ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ  
 
 
 
 
 
 
Επιστολή Θεοχάρους προς Μάρτιν Σουλτς... 12-06-2012
 
διαβάστε περισσότερα
 
Με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια του ΕΚ επί των διαπραγματεύσεων για μια νέα Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης ΑΚΕ-ΕΕ
Ημερομηνία: 14-06-2018

                   ECR logo_EN                                                                                

 

Δελτίο Τύπου

από το Γραφείο της Ευρωβουλευτού

Ελένης Θεοχάρους 

 

 

Στρασβούργο, 13 Ιουνίου 2018 

 

Με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια του ΕΚ επί των διαπραγματεύσεων για μια νέα Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης ΑΚΕ-ΕΕ

Θεοχάρους: Η ανταλλαγή και ο πολιτικός διάλογος πυλώνες για μια επιτυχημένη νέα συμφωνία

“O μείζων στόχος μιας ισχυρής συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των χωρών AKE είναι η εξάλειψη της φτώχιας και η προαγωγή της βιώσιμης οικονομικής, πολιτισμικής και κοινωνικής ανάπτυξης των χωρών-εταίρων, με προοδευτική ένταξη της οικονομίας τους στην παγκόσμια οικονομία. Τόσο η ΕΕ όσο και οι χώρες ΑΚΕ θα πρέπει να επωφεληθούν από αυτή τη σχέση και την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ τους”. Αυτά τόνισε, σε προφορική παρέμβασή της, στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο η ευρωβουλευτής της Ομάδας του ECR και Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους, με αφορμή τη συζήτηση για τις διαπραγματεύσεις για μια νέα Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης ΑΚΕ-ΕΕ, επί του κειμένου της οποίας είναι η εισηγήτρια της πολιτικής της ομάδας.

Στη συνέχεια της παρέμβασής της η Δρ. Θεοχάρους υπογράμμισε τα εξής: “H διαπραγματευτική εντολή για τη μελλοντική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και των χωρών ΑΚΕ εγκρίθηκε πριν από 2 εβδομάδες στο Τόγκο. Στο πλαίσιο αυτής, οι θεμελιώδεις αρχές της συμφωνίας εταιρικής σχέσης του Κοτονού πρέπει να διατηρηθούν και να αποτελέσουν μέρος της μελλοντικής μας συνθήκης. 

 

Η στήριξη και η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αρχών, η ανάπτυξη πολιτικών για την οικοδόμηση της ειρήνης και την ενίσχυση της ασφάλειας στις ευάλωτες περιοχές, η αντιμετώπιση της μετανάστευσης και της κλιματικής αλλαγής, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τέλος, η αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας αποτελούν θεμελιώδη ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.


Ο πολιτικός διάλογος πρέπει να παραμείνει κεντρικός πυλώνας στο γενικότερο πλαίσιο της νέας συμφωνίας, ενώ οι αρχές της αποτελεσματικής αναπτυξιακής συνεργασίας πρέπει να ενσωματωθούν πλήρως στη νέα συμφωνία εταιρικής σχέσης ΑΚΕ-ΕΕ.

Τέλος, σε πρακτικό επίπεδο η ΕΕ πρέπει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην εκπαίδευση και στην καλλιέργεια δεξιοτήτων προς τους λαούς των χωρών ΑΚΕ, με παράλληλη στήριξή τους να παραμένουν στις χώρες τους και να εργάζονται γι’ αυτές”.

 
 
 
  Αναζητηση
     
      ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ: