23-24 ... 12-06-2013
 
 

: 14-11-2018

Συνντευξη Ελνη Θεοχρους στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στη Μαρνα Οικονομδου

 

Σε πρσφατη τοποθτησ σας εχατε αποκαλψει πως ο Αβρωφ Νεοφτου σας επε πως η διζωνικ δικοινοτικ ομοσπονδα χει τελεισει, με τον διο βεβαως να το απορρπτει. Εσες χετε λλη ενημρωση απ την Ε.Ε για το τι λση συζητεται;

χι. λλωστε η ΕΕ και οι Ευρωπακο Θεσμο ενημερνονται απ την Κυπριακ Κυβρνηση, γι´ αυτ και δεν βλπουμε προκοπ. Μνο το Ευρωπακ Κοινοβολιο ακοει και τις αντθετες απψεις, τις δικς μας απψεις. Γνωρζω σα χουν ειπωθε στο Εθνικ Συμβολιο, σα αποκαλπτουν οι Τορκοι αξιωματοχοι, σα μας λνε ο ΓΓ του ΟΗΕ και οι εκπρσωποι του και σα διαρρουν στα ΜΜΕ. Δυστυχς αυτ συγκλνουν σε λση δο κρατν. σον αφορ τον κοινωνικ βανδαλισμ που διπραξα και στον οποο αναφρεστε, (γνωρζετε νομζω καλ τι ουδποτε διπραξα κτι ανλογο στο παρελθν) διεπρχθη διτι με εξθησε σ αυτν ο πολιτικς βανδαλισμς που υφιστμην την δεδομνη στιγμ. ΜΕΑ CULPA. Αναμνω την ενημρωση του Προδρου Αναστασιδη προς τον λα, μετ και την συζτηση που εχε με την Χολ-Λουτ, στην οποα ανπτυξε τις χι και τσο νες ιδες του για τα δο κρτη. Πιστεω ακρδαντα τι λση συνομοσπονδας, τοι λση δο κρατν, δεν αποκρπτεται, δεν εξωραζεται, δεν φτιασιδνεται, δεν μασκαρεεται.

Σμφωνα με δημοσιεματα ο Πρεδρος χει μιλσει για να σχδιο β’ σε ξνους αξιωματοχους, συνεργτες του ακμα και σε πολιτικος αρχηγος. Σε σας νοιξε καθλου τα χαρτι του για να εναλλακτικ σχδιο;

Εγ οφελω να λαμβνω σοβαρ υπ´ ψιν σα λγει ο Πρεδρος της Κυπριακς Δημοκρατας. Και ακοω να μιλει για Ομοσπονδα με μεταφορ λειτουργιν στα κρατδια. Τα γεγοντα ωστσο μιλον απ μνα τους. Ο διος δλωσε τι, απ το 2010, χει καταθσει   πρταση στο Εθνικ Συμβολιο για δθεν αποκεντρωμνη Ομοσπονδα, που στην ουσα δε σημανει τποτε λλο παρ λση δο κρατν, μνιμη διχοτμηση και ισχυρ πλον γεωστρατηγικ, πληθυσμιακ, και οικονομικ πεση της Τουρκας επνω στο Ντιο κρτος. Και στους κατοκους του.

Με τις νες ιδες που θτει ο Νκος Αναστασιδης νιθετε πως ρχεται πιο κοντ στις δικς σας θσεις;

Μα αφο τις θεσε απ το 2010, δεν πρκειται περ νων ιδεν. Τρα τις θτει σε εφαρμογ. Δεν πιστεω να στηρζετε κι εσες την θση τι ποιος απορρπτει να ρατσιστικ λση παρχαντ της στηρζει διχοτμηση και λση δο κρατν. Αυτ εναι φτηνς και θλιβερς αιτισεις. Εμες αγωνιζμαστε για την κατοχρωση τσο των ανθρωπνων δικαιωμτων, σο και των πολιτικν, περιουσιακν θρησκευτικν, πολιτισμικν, γλωσσικν και εθνικν δικαιωμτων του κθε πολτη. Εμες υποστηρζουμε λση βασισμνη στον χρτη των ανθρωπνων δικαιωμτων, στην συνθκη της Λισαβνας, στο Κοινοτικ Κεκτημνο.

πως και να το κνουμε, λοι οι συμβιβασμο που χουν γνει μχρι τρα και που αποστερον απ τον λα στο σνολο του, απ λα τα δικαιματα του, δεν καταπνονται. Και αυτ που θα προκψει θα εναι μια ωρολογιακ βμβα στα θεμλια της Ειρνης. Γιατ Ειρνη σημανει Δικαιοσνη.

Λυπμαι, αλλ εγ , ως Ελνη Θεοχρους δεν μπορ να αποδεχθ τα τετελεσμνα που δημιοργησε η παρνομη εισβολ, η τυφλ στρατιωτικ βα της Τουρκας το 1974, η κατοχ και η εθνοκθαρση στο κατεχμενο τμμα της πατρδας μας να διαγρφονται και να εμφανζεται σε λο τον κσμο το Κυπριακ ως απλ δικοινοτικ και ‘διασυνοριακ’ διαφορ.

Βλπετε τι χουμε θεμελιακς διαφορς με τον Πρεδρο. Οι θσεις μου βρσκονται χιλιδες βρστια μακρι απ τις δικς του. Μπορε να πλησασαν λγο οι θσεις μας στην προεκλογικ περοδο ταν φοροσε φουστανλα στα εθνικφρονα σωματεα και στα εθνικ μνημσυνα, αλλ σντομα , μετ την επανεκλογ του απεκδθη και της φουστανλας και των προεκλογικν του βερμπαλισμν.

χετε αναφρει στο παρελθν πως η διζωνικ δικοινοτικ ομοσπονδα εναι η χεριστη μορφ διχοτμησης. ταν η συζτηση πλον περιστρφεται γρω απ τα δο κρτη, τη συνομοσπονδα και την ομοσπονδα, εξακολουθετε να τσσεστε εναντον της ομοσπονδας;

Πολ σωστ, ουδποτε απεδχθην την λση της ΔΔ, πολλ δε μλλον την λση δο κρατν. Για μνα το να επιλξω ανμεσα στον θνατο με γκιλοτνα και τον θνατο στην αγχνη δεν αποτελε επιλογ. Δεν θλω να πιστψω τι η Κυπριακ Δημοκρατα θα φθσει ποτ στο σχατο σημεο εξευτελισμο, αυτοχειρας, ραγιαδισμο και ηττοπθειας, οτε τι θα παραδοθε αμαχητ.

Πιστεετε πως με την πολιτικ Αναστασιδη θα προχωρσει και θα ολοκληρωθε το ενεργειακ πργραμμα της Κυπριακς Δημοκρατας στην ΑΟΖ;

χι. Με τα σημεριν δεδομνα, θεωρ λως απθανο να ολοκληρωθε το ενεργειακ πργραμμα, διτι ακμη και αυτ μπκε στα γρανζια μιας διαδικασας λσης που η νομικ της βση νοσε θανσιμα και οι κυβερνσαντες και κυβερνντες ποτ δε θλησαν να την διαφοροποισουν, αποδεχμενοι μοιρολατρικ τα τετελεσμνα της εισβολ και της κατοχς. Οτε πστεψαν τι εμαστε πλον Ευρωπακ κρτος, οτε κατλαβαν τι σημανει αυτ και ποιες εναι οι τερστιες δυναττητες που μας προσφρει. Ως εκ τοτου δεν αξιοποησαν ποτ -ακμη και απ τα ψηφσματα του ΟΗΕ- οτιδποτε λλο εκτς απ τις μαγικς λξεις ΔΔΟ. Και χι μνο μειναν απαθες αλλ απεδχθησαν σιωπηρς την τουρκικ θση περ εκλιποσης Κυπριακς Δημοκρατας. Που δεν την υπερασπστηκαν και δεν την υπερασπζονται. Αισθνομαι βαθτατη προσβολ κθε φορ που ακοω εκενο το «οι δο ηγτες».   

 Εδ και καιρ γνονται διαβουλεσεις στον ενδιμεσο χρο για κοιν ψηφοδλτιο, με τη φημολογα να μιλ για ναυγιο συμπρευσης. Ισχει; Σας γινε πρταση απ το ΔΗΚΟ να κατλθετε ως υποψφια με το ψηφοδλτι του;

Σημασα χει οι ξη Ευρωβουλευτς μας πνω απ λα να εναι μαχητικο υπερασπιστς της Κυπριακς Δημοκρατας και των δικαων του λαο μας. Πιστεω τι το πατριωτικ δημοκρατικ μτωπο θα εκλξει τουλχιστον δο Ευρωβουλευτς, και οι οποοι θα χουν τις ικαντητες αυτς . Εναι εντελς ασμαντο για μνα αν θα καταλβω την μα απ τις δο αυτς δρες στο Ευρωπακ Κοινοβολιο. Ωστσο, σας διαβεβαι τι χω την σοφα, τη γνση,  την εμπειρα, το σθνος, την αντοχ, να προσφρω ακμη περισστερα για την Πατρδα μου στο Ευρωπακ Κοινοβολιο. 

 
   
 
 
 
     
      :