ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ  
 
 
 
 
 
 
Οι παρατηρητές του ψευδοκράτους συνιστούν τορπίλη στη λύση του Κυπριακού... 17-04-2013
 
διαβάστε περισσότερα
 
Με αφορμή την Σύνοδο για την Αφρική
Ημερομηνία: 10-01-2019

                                                                                                   

 

Δελτίο Τύπου

από το Γραφείο της Ευρωβουλευτού

Ελένης Θεοχάρους 

 

Βρυξέλλες, 9 Ιανουαρίου 2019

 

Με αφορμή την Σύνοδο για την Αφρική

Θεοχάρους: Η εκπαίδευση θεμέλιο για τη βελτίωση της παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της υγείας των Αφρικανών

 

Στο πλαίσιο της Συνόδου ΕΕ-Αφρικής που διοργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την Ομάδα του ECR, η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης σε ομιλία της σχετικά με τα θέματα υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης αλλά και επί της γενικότερης αναπτυξιακής βάσης, τόνισε τα εξής: «Χρειάζεται άμεση παροχή χιλιάδων υποτροφιών σε Αφρικανούς φοιτητές, για να σπουδάσουν σε Πανεπιστήμια της ΕΕ και της Αφρικής ως  γενικοί γιατροί, νοσοκόμοι, μαίες, δάσκαλοι, κτηνίατροι, γεωπόνοι, δασολόγοι με την υποχρέωση, όμως, με το πέρας των σπουδών τους, να επιστρέψουν και να εργαστούν στον τόπο τους για 5 τουλάχιστον χρόνια».

Υπογράμμισε δε ότι χρειάζεται να δημιουργηθεί υποδομή σε δρόμους, σχολεία, νοσοκομεία, ιατρικά και περιφερειακά κέντρα, ανάπτυξη ενός καλού λειτουργικού δικτύου γιατρών, νοσηλευτών και μαιών. Χρειάζεται επίσης η αξιοποίηση του υδροηλεκτρικού και του θερμό-ηλιακού δυναμικού της αφρικανικής ηπείρου, η βελτίωση στις τηλεπικοινωνίες, στα τραπεζικά συστήματα, στις υποδομές στον τομέα του τουρισμού, και η διαχείριση των αποβλήτων με βιώσιμη διαδικασία.

«Αυτοί είναι τομείς πάνω στους οποίους, αν γίνουν οι σωστές κινήσεις,  μέσα σε 10 χρόνια θα μετατρέψουμε τα αφρικανικά κράτη σε πολυδύναμους μηχανισμούς ανάπτυξης», τόνισε συμπερασματικά η Δρ. Θεοχάρους.

Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης συνέχισε παρουσιάζοντας τη γενικότερη κατάσταση στην Αφρική και τονίζοντας ότι οι Αφρικανικοί πληθυσμοί πλήττονται δραματικά από το HIV/AIDS, την φυματίωση την ελονοσία, την πολιομυελίτιδα τις βαριές γαστρεντερίτιδες, τον Δάγγειο πυρετό,  την νόσο Εμπόλα, τον ιό του Δυτικού Νείλου και φυσικά από όλες τος νόσους από τις οποίες πάσχει ο γενικός πληθυσμός και χρήζουν παθολογικής και χειρουργικής αντιμετώπισης. Δεν παρέλειψε δε να σημειώσει ότι στην επιδείνωση της κατάστασης συμβάλλουν η φτώχια, ο υποσιτισμός, η έλλειψη πρόσβασης σε καθαρό νερό, και η αδυναμία διανομής φαρμάκων ακόμη και εκείνων που διατίθενται δωρεάν από τον ΠΟΥ και το Global Fund.

Τέλος, με γνώμονα, πάντοτε, τη ρήση του Νέλσον Μαντέλα ότι: ‘Χωρίς Παιδεία δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ ανάπτυξη στην Αφρική», η κα Θεοχάρους ολοκλήρωσε, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία και στον ρόλο της εκπαίδευσης, και υπογράμμισε ότι: «Παρέχοντας εκπαίδευση στα νεαρά αγόρια και κορίτσια σχετικά με τη  βελτίωση της προσωπικής υγιεινής και των τρόπων μετάδοσης των ασθενειών και της αποφυγής μιας ανεπιθύμητης κύησης, θα μειωθεί η προγεννητική θνησιμότητα, οι θάνατοι μητέρων και η μετάδοση του HIV/AIDS δια της κύησης. Η σεξουαλική αγωγή θα οδηγήσει στον περιορισμό της μετάδοσης του HIV/AIDS και των νόσων που το συνοδεύουν».

 
 
 
  Αναζητηση
     
      ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ: