... 11-11-2015
 
 

: 03-08-2018

 

Απ το ραμα του Καποδστρια στην σγχρονη τραγωδα του Ελληνισμο


ΕΛΕΝΗΣ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ-ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΟΥ
 

«Δεν μπορον να γλυκνουν την θλασσα με νερ μισ δρμι», γρφει ο Σεφρης και η συγκινητικ αντδραση των Κυπρων στην καταστροφικ πυρκαγι της Αττικς το επιβεβαινει. Αποδεικνει πως δεν εναι εκολο να μετατρψουν τον λα που γραψε το πος της ΕΟΚΑ σε λινομπμπακους. Ταυτοχρνως θυμζει και τον ορισμ των συνρων του Ελληνικο Κρτους πως τα καθρισε ο Κυβερντης Ιωννης Καποδστριας: «Τα ρια της Ελλδας, ορζονται  απ το 1821 υπ του αματος του εκχυθντος εις τας σφαγς των Κυδωνιν, της Κπρου, της Χου, της Κρτης, των Ψαρν, του Μεσολογγου και στις πολυριθμες ναυμαχες και μχες, στις οποες δοξστηκε το γενναο αυτ θνος». 
Ο Κυπριακς Ελληνισμς, συμπσχει και τον βαρανει βαθτατη οδνη απ την να τραγωδα που βωσαν οι κτοικοι της Αττικς. Πυρακτωμνες μνμες απ εμπλεμα καλοκαρια, βμβες Ναπλμ, γριους βομβαρδισμος, δικους θαντους,  πυρκαγις και ανθρωπογενες καταστροφς, συνθτουν πντα να βαρι καταθλιπτικ ψυχορργημα κθε λληνα στην Κπρο. Πνδημη θλψη, θρνος και οδυρμς.

Ωστσο, το διο σαρκι νομζω πως κατατργει την ψυχ του κθε συνειδητο πολτη: Γιατ δεν γινμαστε καλτεροι, γιατ δεν μαθανουμε απ τα παθματα, γιατ αδιαφορομε! Γιατ δεν κνουμε πρξη αυτ που ταν η πεμπτουσα της πολιτικς φιλοσοφας του Καποδστρια: «Η Ελλς πρπει να κηρυχθε ομοφνως υφ’ λων των Δυνμεων, χρα αφιερωμνη αποκλειστικς και μνον εις τας Επιστμας και την Διαφτισιν του ανθρπινου γνους, το δαφς της να κηρυχθε εκ των ξω απρσβλητον, εσωτερικς δε να κρατηθε  μακρν πσης ξνης αναμξεως, πρπει δε να κηρυχθε  δι’ λη την ανθρωπτητα κρτος ιερν, δημιουργοσα κατ’ αυτν τον τρπον μαν σωτηραν ισορροπαν δι’ ολκληρον την ανθρωπτητα».
 νειρο του Καποδστρια ταν να πετχει για την Ελεθερη Ελλδα την μετατροπ της σε   Παγκσμιο Κντρο Σοφας, Επιστημν  και Γραμμτων. Χρα Ειρνης, ευημεροσα και με πολτες νομοταγες που να διδσκουν με το παρδειγμα τους τι σημανει χρηστ πολιτεα. 

Σγουρα, αυτ που γινε πρσφατα  στην Αττικ εναι δυστυχς να επαναλαμβανμενο γκλημα, που λαμβνει χραν σε τακτ χρονικ διαστματα σε λα τα σημεα του Ελληνισμο, απ την Κρκυρα ως την Κπρο, απ την Κρτη ως την Μακεδονα. Και ακυρνει κθε προσπθεια να γνει η Ελλδα παγκσμιο κντρο Επιστημν και Πολιτισμο. Αποδεικνει τι ποτ δεν εχαμε χρηστ διοκηση αλλ συνεχ φαυλοκρατα. ποιος προσπαθοσε να αλλξει κτι , το σστημα το εξουθνωνε. 

Και ναι μεν για το γκλημα της Αττικς, υπρχουν νοχοι που πρπει να οδηγηθον στην Δικαιοσνη και να δικασθον, αλλ πως θα προλβουμε την επανληψη του; Πως θα ανακτσουμε ως θνος το κρος και την αξιοπρπεια μας που δεν θα επιτρπει σε καννα θλιβερ Καρλ Μπιλντ να μας καθυβρζει;

Η πρσφατη συμφορ χαρκωσε βαθει την κοιτδα του παγκσμιου πολιτισμο, την Αττικ της Δημοκρατας, των Θεν και των Σοφν και των Ηρων. Χαρκωσε τον διο τον πολιτισμ μας, με τους τσους δικους θαντους και με την καταστροφ του εθνικο μας πλοτου.

-Γι αυτ, χει τερστια σημασα   ο πρσφατος  Ραδιομαραθνιος αγπης και στριξης των παθντων και κυρως των παιδιν που διοργνωσαν λα τα ΜΜΕ της Κπρου. Η πρωτοβουλα αυτ αναδεικνει την μεγαλοψυχα του λαο μας και βοηθει στην στριξη των αδελφν μας που υποφρουν. Αλλ δεν εναι απλς πρξη  φιλανθρωπας.

-Γι αυτ και πρπει το Κυπριακ κρτος να βοηθσει στις αναδασσεις  με την τερστια εμπειρα που διαθτουν οι εμπειρογνμονες των τμματος δασν. Γι αυτ και πρπει να βοηθσει στην σσταση και ολοκλρωση κτηματολογου, με δεδομνο τι η Ελληνικ πολιτεα προσπαθε ανεπιτυχς εδ και δεκαετες να το πρξει, εν η Κπρος διαχειρζεται να ρτιο σστημα. Με τον τρπο αυτ θα εξουδετερσουμε κθε μορφς αυθαιρεσα και καταπτηση γης που δεν μας ανκει. Θα εξουδετερσουμε την μστιγα της νομιμοποησης αυθαιρτων απ κομματικος διαφθορες. Θα προστατψουμε το δσος  που εναι για λους και χι για περκλειστες ιδιωτικς χρσεις. Και θα υποχρεσουμε το κρτος να αναλβει την ευθνη της δικς μας προστασας και της προστασας του εθνικο πλοτου κθε μορφς.  

Ως Ευρωβουλευτς ζτησα την ενεργοποηση του Ευρωπακο Ταμεου Αλληλεγγης και τον συντονισμ των διεκδικσεων μας απ λα τα Διαρθρωτικ Ταμεα για να στηριχθον οι πυρπληκτες περιοχς της Αττικς. Παρλληλα, ενημρωσα για την κατσταση στην Αττικ  την  καθ' λην αρμοδα Επτροπο Περιφερειακς Πολιτικς Κορνα Κρτσου. Με αφορμ την πρσφατη δλωση της σχετικ με την επιτχυνση των διαδικασιν ενεργοποησης του Ευρωπακο Ταμεου Αλληλεγγης, περιγραψα την τερστια καταστροφ που μας πληξε, και αναφρθηκα στις ανθρπινες ζως που χθηκαν και στις  ανυπολγιστες οικονομικς και περιβαλλοντικς συνπειες στις πληγεσες περιοχς. 

Το Ταμεο Αλληλεγγης συνιστ σημαντικ εργαλεο της ΕΕ μσω του οποου μπορε να ανακουφισθον οι πυρπληκτοι και δνει την ευκαιρα στην Επιτροπ να αποδεξει εμπρκτως την αλληλεγγη της στην Ελλδα.

Υπογρμμισα μετ’ επιτσεως τι εκτς απ τη συνδρομ του ως νω Ταμεου, η Επιτροπ οφελει και η δια  να αναλβει πρωτοβουλα, σε συνεργασα με τις αρμδιες εθνικς και περιφερειακς Αρχς, με σκοπ τον συντονισμ λων των Διαρθρωτικν Ταμεων που θα μποροσαν, με βση τους ρους και τις διαδικασες τους, να συμβλουν στην αποκατσταση των δημσιων υποδομν καθς και των επιχειρσεων και των ιδιωτν που επλγησαν.

 

Υπβαλα επσης συγκεκριμνη και στοχευμνη πρταση σμφωνα με την οποα, με κατλληλη τροποποηση του προγρμματος "Εξοικονμηση κατ' οκον" και σε συνδυασμ με λλα κατλληλα χρηματοδοτικ εργαλεα θα καταστε δυνατ η ενεργειακ αποκατσταση των ιδιωτικν κατοικιν.
 Υπογραμμζοντας τι η ΕΕ, μετ και τις πρσφατες καταστροφικς πλημρες απ ακραα καιρικ φαινμενα στη Μνδρα Αττικς, εναι απαρατητο να συμβλει στον σχεδιασμ και στη χρηματοδτηση της εφαρμογς ενς σγχρονου σχεδου πολιτικς προστασας για την περιφρεια της Αττικς, για μεση εφαρμογ στο εγγς μλλον και με λψη μτρων προτεραιτητας. 
Ο σχεδιασμς οφελει να ενταχθε  στο πλασιο της νας προγραμματικς περιδου 2020-2027. Την επιστολ κοινοποησα και στην προεδρα της Επιτροπς Περιφερειακς Ανπτυξης του Ευρωπακο Κοινοβουλου

Εναι σημαντικ για τον τπο μας να εξακριβωθε η ουσιαστικ υλοποηση, ενεργοποηση και συμβολ λων των ργων που χει κατ το παρελθν χρηματοδοτσει η ΕΕ, πως το εθνικ κτηματολγιο, ργα δασοπυρσβεσης και δασοπροστασας, πολεοδομικο σχεδιασμο και  μελτες τεχνικς βοθειας. Θεωρ αδιανητο ργα τα οποα χουν χρηματοδοτηθε απ την ΕΕ να μην μπορον να αποδσουν τα μγιστα τη στιγμ που ο πολτης τα χει ανγκη. Κι αυτ  ενδεχομνως, λγω κακοδιοκησης,  λλειψης συντρησης, μη εφαρμογς, μη λειτουργας εγκατλειψς των υποδομν. 

 

Εναι επσης σημαντικ να υλοποιηθε η απ το 2009 εκκρεμοσα πρτασ μου προς την Επιτροπ, για την δημιουργα κοινς ισχυρς και αποτελεσματικς  Ευρωπακς Δναμης μεσης παρμβασης που θα σταθμεει σε χρα του Ντου, θα καλπτει λα τα κρτη μλη και θα επεμβανει ακαριαα που χρειζεται. Με ιδιατερη ικανοποηση πληροφορθηκα χθες τι η Επιτροπ προτθεται να υλοποισει την πρταση μου!

Βεβαως το πιο σημαντικ εναι η πρληψη. Και να  διδαχθομε  λοι απ την πρσφατη τραγωδα, να προστατψουμε  τους ανθρπους μας, τον εθνικ μας πλοτο, τις ομορφις και τον πολιτισμ του Ελληνισμο. Να μετατραπομε σε καλος πολτες που να σβονται τον λα μας, το κρτος μας, την γη μας, τον ιδρτα του ξωμχου που ποτζει την γη. Χρειαζμαστε ξαν μαθματα πολιτικς αγωγς. Και για την σωστ διακυβρνηση μας και για την σωστ πολιτικ μας συμπεριφορ. 
 Το φρνημα του λαο βρσκεται στο ναδρ και το χει στερηθε κθε ραμα και  κθε ενατνιση που δεν εντσσεται στα πλασια των μεταμοντρνων εκσυγχρονιστν που βολεονται μετατρποντας τον λα σε υβριδικ μεταλλαγμνη «φυλ». Μηδενζοντας την αξα που χει για τον κθε λα , για την προκοπ και την ευμρεια του, μια Παιδεα που να φωτζει και να ελευθερνει. 

λα τ λλα αντιμετωπζονται. Η ανπτυξη λγει ο Νλσον Μαντλα μπορε να επιτευχθε μνο μσα απ την μρφωση και την εκπαδευση του λαο. Που χωρς να βαρυγκωμ, θα εφαρμζει τα εντυπωσιακ παραδεγματα βλτιστων πρακτικν για την αντιμετπιση των πυρκαγιν πως γλαφυρ περιγρφει στο πρσφατο ρθρο του στον Ινφογνμωνα «Για να μην ξαναθρηνσουμε τσα θματα απ τις πυρκαγις»  ο Σταρος Καλεντερδης. 

 

 

 

 

 
   
 
 
 
     
      :