ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ  
 
 
 
 
 
 
Κατόπιν παρέμβασης της Δρας. Ελένης Θεοχάρους για τις απειλές Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού ... 03-11-2015
 
διαβάστε περισσότερα
 
Δημοκρατία και Ελευθεροτυπία - Ρόλος των ΜΜΕ
Ημερομηνία: 14-11-2018

ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

 

Δημοκρατία και Ελευθεροτυπία - Ρόλος των ΜΜΕ

 

Της Δρος.  Ελένης Θεοχάρους

 

Η Ελευθερία της σκέψης, της έκφρασης και της διακίνηση ιδεών, είναι αναπαλλοτρίωτο ανθρώπινο δικαίωμα που οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε όλοι σθεναρά. Είναι επίσης δομικό, sine qua non συστατικό της Δημοκρατίας, η οποία  αποτελεί ύψιστο επίτευγμα του πολιτισμού μας.

 

Η αξιοπρέπεια του πολίτη καταρρακώνεται όταν του στερείται η δυνατότητα έκφρασης, διότι η ελευθερία του λόγου είναι ταυτόχρονα δομικό στοιχείο της ανθρώπινης προσωπικότητας, του ήθους του πολίτη και του ευ ζην.

 

Συνεπώς δεν νοείται πολιτικό ήθος χωρίς ελευθερία της έκφρασης. Παράλληλα, απαιτείται τόλμη, γνώση και παιδεία για να διαχειρίζεται ο πολίτης και να ορθοτομεί δημοσίως τον λόγον, χωρίς να εκφεύγει προς αντιδημοκρατικές ατραπούς.   

 

Η καταπίεση της ελεύθερης έκφρασης συνιστά απειλή κατά της κοινωνικής συνοχής και αναμφίβολα οδηγεί στον ολοκληρωτισμό. Όσοι έχουμε ζήσει κάτω από δικτατορικά καθεστώτα, μαρτυρούμε την έλλειψη αξιοπρέπειας που διέπει κάθε έκφανση της ζωής, λόγω καταστολής του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης. Πάντοτε θυμόμαστε τις διώξεις κατά των εκφραστών της Ελευθερίας του λόγου και της ελευθεροτυπίας  και το κλείσιμο εφημερίδων ή την εθελούσια αναστολή της έκδοσης τους. 

Απαιτείται τόλμη στην έκφραση της γνώμης και στην υπεράσπιση του δικαιώματος της ελευθεροτυπίας, παραγόντων που είναι απαραίτητοι για να ελέγχεται η εξουσία  και τα πρόσωπα που την ασκούν, να γίνεται σεβαστή η διαφορετικότητα, να επικρατεί η συναίνεση, να αποφεύγεται η αναρχία και η βία.

Η ελευθερία του λόγου σε καθεστώτα καταστολής και πάλιν απαιτεί αρετήν και τόλμην, χαρακτηριστικά των ολίγων δυστυχώς.

Ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα συμπεριλαμβάνεται σε όλες τις διακηρύξεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βεβαίως Ελευθερία του λόγου δεν σημαίνει ασυδοσία.

Οι παραβιάσεις και υπερβολές στην ενάσκηση του δικαιώματος της έκφρασης, είναι και αυτές προϊόντα έλλειψης παιδείας, πολιτισμού και κουλτούρας και δεν διαφέρουν σε τίποτε από τον φασισμό.

 

Στην Δημοκρατία είναι διασφαλισμένη η ελεύθερη έκφραση της κάθε άποψης, η ισηγορία και η ισοδύναμη προβολή όλων των απόψεων από τα ραδιοτηλεοπτικά και έντυπα μέσα. Ούτως οφείλουμε να διασφαλίζουμε την πλήρη και σφαιρική ενημέρωση του ενεργού πολίτη, ο οποίος λαμβάνει και τις αποφάσεις για το μέλλον του τόπου. Ο αδιάφορος και ανενημέρωτος πολίτης λαμβάνει συνήθως εσφαλμένες και επικίνδυνες αποφάσεις.

Η υπέρβαση της κοσμιότητας, του κοινωνικού ήθους και της κειμένης νομοθεσίας πρέπει να ελέγχονται και να τιμωρούνται. Δεν μπορεί στο όνομα της ελευθεροτυπίας να σπιλώνονται συνειδήσεις, να προσβάλλονται άτομα, να καταρρακώνονται πολίτες επειδή οι απόψεις τους είναι «αιρετικές» ή «ανόητες», «ασυνάρτητες» ή «αντιπολιτευόμενες» κατά την αντίληψη όποιου έχει την προνομιακή θέση να διαχειρίζεται μια ραδιοτηλεοπτική συχνότητα ­– που δεν του ανήκει προσωπικά γιατί είναι εθνικός πλούτος-.

Ουδείς δύναται να  καθυβρίζει, και να χλευάζει όσους έχουν αντίθετη άποψη και διαφορετική συμπεριφορά από την δική του. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να κάνει την πιο σκληρή κριτική στον πολίτη με τον οποίο διαφωνεί, αλλά με σεβασμό στην κοινωνία και στον υφιστάμενο την κριτική. ¶λλωστε, ουδείς είναι υπεράνω κριτικής. Ουδείς δύναται να θίγει την υπόληψη των πολιτών, είτε επωνύμως, είτε χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο στα πλαίσια της ελευθεροτυπίας και δυστυχώς οι μηχανισμοί αυτορρύθμισης δεν αποδίδουν πάντα.

 

Δεδομένου ότι τα όρια μεταξύ ελευθερίας της έκφρασης και ασυδοσίας ξεπερνιούνται εύκολα, όλοι οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί.

Εάν δεν υπάρχει επαρκής έλεγχος και αυτοέλεγχος τότε δεν είναι δύσκολο η Πολιτεία να διολισθήσει προς αντιδημοκρατικές κοινωνικές συμπεριφορές και σε αυτόν τούτον τον φασισμό. Έχουμε χρέος να υπερασπιζόμαστε την δική μας αλήθεια, σεβόμενοι τις αλήθειες των άλλων.

 

 

 

 
 
 
  Αναζητηση
     
      ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ: