λύση στο Κυπριακό.
  • · Αναστασιάδης: Ζήτησε από την Τουρκία εγκατάλειψη αδιάλλακτης πολιτικής και λύση, καθώς  ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη ως βήμα βελτίωσης σχέσεων

Λευκωσία, 28 Απριλίου 2012

 

 

Πραγματοποιήθηκε ψες στην αίθουσα Αναστάσιος Λεβέντης του Πανεπιστημίου Κύπρου, παρουσίαση του βιβλίου,   «Η Τουρκία στο κατώφλι της ΕΕ», το οποίο προλογίζει ο Κοινοτικός Επίτροπος Αρμόδιος για Θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε.

 

Σεβασμός και λύση

 

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από  την Ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους μαζί με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τελούσε υπό την αιγίδα του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Κώστα Χριστοφίδη.  Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός και μέλη διπλωματικών αποστολών στην Κύπρο.  Κύρια ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ και εισηγήτρια για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ρία ΄Ομεν, η οποία αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα λύσης του Κυπριακού με την εντονότερη συνδρομή της Τουρκίας προς την κατεύθυνση αυτή ενώ, ταυτοχρόνως, επικεντρώθηκε  στις τουρκικές υποχρεώσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία, στο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ενεργεί έρευνες  εντός της ΑΟΖ της  και στην ανάγκη της επιστροφής της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, καθώς  και στο άνοιγμα του λιμανιού  της υπό την αιγίδα της ΕΕ. Η κ. ΄Ομεν τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία οφείλει να ομαλοποιήσει τις διμερείς της σχέσεις με όλα τα κράτη μέλη, αδιακρίτως, με  θεμέλιο λίθο την υλοποίηση των σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία. Θέλω να είμαι σαφής, είπε η κ. Όμεν: «Η ΕΕ έχει αρχές και αξίες και αν η Τουρκία θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ πρέπει να συμμορφωθεί με αυτές».

 

Δημοκρατική λύση

 

Την εκδήλωση χαιρέτησαν η  κ. Θοεχάρους ως οικοδέσποινα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ενώ εκ μέρους του Πρύτανη Κώστα Χριστοφίδη χαιρετισμό απεύθυνε ο καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου Κυριάκος Δημητρίου. Στο χαιρετισμό της, η κ. Θεοχάρους επισήμανε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ εάν δεν επιλυθεί το Κυπριακό στη βάση των αρχών και των αξιών της ΕΕ και πρόσθεσε ότι η φόρμουλα είναι απλή: Δημοκρατική Τουρκία, δημοκρατική λύση στο Κυπριακό.

 

Τουρκική αδιαλλαξία και Συνεταιρισμός για την Ειρήνη

 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι η κατοχή της Κύπρου κράτους μέλους της ΕΕ από υποψήφιο για ένταξη κράτος, δηλαδή την Τουρκία φανερώνει ότι η ίδια η ΕΕ έχει πολλή δουλειά να κάνει για την εμπέδωση της ειρήνης. Ταυτοχρόνως, πρόσθεσε, ότι η Τουρκία  τηρεί αδιάλλακτη στάση και επισήμανε ότι αυτό το οποίο θα πρέπει να πράξει η Τουρκία είναι  η αλλαγή πολιτικής και η εμπλοκή της σε πραγματικό διάλογο για λύση του Κυπριακού. Μια τέτοια εξέλιξη, παρατήρησε,  θα τερματίσει τους υφιστάμενους πολιτικούς κινδύνους και θα επιφέρει επιπρόσθετα βήματα για εμπέδωση της δημοκρατίας στην ευρωπαϊκή γειτονιά μας. Εμείς πρόσθεσε, υποστηρίζουμε τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας. Διότι, είπε, έχουμε όλοι να κερδίσουμε από τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας και επισήμανε ότι από την πλευρά της, η Άγκυρα  μπορεί να βοηθήσει την επανεγκατάσταση γειτονικών σχέσεων δια της στήριξη της ένταξης της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.

 

Χωρίς ξένους στρατούς

 

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Κυριάκος Δημητρίου εξήρε το επιστημονικό περιεχόμενο του βιβλίου και τη θεματολογία του. Ειδική άλλωστε μνεία γι αυτό έγινε και από την κ. ΄Ομεν.
Όπως είπε ο κ. Δημητρίου, το άλυτο Κυπριακό πρόβλημα αποτελεί το κύριο εμπόδιο της τουρκικής ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ και υποστήριξε την επίλυση του προβλήματος με την απαλλαγή της Κύπρου από ξένους στρατούς για να καταστεί το νησί γέφυρα ειρήνης της ΕΕ με τη περιοχή μας.

 

Σημαντικές προσωπικότητες

 

Το βιβλίο προϊόν διεθνούς συνεδρίου που πραγματοποίησε η κ. Θεοχάρους υπό την αιγίδα του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, στο οποίο συμμετείχαν η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Asli Tunk, ο Καθηγητής Ahmet Sedat Aybar, ο Δρ. Διευθνών Σχέσεων Γιάννος Χαραλαμπίδης, o Ευρωβουλευτής Reimer Boege, o Πρέσβης Onur Oymen, o Καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους, ο Δρ. Διευθνών Σχέσεων Αφεντούλης Λαγγίδης, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας  Yasar Yakis, o Ευρωβουλευτής  Ιωάννης Κασουλίδης και η Ευρωβουλευτής  Μαρία-Ελένη Κοπά.  Την επιμέλεια του βιβλίου έχουν ο Τούρκος καθηγητής Sedat Aybar και ο Δρ των διεθνών σχέσεων Γιάννος Χαραλαμπίδης.

 

 
 
 
  Αναζητηση
     
      ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ: