. ... 27-08-2012
 
 
2018
: 04-04-2018

1.Το αποτλεσμα στη Βρνα αποτελε θετικ εξλιξη για την πλευρ μας; Ικανοποιθηκαν οι επιδιξεις μας; Μπορε να οδηγσει στον τερματισμ των τουρκικν προκλσεων;

 

Μπως η ΕΕ επβαλε στην Βρνα οιανδποτε κρωση επ της Τουρκας για την επιθετικ συμπεριφορ της απναντι σε κρτος–μλος, του οποου καταπατε την κυριαρχα και κατακρατε εδφη εδ και 43 χρνια; Αν η ΕΕ θελε να στελει να ουσιαστικ μνυμα στην Τουρκα, μετ την κτηνωδα του Αφρν, τον ναυτικ αποκλεισμ της Κπρου, την εκδωξη του γεωτρπανου της ΕΝΙ και την βναυση παραβαση κθε εννοας διεθνος δικαου στις θλασσες της Κπρου, θα πρεπε να ακυρσει την Βρνα. Αυτ ταν και η αρχικ θση της Κυπριακς Κυβρνησης που εκδηλθηκε με να βερμπαλιστικ λεονταρισμ νευ προηγουμνου. Στην συνχεια, με ταπεινωτικ δλωση του Κυβερνητικο Εκπροσπου, καταλβαμε τι η Κυβρνησης οτε καν πρβαλε επισμως την θσης της και η Βρνα γινε κανονικ. Παρ λα αυτ ο Πβελ Γκρας (γραμματικς του Τουσκ), συνχισε να μας εμπαζει στλνοντας επιστολ στους 6 Κπριους Ευρωβουλευτς την 21η Μαρτου και γρφοντας τι «το σκφτονται ακμη για την Βρνα» εν εχε δη δρομολογηθε η δισκεψη, η ατζντα, το δεπνο. Την δια ρα η Λευκωσα εκλιπαρε για να δεπνο Ακιντζ-Αναστασιδη. Πς και γιατ θα ακρωνε το δεπνο της Βρνας, η Κομισιν; σον αφορ τα αποτελσματα, νομζω τι ο Ερντογν κρδισε κατ κρτος. Πρε τα 3 δις και υποσχσεις για την συνχιση του διαλγου προς κατργηση της θερησης διαβατηρων των τορκων πολιτν κατ την εσοδο τους στην ΕΕ, αλλ και για την επικαιροποηση της τελωνειακς νωσης. Δλωσε ξεκθαρα τι η νταξη της Τουρκας στην ΕΕ εναι στρατηγικς στχος της κατοχικς χρας και τι εργζεται εντατικ προς τοτο, και χαρακτρισε και πλι την Κπρο ως εκλιπν κρτος, εν πεισε τι καταπολεμ την τρομοκρατα. Κανες δεν του επε λξη για την κρατικ τρομοκρατα που ασκε η χρα του τσο εναντον των πολιτν της σο και εναντον πολιτν γειτονικν κρατν. Η ΕΕ αρκστηκε να τον μαλσει φιλικ. Θα τολμσει να αναλβει δρση την επμενη φορ που ο Ερντογν θα κνει και την γετρηση μσα στην Κυπριακ ΑΟΖ; χι ββαια. Φεγοντας απ την Βρνα ο Ερντογν κρδισε το «γκριζρισμα» ολκληρης  της Κυπριακς ΑΟΖ. Και ταν επιστρψει επιθετικτερος, η ΕΕ και ο ΟΗΕ  θα μας κνουν εκκλσεις για αυτοσυγκρτηση.

Τονζω τι για μνα το πιο σημαντικ στοιχεο της δισκεψης εναι η τοποθτηση Ερντογν τι η νταξη εναι στρατηγικς στχος της Τουρκας. Καταρρπτει λες τις πολιτικς που βασζονταν στην θση τι δεν μπορομε να πισουμε την Τουρκα. Παρλληλα ο Ερντογν συνχισε τον  εκβιασμ για το προσφυγικ και θεσε να αιτματα για το μρισμα των Τουρκοκυπρων στους υδρογοννθρακες. Απ την λλη ο Τουσκ απδειξε ξαν την ηθικ νδεια της ΕΕ: Οι «στρατηγικς, (οικονομικς)  σχσεις εναι πολ σημαντικς» ρα τθενται πνω απ αρχς και αξες και  γι αυτ «εναι αφελς η θση για διακοπ των ενταξιακν της Τουρκας». Δεν κανε καμι αναφορ σε επιβολ κυρσεων αλλ ικεσες στην Τουρκα για εξομλυνση των σχσεων της με λα τα κρτη- μλη.

2.Το τελευταο διστημα εντενονται οι συζητσεις για να βελοδινο διαζγιο. Απ την παρουσα σας στις Βρυξλλες βλπετε να γνονται ντως συζητσεις για λση δο κρατν;

Βελοδινο τραχ διαζγιο προποθτει γμο. Του διαζυγου πρπει να προηγηθε νμιμη σζευξη. Δηλαδ λση «επαννωσης της πατρδας μας», των κατεχομνων και των ελευθρων περιοχν. Αυτ δεν γινε ποτ. Και αν γνει θα εναι η με την δικ μας υπογραφ εκχρηση εδαφν στην Τουρκα και αποστρηση των δικαιωμτων των πολιτν μας. Θα αναγνωρσουμε να γκλημα πολμου που καταδικζεται απ την Χρτα του ΟΗΕ. Δυστυχς η κρια πηγ εξ ης αναβλζει η εν λγω πληροφορα εναι η κυβρνηση και το βαθ ανανικ κρτος. Αυτο που μας χαρακτριζαν προδτες διτι τχα υποστηρζουμε την διχοτμηση, επειδ δεν αποδεχμαστε την ΔΔΟ.  Τλος πντων εμαι κατ των δο κρατν με το διο πθος που εμαι κατ της ΔΔΔΟ. σο αναπνω θα αγωνζομαι για μια λση που να κατοχυρνει τα δικαιματα λων των πολιτν της Κυπριακ Δημοκρατας σε λη την επικρτεια του νησιο και χωρς υπερπρονμια για καννα.  Και υπρχει αυτ η λση.  

Αν οι Τορκοι πετχουν την αναγνριση της «ΤΔΒΚ» απ την ΚΔ αν την ενσουν με την Τουρκα, αυτ το «βελοδινο διαζγιο» θα εναι στοιχειωμνο γιατ θα θεμελινεται επνω σε χιλιδες δολοφονηθντες και πρσφυγες αθους πολτες. Δεν θλω να πιστψω πως θα βρεθε χρι να υπογρψει αυτ το γκλημα.

3.Στις προεδρικς εκλογς εχατε επιλξει τη συμπρευση με τις «δυνμεις της Αλλαγς» υπ την υποψηφιτητα του Νικλα Παπαδπουλου, ωστσο αυτ η υποψηφιτητα φανεται να μην πεισε την πλειοψηφα της κοινωνας. Που οφελεται κατ τη δικ σας ποψη;

Δεν εχα «επιλξει», ταν αδριτος ανγκη να αλλξουμε πορεα στο Κυπριακ και δεν «φανεται», σγουρα δεν πεισε την πλειοψηφα η υποψηφιτητα μας. Η αποτυχα οφελεται κατ μεζονα λγο στο γεγονς τι ο λας δεν νοιζεται για τποτα παρ μναχα για την βολ του. –Που να τρχουμε τρα, καλ εμαστε με τις ατρμονες συνομιλες… Κι αν προυμε κτι πσω κι αυτ θα εναι κκιρι...

Τα τελευταα γεγοντα αποδεικνουν περτρανα την ορθτητα της πρτασης μας, χι μνο πως διατυπθηκε αλλ και πως εκφρζονταν λα αυτ τα χρνια, που εγ προσωπικ υπστην διασυρμ για τις απψεις μου. Που σαν οι διες και απαρλλακτες πριν και μετ την αποχρηση μου απ τον Συναγερμ αλλ που λαβαν μορφ πογκρμ απ το 2013 και εντεθεν. (δεν ξαφνιζομαι πια ταν διαπιστνω τι πολλο πολτες δεν ξρουν τις πραγματικς, δικς μου πολιτικς απψεις αλλ την γκροτσκο μορφ τους πως την παρουσαζαν οι σατιρικς και «σατυρικς» εκπομπς των τηλεορσεων)  

Λγω λοιπν τι οι πολιτικς μας εναι σωστς. Δυστυχς δεν τις στριξε ο λας. Το βαθ ανανικ κρτος κατφερε να βραχυκυκλσει τον πολιτικ μας λγο με το εξυπνοβλακστικο τχνασμα της «γελιοποησης» της  «νας στρατηγικς». Λες και η στρατηγικ εναι τυφλοσορτης, αλγριθμος που τον καταγρφεις και τον ακολουθες. Αν εχαμε εμες την εξουσα τα τελευταα χρνια, σγουρα δεν θα φθναμε στο χλι που εμαστε τρα. Και ο λας μλλον θα εχε μια διαφορετικ πολιτικ κουλτορα και να αλλιτικο πολιτικ πολιτισμ. Θα εχε υψηλ φρνημα, ραμα, πστη, ελπδα. Τρα απλς επιδικει να επιβισει.

Βεβαως, εναι αλθεια πως προσωπικ, πολλς φορς αισθνθηκα την ανγκη για κποιες διαφοροποισεις, τσο της γραμμς σο και λλων παραμτρων σε ιδεολογικ εππεδο και σε εππεδο επικοινωνιακς προσγγισης του κσμου, αλλ δεν θεσα ποτ ζτημα, διτι οι δυσκολες σαν τερστιες. Εχαμε να αντιμετωπσουμε τους συμπαγες ογκλιθους του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ με ριστους και αποτελεσματικος κομματικος μηχανισμος εκμαυλισμο και χειραγγησης, εν εμες εμαστε πολλς ομδες διαφορετικς νοοτροπας που πρεπε να συντονιστομε. Αυτς ο συντονισμς δεν γινε στον βαθμ που απαιτοσαν οι περιστσεις. Αντιμετωπσαμε μια λειτουργικ κφωση και μια συστηματικ διαστρβλωση των θσεων μας.

Ο λας ωσατως δεν εναι αμτοχος. Πντα θυμμαι την καταπελτικ ρση του Αλξανδρου Παναγολη για το «τι εναι λας»  Διαβστε την, εναι σοφ. Ο πολτης χει μθει να εναι κοντ στην εξουσα, να απολαμβνει τα αγαθ και την θαλπωρ της εξουσας. Δσκολο αν χι αδνατο να αλλξει τοτο. Λυπμαι ακμη να πω τι μεγλη μζα των πολιτν πσχει απ εγγεν γνοια. Και μη γνωρζοντας τα στοιχειδη, εναι εκολο να χειραγωγηθε. Δεν μπορε να σου λει εμαι Ενωτικς, Γριβικς, Κληριδικς, με τον ΔΗΣΥ, στηρζω ΔΔΟ και ψφισα ΝΑΙ στο Δημοψφισμα.

 

4.Στο μετεκλογικ πρισμα του ΔΗΚΟ για τα ατια της ττας εντσσεται και η αδυναμα συσπερωσης των συνεργαζμενων κομμτων. Εκ των υστρων θεωρετε πως η υποψηφιτητα του κ. Παπαδπουλου ενδεχομνως να μην πεισε την πλειοψηφα των μελν του Κινματς σας;

 

Η γνμη μου εναι τι το ΔΗΚΟ διπραξε  σφλμα μγα δημοσιοποιντας το συγκεκριμνο πρισμα. Εναι ββαια αναφαρετο δικαωμα του ΔΗΚΟ, αλλ νομζω τι θα ταν πιο σωστ να συζητσουμε λοι μαζ τα ατια της ττας, πριν δοθον στην δημοσιτητα. Και δεν εναι μνο αυτ που αναφρει το πρισμα, δεν φτανε μνο οι λλοι, χει και ο εκλογικς μηχανισμς ευθνες. Εμες χουμε ισχυρς απψεις εν προκειμνω. Υποχρεωτικ, θα τις δημοσιοποισουμε σντομα. Και παρ λο που στην Αλληλεγγη αντιμετπισα την τερστια απογοτευση των μελν μας για το γεγονς τι δεν μουνα εγ υποψφια, δεν το θεωρ τοτο ως αιτα της ττας. Η Αλληλεγγη ψφισε μαζικ τον Νικλα.

5.Οι δυνμεις που στηρξατε την υποψηφιτητα του Νικλα Παπαδπουλου προχωρτε σε κοινοβουλευτικ συμμαχα. Να υποθσουμε πως αυτ αποτελε την απαρχ για τη δημιουργα μας κοινς στγης;

Η Κοινοβουλευτικ συμμαχα εναι σως το γρας της «μη νκης» στις εκλογς και χαρομαι πολ γι αυτ. Ναι αυτ οφελουμε να πρξουμε. Να δημιουργσουμε χι κοιν στγη –λλωστε οι μισο Κπριοι εναι στεγοι κινδυνεουν να μενουν στεγοι με τις ακολουθομενες απ την Κυβρνηση πολιτικς- αλλ να κοιν Μτωπο θα λεγα καλτερα. Οι κνδυνοι εναι πολ χειρτεροι μετ την επανεκλογ Αναστασιδη με ισχυρ πλειοψηφα και την ανοχ του ΑΚΕΛ. Ακμη και ο κσμος που εναι διατεθειμνος να υποστε θυσες για να αλλξει η κατσταση εναι πολ απογοητευμνος, τσο απ το αποτλεσμα σο και απ την τραγικ απληξη του εγχειρματος μας. Δεν ξρει σε τι να πιστψει.   

6. ρχισε δη η φημολογα για το ενδεχμενο κοινο ψηφοδελτου με κποιες απ τις εν λγω δυνμεις στις ευρωεκλογς. Εναι κτι το οποο διερευντε και ενδεχομνως να βλπετε θετικ;

Η πολιτικ ζω του τπου μας, ακμη και την ρα την κρσιμη που διακυβεονται τα πντα περιστρφεται γρω απ τις αν διετα περπου και πντοτε «κρσιμες» εκλογς, και για το ποιοι θα συμμαχσουν με ποιους για να την φρουν στους λλους. Εμες δεν συμμαχσαμε για να εκλξουμε τον Νικλα ως Μεσσα, αλλ γιατ θα μποροσε να εφαρμσει καλτερα απ λους την πατριωτικ πολιτικ του Μετπου. Ειλικριν δεν χω ακοσει να γνονται συζητσεις για κοιν ψηφοδλτιο, χω ακοσει συζτηση που αποκλεει το κοιν ψηφοδλτιο τουλχιστον απ να κμμα που στριξε την Αλλαγ, αλλ προσωπικ δεν το αποκλεω.

7.Θα επιδιξετε συνχιση της παρουσας σας στις Βρυξλλες;

Εναι πολ πιθανν αλλ χι ββαιο. Τρα ξρω πως πρτα πρπει να πολεμσεις εναντον των παραστων που εκπμπει η χρα σου και μετ να εντρυφσεις στον αγνα για να πεσεις τους υπλοιπους ευρωπαους. Πρτα πρπει να μθεις να αντιμετωπζεις την χλεη και τις λοιδορες στην χρα σου και μετ να πολεμς στην ολομλεια.  Βεβαως ξρετε, εμαι χαλκντερη και η βοθεια μου ακμη και με συμμετοχ σε ψηφοδλτιο εναι δεδομνη, για την Κπρο, για τους Κπριους  και για τον Ελληνισμ. Αλλ και για τους φτωχος λου του κσμου που η πολιτικ-κοινοβουλευτικ δρση μου στο Ευρωπακ Κοινοβολιο, χει αναγνωρισθε και τιμηθε δεντως. Αναλγως των συνθηκν θα πρξω.

 
   
 
 
 
     
      :