. : ... 13-05-2015
 
 

: 04-04-2018

Ει επιλθομαι σου Ελλδα,

Επιλασθεει με η Δεξι μου

Κολληθεει η γλσσα μου τω Λρυγγι μου

Εαν μη σου μνησθ…

Ελληνδες και λληνες,

Μεταλαμβνομε σμερα απ τα για των Αγων του Ελληνισμο.

Μεταλαμβνομεν παντες οι μστες της προγονικς αρετς, οι κοινωνο του αρχαου αθαντου μυστηρου, οι εραστς των Θεν και των Ημιθων της Λευτερις, ων και την πνσεπτον οπτασαν καθορομεν, οι υψιπτες  των μετρων θαλσσιων βρχων που φωλιζουν οι αετο της αρετς, της Ελληνδος αρετς,  μιας Ελληνδος και παμμεγστης νσου.

Μπροστ μας ξετυλγεται ο θεος και πνσεπτος ρως των Ελλνων της Κπρου για την Λευτερι, για την νωση, για την Ελλδα. Το πος που γραψαν με τα εφηβικ τους δκτυλα, τα νεαρ παλληκρια και οι χωριατοπολες του νησιο μας, ψαουμε τα δακτυλικ τους αποτυπματα επνω στις ντες μιας  ηρωικς σοντας, επνω στην Ελληνικ Αντρειοσνη και μας ακουμπει η Ελευθερτρια Σπθα.

Διαβζω να μακρ κατλογο γενναων και ωραων Ελλνων που λειπαν απ τις τξεις των σκολειν  μιας καθημαγμνης πατρδας, που λειπαν απ την Μεγλη Σχολ του Αγνα, διαβζω να μακρ κατλογο φτωχν ξωμχων και εργατν που λειπαν απ το μεροκματο αλλ επκνωναν τις τξεις των Ιερν Λχων,  επκνωναν τις τξεις των αγωνιστν της εθνικς τιμς. Διαβζω να μακρ κατλογο εκενων που μπκαν στην μχη για ναν Κυπριακ Αρκδι και κρτησεν  η μχη τσσερα ολκληρα χρνια,  εκενων που μπκαν στη  μχη στα Λεκτρα και στην Χαιρνεια, στο Δραγατσνι και στην Σμο και κρτησεν η μχη τσσερα χρνια, εκενων που  μπκαν στην μχη για το Κιογκι και το Μεσολγγι,  και κρτησεν η μχη τσσερα ολκληρα χρνια. Γρηγρης Αυξεντου, Κυρικος Μτσης, Χρστος Σαμρας, Ηλας  Παπακυριακο, Φτης Πττας, Ανδρας  Κρυος,  Μιχαλκης Παρδης,  Μκης Γιωργλλας, Μιχαλκης Καραολς,   Ανδρας  Δημητρου, Ανδρας Ζκος, Μιχαλ Κουτσφτας, Ικωβος Παττσος,   Χαρλαος Μιχαλ, Ανδρας  Παναγδης, Στλιος Μαυρομμτης,  Ευαγρας Παλληκαρδης,  Μρκος Δρκος, Στυλιανς Λνα, Χαρλαμπος Μοσκος, Χρστος Τσιρτας, Ανδρας Παπαβερκου, Μιχαλ Κουκκς, Σωτρης Τσαγκρης, Δημητρκης Χριστοδολου, Δημτρης Χαραλμπους, Πετρκης Γιλλουρος, Ανδρα Βλμης, Παναγιτης Τουμζος,  και εκατοντδες λλοι, εν τη αγχνη αναιρεθντες και σε ολοκαυτματα θυσιασθντες αγρως δολοφονηθντες στα κολαστρια των ευγενν της αυτοκρατορας.

Και γρφω στον κατλογο λοι παρντες,

Και πλι το βαθμ του καθενς:  ριστα.

Ελληνδες και λληνες, Αυτο οι λληνες, ηλικας απ 16 ως 23 χρνων με εξαρεση τους Αυξεντου και Μτση που σαν 28 και 32 αντστοιχα, ανδειξαν πως  εσχτη κρωση της αξιοπρπειας μας εναι η Ελευθερα.

Και υσττη επικρωση της τιμς των Ελλνων, ο Θνατος.

Οι υπερφυσικς και εθνικς λξεις «Ελευθερα Θνατος» δονον κθε αληθιν λληνα, μα πιο πολ εμς του απελεθερους Κπριους στην εσχατι της Ανατολικς Μεσογεου. ψιστο ιδανικ η  Ελευθερα. Εναλλακτικ γκληση  ο θνατος. Η Ελευθερα εναι Αρετ.  Η βιωματικ επιταγ «Ελευθερα Θνατος» αν-κληροδοτεται συνεχς δια των αινων και κθε γενι την ανεβζει υψηλτερα.

Οι Κπριοι ξεσηκθηκαν το 1821 μαζ με τους λλους λληνες. Το κνημα πνγηκε στο αμα και οι πρωτεργτες Αρχιεπσκοπος Κυπριανς και λοι οι Μητροπολτες, προχοντες και λακο εσφαγισθησαν. Οι Κπριοι συνχισαν τους ξεσηκωμος για την νωση. Το 1831 και το 1845 και πλι το νησ πνγηκε στο αμα. Το 1879 αλλξαμε δυνστη , μας κατλαβε η Βρετανικ Αυτοκρατορα κι αυτ μας δωσε την ελπδα, την ανσα τι θα εχαμε την τχη των Επτανησων. Φευ, η δουλεα απεδεχθη σκληρτερη. Οι λληνες της Κπρου ερχντουσαν κρυφ στην Ελεθερη Ελλδα για να λβουν μρος στις εξεγρσεις των Κρητικν, στον πλεμο του 1897, στον Μακεδονικ Αγνα, στους Βαλκανικος πολμους, στην Μικρασιατικ εκστρατεα. Αλλ και στους 2 παγκσμιους πολμους, γιατ η γηραι Αλβιν  εξαπατοσε κθε φορ τον Ελληνισμ, πως αν νικοσε θα δινε την Μεγαλνησο στην Ελλδα. Το 1931 η Κπρος ζησε την συγκλονιστικ Επανσταση των Οκτωβριανν, ταν σσσωμος ο λας σε μια πολυαμακτη σγκρουση με τους γγλους απατησε  την νωση. Την 15η Ιανουαρου του 1950 ο Κυπριακς Ελληνισμς με το Ενωτικ Δημοψφισμα ζτησε με το συντριπτικ ποσοστ του 97% την νωση με την Ελλδα. Οι γγλοι απντησαν με το «Ουδποτε» του υπουργο αποικιν Χπκινσον και το «εναι ψεδος και απτη το ενωτικ σας ατημα γιατ αν ταν πραγματικτης θα πολεμοσατε γι αυτ»  του γγλου κυβερντη Σερ Ρμπερτ Αρμιτιτζ.

Την ΠΡΩΤΗ ΑΠΡΙΛΙΟΥ του 1955 αποδεξαμε στον Σερ Ρμπερτ και σε λο τον κσμο τι δεν ταν ψεδος και απτη το Ενωτικ μας ατημα. Πολεμσαμε γι αυτ. Οι λληνες ορκστηκαν στον Ιερ Να της Παναγας Φανερωμνης να πολεμσουν και να λευτερωθον: Ορκστηκαν τι  «Θα παραμενωμεν πιστο ως θαντου εις το εθνικν μας ατημα, την νωσιν μετ της Ελλδος.. νευ υποχωρσεων. νευ παραχωρσεων. νευ συναλλαγν. Θα περιφρονσωμεν την βαν και την τυρανναν. Με θρρος θα υψσωμεν το ηθικν παρστημ μας υπερνω των μικρν και εφημρων κωλυμτων, εν και μνον επιδικοντες, εις εν και μνον αποβλποντες τρμα, την νωσιν και μνον την νωσιν.»

τσι ιδρθηκε η ΕΟΚΑ , με αρχηγος τον Εθνρχη Μακριο και τον Στρατηγ Διγεν. Η ΕΟΚΑ στην πρτης προκρυξη την 1η Απριλου ξεσκωνε τον λα με τους εξς λγους:

 «Με την βοθεια του Θεο, με πστιν εις τον τμιον Αγναν μας, με την συμπαρσταση ολκληρου του Ελληνισμο και με την βοθειαν των Κυπρων αναλαμβνωμεν τον Αγναν δια την αποτναξιν του Αγγλικο ζυγο, με σνθημα εκενον το οποο μας κατλειπαν οι πργονο μας ως Ιερν Παρακαταθκην:  Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ».

Πολεμσαμε απναντι στον δεσποτισμ των κατακτητν και τον εξανδραποδισμ των σκλβων. Αποδεξαμε τι η Ελευθερα εναι ο αναστοχασμς της ζως επνω στον ργχο του θαντου, εναι να επιλγεις συνειδητ να πεθανεις, για να μην εναι η Ελλδα, η παλιοψθα των Λαν. Ζητσαμε ενπλοις το δικαωμα της Αυτοδιθεσης του Ανθρπου, θυσιζοντας τα καλτερα βλαστρια του τπου μας.

Η Εθνεγερσα του Ελληνισμο στην Κπρο  την 1η Απριλου του 1955 για την νωση του νησιο με την Μητρα Ελλδα φωτζει  τον δρμο μας και καταυγζει  τα βαθει σκοτδια της σημερινς τραγωδας.  Μας καθοδηγον και μας εμπνουν οι μοναχικς μχες  γενναων Ελλνων που  χλεασαν τον φβο και νκησαν τον θνατο. Ο Υπουργς των αποικιν ομολγησε ταπεινωμνος: Στρατηγικ η ΕΟΚΑ εναι αττητη.

Σμερα αγγζουμε τον Θρλο που γραψαν κατηχητπαιδες  και βαθει θρησκευμενοι ενρετοι νεαρο, μια μυστικ μυθοπλασα που πρπει να διδσκεται σ λα τα Ελληνπουλα, αλλ οι συμπλεγματικς πολιτικς μας, την χουν αποκλεσει απ τα σκολει, εν οι ανιστρητοι και αποσπασματικο εκσυγχρονιστς  προσπαθον να την παρουσισουν ως  εθνικιστικ παρκρουση.

Ελληνδες και λληνες,

Μεγαλειδης εναι τοτη η ρα  που τιμομε την Επανσταση των Ελλνων της Κπρου του 1955 για την νωση του νησιο με την Ελλδα, εδ  στην Περικλεστατη πλη της Λρισας,  μσα στην θριαμβευτικ νοιξη του Θεσσαλικο κμπου. Μσα στον Πνσεπτο Να του Αγου Αθανασου, μεγαλειδης και κρως συγκινητικ εναι η σημεριν Ιεροτελεστα, καθς μνημονεουμε τους νεκρος μας, που πεσαν στον αντιαποικιακ αγνα, και νιθουμε να φτερουγζουν απνωθε μας σαν χελιδνια, που μπαινοβγανουν απ τους σπασμνους φεγγτες, οι ψυχς των Θεσσαλν που πεσαν στην Κπρο και των Κυπρων, που τα κκκαλα τους εναι διεσπαρμνα σε λη την Θεσσαλικ Γη. Καθς τιμομε τους λληνες που πτισαν το χμα με το αμα τους για την Ελευθερα ολκληρου του Λαο μας. Τιμομε την 1η Απριλου του 1955 ταν η  Κπρος γραψε την Ιστορα της επνω στις πτρες που τις σηκσαμε και στρσαμε τα να αλνια που πλευεν ο Διγενς. Αυτς οι πτρες, που τις στεφνωσε η καινοργια νοιξη, χουν σκαλισμνο επνω τους το συναξρι του Αγνα που μακρι να το διαβζουν οι νες γενις. Γιατ ο Ελληνισμς ζει ρες αγωνας, αναπνει την πνδημη θλψη της κπτωσης και της γνοιας, στκει περιδες μπροστ στο αξεπραστο τεχος της απελπισας και το φρνημα του βρσκεται στο ναδρ. σοι γνωρζουν Ιστορα και Ελληνικ Γρμματα, αισθνονται βαθτατη καταισχνη.

Στην Κπρο, ζομε ξαν μια να τουρκοκρατα   με την  στρατιωτικ κατοχ  των τουρκικν δυνμεων εισβολς να συνεχζεται και να επεκτενεται και στις θλασσες μας, με την κατοχικ χρα να μεταφρει στην Κπρο πανσχυρα πυροβλα και ρματα μχης και να απειλε απροκλυπτα τα λλα νησι μας και τις θλασσες μας .

Βινουμε την  απελπισα που φρνει  ο οικονομικς μαρασμς και η φρικτ κατοχ της αδιαφορας, του συβαριτισμο, του ενδοτισμο, ακομε να μας καλον να αποκψουμε τον ομφλιο λρο με την Μητρα Ελλδα και να μετατραπομε σε υβριδικ φυλ ασπονδλων ραγιδων,  μας εντλλουν να υποστελουμε τις Ελληνικς σημαες απ τα σπτια μας κτω στο νησ, τους ακομε να μαγαρζουν τον Αγνα για την νωση μσα στον Ιερ να της Φανερωμνης, εκε που οι αγωνιστς μας,  διναν τον ρκο να πεθνουν για την Ελευθερα και στην συνχεια ανβαιναν το ικρωμα της αγχνης γνονταν παρανλωμα του πυρς ψλλοντας τον Εθνικ μας μνο. Τους ακομε να καπηλεονται τις θυσες των Παλικαριν μας και να διαστρεβλνουν την Ιστορα. Θλιβερ και ασεβ Homunculi  μχουνται να   εξωρασουν την αθλιτητα της παρδοσης, της υποταγς  και του εκτουρκισμο του λαο μας, με την λση της συμφορς που απεργζονται.

Οι μεγλοι, οι γενναοι, οι δυνατο, που αρουν τα βρη των Ελλνων, ταν τους συνθλβει η ασκωτη σκλαβι, χουν εκλεψει. Οι φωτισμνοι δσκαλοι που καθοδηγον τον κσμο μσα στο πηχτ σκοτδι της υποδολωσης, χουν χαθε.

Οι σπουδαοι λληνες που ανεβζουν με την ρομφαα του πολιτικο τους παραστματος, το θος και την τιμ του Ελληνισμο σε δυσθερητα ψη, χουν σωπσει.

Οι ζηλωτς της  Ελευθερας και οι λτρεις του Ελληνικο Πνεματος χουν φγει.

Η αντσταση των ολγων στους κατακτητς θεωρεται αναχρονισμς.

Ωστσο, για λους εμς τους ολγους, τους αθερπευτα  ρομαντικος, οι  Επαναστσεις  των Ελλνων για την Ελευθερα συνιστον Μνημεα του Παγκσμιου Πολιτισμο. Το πνεμα των Απελευθερωτικν μας Αγνων που διακτινστηκε στην σγχρονη εποχ και  καταυγζει το Ευρωπακ Σνταγμα, αυτ και μνο  φωτζει την Ευρπη.

Ο Αγνας της ΕΟΚΑ, εναι πνευματικ γεγονς που αντχει στον χρο και στον χρνο και λμπει ως μνημεο του Παγκσμιου Πολιτισμο και το Πνεμα αυτο του Αγνα δεν καταστλλεται και δεν εξουσιζεται.

Εναι το ακομητο προζμι για κθε εξρμηση του θνους προς την Απελευθρωση και ερμηνεει την απντηση που δωσε Κυβερντης Ιωννης Καποδστριας στον Ουλλμοτ ρτον, Υφυπουργ Πολμου και Αποικιν της Αγγλικς Κυβρνησης  ταν τον ρτησε «ποα χωροταξικ - ρια διεκδικε η Ελλς;» με την Ιερ φρση:  «Τα ρια της Ελλδας, ορζονται  απ το 1821, υπ του αματος του εκχυθντος εις τας σφαγς των Κυδωνιν, της Κπρου, της Χου, της Κρτης, των Ψαρν, του Μεσολογγου και στις πολυριθμες ναυμαχες και μχες, στις οποες δοξστηκε το γενναο αυτ θνος».

Ο Εθνεγρτης Ργας Φεραος ο Θεσσαλς Βελεστινλς,  πστευε πως λα  χνονται ντας χαθε η πατρδα. Κι εμες φοβμαστε πως θα χαθε η Κπρος. Γιατ οι ηττημνοι και συμβιβασμνοι μηδζοντες, το βαθ ανανικ κρτος, απεγνωσμνα προσπαθον  να σβσουν απ την πνδημη μνμη το πος της ΕΟΚΑ.

Ο Ργας πστευε ακρδαντα  πως, οι λληνες δεν κμνουν ποτ ειρνη με να εχθρ, ο οποος κατακρατε Ελληνικν τπον.

Αλλ εμες οι λγοι που ακμη πολεμομε, δεν θα παραχωρσουμε οτε σπιθαμ Ελληνικς γης στην Τουρκα.

Αυτ πρπει να σκεφτμαστε συνεχς, σμερα που ζομε στην εποχ των μεγλων και πολλν συγκαταβσεων, που μπροστ μας αρμενζουν πλησστιες λες οι σημαες ευκαιρας και μας παρασρνουν οι νεκατωμνοι αρηδες της παρακμς. Εμαστε λληνες, που ζομε ξω απ τα ρια του Ελληνικο κρτους. Τα Φυλακισμνα Μνματα στην Λευκωσας συνιστον  λαμπρ μνημεο του Παγκσμιου Πολιτισμο, και εκε κτυπ η καρδι του Ελληνισμο. Η παρουσα τους επνω στην γραμμ καταπασεως του πυρς, πυρακτνει  την  σκλαβωμνη μας πατρδα. Γι αυτ,  εμες θλουμε την Ελλδα και ας τργωμεν πτρες. Θλουμε μια Ελλδα   πως την θελε ο Καποδστριας ο Μγας Οραματιστς και Ιδεολγος: Ελεθερη, Ουδτερη, Ανεξρτητη και  Παγκσμιο Κντρο Σοφας, Επιστημν  και Γραμμτων. Με  απλυτη Πολιτικ Αυτονομα, και κρτος  που θα κηρυχθε ομοφνως υφ’ λων των Δυνμεων ως χρος αφιερωμνος αποκλειστικς και μνον εις τας Επιστμας και την Διαφτισιν του ανθρπινου γνους. Μακρν πσης ξνης αναμξεως, και να κηρυχθε  δι’ λη την ανθρωπτητα κρτος ιερν, δημιουργοσα κατ’ αυτν τον τρπον μαν σωτηραν ισορροπαν δι’ ολκληρον την ανθρωπτητα.

Σ αυτ τα εμπνευσμνα λγια του Κυβερντη συμπυκννεται λη η Αρχαα Ελληνικ Δξα.

 Εμες οι λληνες Κπριοι, που εμαστε σμερα ανμεσα σας,  πιστεουμε ακρδαντα πως,

Εν φιλοτιμομεθα ,

να την ξαναποκτσωμε,

 με δρωτα και με αμα,

Ττε καλν το καχημα,

 Αρχαας δξης.

 

 
   
 
 
 
     
      :