: EastMed ... 10-11-2017
 
 

: 14-11-2018

ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 ΕΘΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

 

ΕΛΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ

 

Οι τελευταες εξελξεις του Κυπριακο επιβεβαινουν τι η ννοια του δικαου χει διαγραφε απ τις προδιαγραφς της. Κατρακυλσαμε στην αθλιτητα να εμαστε ικανοποιημνοι απλς με μια "βισιμη"  λση. Ο χρνος της επιβωσης δεν χει σημασα, ας υπρξει μια κποια λση για να δικαιωθον οι νθερμοι υποστηρικτς της και να λυφξουν αυτο που μιλον για ανθρπινα δικαιμτατα και λοιπς βλακεες. Ας υπρξει μια λση και σο αντξει.

 

σον αφορ τα Εθνικ συμφροντα, παρακολουθομε με ξαλλη χαρ  στρατιωτικς ασκσεις με Αμερικανος και Ισραηλινος, συνεργασες με τους Γλλους, και υπερπροσπθεια για νταξη στο ΝΑΤΟ. Μνο που εναι με τον νουν μας που κμνωμε μπαρμι.

Δηλαδ χωρς να στηρζουμε τα Εθνικ δκαια, υπερασπιζμαστε δθεν τα εθνικ συμφροντα, εκλιπαρντας στρατιωτικ κλυψη απ υπερδυνμεις.  

 Ταυτχρονα, ο Πρεδρος Αναστασιδης με την Δισκεψη Τπου της περασμνης Τρτης, παραδχθηκε τι η ΔΔΟ δεν μπορε να λειτουργσει, συνεπς δεν εναι βισιμη και τι για να συνεχιστε ο διλογος θα πρπει να παραχωρηθον κι λλες εξουσες στο τουρκικ υπ διαμρφωση κρτος στην κατεχμενη Κπρο.

Εναι σημαντικ η παραδοχ τι η ΔΔΟ δεν εναι ρεαλιστικς στχος και το μρφωμα που θα προκψει εξ αυτς δεν θα οδηγσει σε βισιμη  λση. Για δικαιοσνη οτε λγος. Αν ο Πρεδρος δεν προβανει σε κινσεις τακτικς προκειμνου να κερδσει χρνο μχρι να μας πνξουν τα γκζια που θα ανακαλψει  η EXXON MOBIL, εναι ξεκθαρο πως προχωρε ακθεκτος προς λση δο κρατν. Και παρ την εμφαν αμηχανα του, κατφερε να σημνει το τλος εποχς για την ΔΔΟ αποδεχμενος την αποτυχα της πολιτικς του. Το  τι οι μχρι πρτινος σφδρα υποστηρζοντες την "ποια λση χθες" τρα τον κατατσσουν στις τξεις των απορριπτικν ανερμτιστων ανοτων. στω και αν ουδες εξ ημν υποστριξε ποτ την διχοτμηση και τα δο κρτη.

 

Ωστσο, οι παραδοχς του Προδρου, δεν σημανουν οιονδποτε φελος για την δικ μας πλευρ. Απεναντας εκτιμομε τι εναι μια πρα πολ ζημιογνος επιλογ η Αποκεντρωμνη Χαλαρ Ομοσπονδα -ΑΧΟ.  

Διτι λες οι γενναιδωρες προσφορς του Δημτρη Χριστφια και λες οι παραχωρσεις και υποχωρσεις του Προδρου στο Κρανς Μονταν, δηλαδ οι υπερεξουσες και τα αντιδημοκρατικ υπερπρονμια που προσφεραν στους Τορκους,  εναι δη κεκτημνο για την Τουρκα.

 

Πρα πρα , με τον διαμοιρασμ της κυριαρχας δηλαδ την παραχρηση πλεστων σων εξουσιν (residual powers), στα συνιστντα κρτη, επιτελεται ακμη να βμα προς τις πγιες διεκδικσεις της κατοχικς χρας.

Ακμη να βμα προς  τον οριστικ διαμελισμ και την σε δετερο στδιο πλρη επικυριαρχα της κατοχικς χρας εφ´ λης της νσου.

 

Η θση του Προδρου τι η απαιτομενη θετικ ψφος των Τορκων θα περιορζεται σε ζωτικ για τα συμφροντα τους ζητματα, εναι λαν επικνδυνη: Για τους Τορκους λα τα ζητματα  θα εναι ζωτικ .

λα αυτ, μαζ με την εκ περιτροπς Προεδρα, τα βτο και την αριθμητικ ιστητα,  προκαλον δυσλειτουργα και σγουρα καθιστον την λση μη βισιμη.

Ο Πρεδρος ισχυρστηκε τι θα δσει εξουσες για να πρει ασφλεια και σως εδφη. Δηλαδ επιδικει να λειψ κρτος αλλ δθεν ασφαλς. Αλλ, τα λειψ κρτη δεν χουν καμα ασφλεια.

 

Δυστυχς η  αποστεωμνη ΑΧΟ εναι το νο πλασιο διαπραγμτευσης, και συνιστ τερστια υποχρηση στις τουρκικς απαιτσεις πριν ακμη αρχσουν οισυνομιλες.

 

Ο Πρεδρος αναφρθηκε επσης  σε αρχς και αξες της ΕΕ που θα εφαρμοστον  δθεν με την λση, αλλ κτι ττοιοι δεν προκπτει απ τα γγραφα που μας μορασε στο Εθνικ. Αντθετα, εν εφαρμζονταν οι αρχς και οι αξες της ΕΕ δεν θα υπρχαν κριτρια για το περιουσιακ, οτε θα αναγνωριζταν το δικαωμα στο χρστη-σφετεριστ των περιουσιν των νομμων ιδιοκτητν. Το γεγονς τι ο κριος Αβρωφ φωτογραφζεται ανερυθραστα  σε βλλα με πισνα κτισμνη σε Ελληνικ γη, δεν χει καμι σημασα. Το δκαιο δεν μας κφτει.  Εκε υπρχει νας χρστης -σφετεριστς ονματι Ναμ που αριο θα χει τον πρτο λγο. Αλλ το εθνικ συμφρον επιβλλει να προετοιμζεται το δικοινοτικ προεδρικ προφλ του κυρου Αβρωφ.

Εν επσης εφαρμζονταν οι αρχς της ΕΕ και του ΟΗΕ δεν θα συζητοσαμε αν θα μενουν οι ποικοι οτε, εν θα διαλυθε χι το κρτος.  Αλλ αυτ δεν αγγζουν την υπθεση δκαια και δικαιματα του πολτη.

Συνεπς, για ποιες αρχς της  ΕΕ μιλ ο Πρεδρος ταν οι Ελληνοκπριοι δεν θα χουν δικαωμα ψφου στο Βορρ γιατ αυτ το κρτος θα εναι τουρκικ; Μας λγει ββαια τι θα μπορομε να κινομαστε ελεθερα παντο, αλλ ως τουρστες στα δικ μας χωρι.

 

Ο Πρεδρος στο Διγγελμ του επιβεβαωσε την πρθεσ του να εμπλξει τον τπο σε νες περιπτειες. Οφελει ωστσο να παραδεχθε τι η διεκδικητικ σχολ σκψης για την επλυση του Κυπριακο αποδεχθηκε αυτ να εναι η ρεαλιστικ, εν η "ρεαλιστικ" κατ τον διο πολιτικ της ΔΔΟ κατρρευσε , μιας και η λση που στριζε αποδεχθηκε ουτοπα. Συνεπς ταν καταργονται τα Εθνικ δκαια και "πρυτανεουν δθεν τα εθνικ συμφροντα" ττε λοι οφελουν να εναι  υποψιασμνοι. Ειδικ ταν ξρουν τι ο τουρκικς στλος χει περικυκλωμνη την Κπρο. 

 

 
   
 
 
 
     
      :