ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ  
 
 
 
 
 
 
Σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για την Αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής Κρίσης... 09-09-2015
 
διαβάστε περισσότερα
 
ΠΕΡΑ ΒΡΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΑΜΑΝΙΑ ΧΙΟΝΙΖΕΙ
Ημερομηνία: 15-01-2018

ΠΕΡΑ ΒΡΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΑΜΑΝΙΑ ΧΙΟΝΙΖΕΙ

ΣΗΜΕΡΙΝΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018

ΕΛΕΝΗΣ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ

 

Περιμέναμε από το ΓΓ του ΟΗΕ Αντώνιο Γκουντέρες να  είναι δίκαιος και αμερόληπτος. Πρότυπο παγκόσμιου ηγέτη! Να είναι αμέτοχος σε μια διένεξη και να διατηρεί την ουδετερότητα του. Χωρίς τούτο να σημαίνει ότι θα πρέπει να κρατάει  ίσες αποστάσεις από το αδικοπραγούντα και το θύμα του και χωρίς να αποκρύβει την αλήθεια.  Η εκλογή του μάς είχε δημιουργήσει προσδοκίες.  Δυστυχώς δεν επιδεικνύει την αντικειμενικότητα που αρμόζει στο λειτούργημα του.

Δυστυχώς επίσης, ο Γκουντέρες, τόσο στο Γκραν Μοντανά, όσο και στην έκθεσή του για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP στην Κύπρο «κατόρθωσε»  να παραβιάσει κάθε έννοια δικαίου, τόσον έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσον και έναντι του θεσμού που εκπροσωπεί. Στην εν λόγω έκθεση αναφέρει ότι το «φυσικό αέριο  προκαλεί ένταση και ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να απέχουν από τη δημιουργία κλίματος έντασης». Σαφώς υπηρετεί  συμφέροντα ο ΓΓ του ΟΗΕ, αλλά  όχι το διεθνές δίκαιο. Σαφώς και δεν είναι αντικειμενική αυτή η θέση.  Την ένταση δεν τη δημιουργεί το φυσικό αέριο αλλά ο τουρκικός στόλος, παραβιάζοντας το δίκαιο της θάλασσας, απειλώντας τα ειδικά κυριαρχικά δικαιώματα της ΚΔ και  ενεργώντας επιθετικά εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Ενώ ο τουρκικός στρατός επί 43 και πλέον  χρόνια κατέχει το 37% του εδάφους της Κύπρου. Ο Γκουντέρες δεν αναφέρει τίποτε από όλα αυτά ως όφειλε, ως θεματοφύλακας του διεθνούς δικαίου και της Χάρτας του ΟΗΕ.

Τι εννοεί λοιπόν όταν καλεί τους «εμπλεκόμενους» να απέχουν από ενέργειες, που προκαλούν  ένταση; Ποιοι είναι οι «εμπλεκόμενοι»; Η ΚΔ; Μα η ΚΔ ακόμη και να θέλει δεν είναι σε θέση να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια που να προκαλεί ένταση. Οι κυβερνήσεις της φρόντισαν, επειδή δεν τολμούσαν και επειδή εξυπηρετούσαν συμφέροντα άλλων – και όχι του Κυπριακού λαού- να μην διαθέτει το κράτος στοιχειώδεις αμυντικές δυνατότητες. Κατεδάφισαν ολόκληρο το σύστημα αμύνης του κράτους. Η κυβέρνηση ούτε θέλει , ούτε μπορεί να αντιδράσει στις προκλήσεις. Το νησί είναι «ανυπεράσπιστο».

Λοιπόν, ποιους άλλους εννοεί ο Γκουντέρες; Τις πετρελαϊκές εταιρείες που ενεργούν νομίμως   εντός της ΑΟΖ για λογαριασμό της  Κυπριακής Δημοκρατίας;

Σαφέστατα ναι. Στέλνει λοιπόν το μήνυμα ο Γκουντέρες ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι έρευνες για να μην προκαλείται ένταση!

Μπορεί να εννοεί και την Τουρκία αλλά δεν το πράττει με ξεκάθαρο τρόπος, όπως έχει καθήκον να πράξει. Την βάζει στην ίδια μοίρα με την ανεπαρκή Κυπριακή Κυβέρνηση και καταλογίζει ίσες ευθύνες σε όλους τους «εμπλεκομένους». Δηλαδή και στην νόμιμη Αρχή και στην παράνομη κατοχική χώρα και στις εμπορικές εταιρείες.  Ο ΓΓ του ΟΗΕ χάνει την αξιοπιστία του, με  γλοιώδη διπλωματική γλώσσα και καθόλου εποικοδομητική ασάφεια,

Εντούτοις,  την μέγιστη ευθύνη  φέρει η Κυβέρνηση της ΚΔ. Δειλή, αναποφάσιστη,  μοιραία. Με μόνη έγνοια την επανεκλογή Αναστασιάδη. Η Κυβέρνηση μέσα σε πανηγύρια και σαματάδες, συνάπτει συνεχώς τριμερείς συμφωνίες –σε δουλειά να βρισκόμαστε-   και αφήνει την ουσία του Κυπριακού, δηλαδή την εισβολή και την κατοχή, καθώς και τις τουρκικές απειλές και επιθετικές ενέργειες  εκτός πεδίου. Μια Κυβέρνηση που δήλωνε ότι θα πήγαινε στην Πενταμερή και στο Κρανς Μοντανά για να αναδείξει την τουρκική αδιαλλαξία και να  επιτύχει τον καταλογισμό ευθυνών στην ¶γκυρας. Πού είναι ο καταλογισμός ευθυνών; Στην δήλωση Γκουντέρες;  Όχι μόνο δεν καταλογίζονται ευθύνες στην Τουρκία αλλά εμμέσως κατηγορείται η ΚΔ ως υποθάλπουσα την υφέρπουσα κρίση στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Πού είναι η αποτελεσματική διπλωματία της Κυβέρνησης; Ούτε καν τα αυτονόητα δεν αναγράφονται στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ. 

Η Κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς! Δεν πείθει κανένα. Μόνο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ΓΓ του ΟΗΕ για την δουλικότητα της. Τι άλλο θα μπορούσε να πετύχει αφού περιέφεραν τον κατοχικό ηγέτη ως συμπρόεδρο σε όλο τον κόσμο;

Σήμερα η Κυβέρνηση ως περιφερόμενος θίασος επιδεικνύει και αποδεικνύει την γύμνια της, με υποσχέσεις και παραμυθιάσματα.

Αλλά δεν υπάρχουν πια περιθώρια. Υπάρχει η κάλπη ενώπιον της οποίας ο καθένας θα αναμετρηθεί με την ιστορία και την εντιμότητα του. Και ο έντιμος πολίτης έχει μόνο μία  επιλογή: Να υπερασπιστεί την ΚΔ απομακρύνοντας όσους μας έφεραν ένα βήμα προ της διάλυσης. Και να ψηφίσει αλλαγή, αξιοπρέπεια, ελπίδα!

 
 
 
  Αναζητηση
     
      ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ: