ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ  
 
 
 
 
 
 
Ευρωβουλευτές στην Αρμενία... 23-04-2013
 
διαβάστε περισσότερα
 
Ετήσια έκθεση για τη λειτουργία του χώρου Schengen
Ημερομηνία: 31-05-2018

                   ECR logo_EN                                                                                

 

Δελτίο Τύπου

από το Γραφείο της Ευρωβουλευτού

Ελένης Θεοχάρους 

 

 

Στρασβούργο, 30 Μαΐου 2018 

 

Ετήσια έκθεση για τη λειτουργία του χώρου Schengen

Γραπτή παρέμβαση Θεοχάρους στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο

Σε συζήτηση επί της ετήσιας έκθεσης για τη λειτουργία του χώρου Schengen,  η οποία διεξήχθη την Τρίτη 29 Μαΐου, έγινε αναφορά στην κατάσταση και στις ενέργειες  κρατών που δεν έχουν εδαφικά σύνορα με την ΕΕ, όπως η Κύπρος και η Μάλτα, αλλά και για τις ενέργειες από πλευράς της ίδιας της ΕΕ απέναντι σε κράτη, όπως η Κύπρος, που τελούν υπό κατοχή.

Σε γραπτή παρέμβασή της η Ευρωβουλευτής Δρ. Ελένη Θεοχάρους ανέφερε ότι η  Τουρκία παραβιάζει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και τόνισε ότι το ζήτημα της ζώνης Schengen και της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων, που αποτελεί αντικείμενο της έκθεσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν αφορά μόνο την  εφαρμογή του Schengen υπό ομαλές συνθήκες, και μάλιστα σε χώρες που δεν έχουν χερσαία σύνορα με τη λοιπή ΕΕ, όπως η Κύπρος και η Μάλτα, αλλά σχετίζεται και με την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει σε κράτος-μέλος το οποίο τελεί υπό κατοχήν, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.

“Η Κύπρος δεν είναι στη ζώνη του Schengen επειδή, λόγω της κατοχής, δεν μπορεί να ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο στο κατεχόμενο τμήμα της. Το θέμα αυτό δεν είναι μόνο δικό μας αλλά και της ΕΕ, της οποίας τα σύνορα παραβιάζονται από την Τουρκία, ενώ εκ των πραγμάτων εγείρονται ζητήματα ασφαλείας για τα οποία την αποκλειστική ευθύνη φέρει η ¶γκυρα”, υπογράμμισε στην παρέμβασή της η κα Θεοχάρους. 

 

 
 
 
  Αναζητηση
     
      ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ: