... 27-10-2012
 
 

: 15-01-2018

ΤΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

2018-01-15-ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

ΑΡΘΡΟ ΕΛΕΝΗΣ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ

Μετ το «εναι ψεδος και απτη το Ενωτικ σας ατημα, γιατ αν ταν πραγματικτης θα πολεμοσατε γι αυτ» του Σερ Ρμπερτ ρμιτετζ και το «Ουδποτε» του Χπκινσον, ο Ελληνισμς της Κπρου, το 83% του πληθυσμο της δηλαδ, κανε ομθυμα τις επιλογς του. τσι,  η ΕΝΩΣΙΣ μπκε στα αγγλικ λεξικ ως πολιτικς ρος, αλλ και ως πολτιμη  παρακαταθκη  και ως ταυττητα ενς λαο που διεκδκησε το δικαωμα της αυτοδιθεσης και δωσε το αμα του  για να την κερδσει.

 Ιδο το λμμα απ το Λεξικ του Cassel:

Enosis (enosis) – Gr- n. (pol.)   The Union of Cyprus to Greece

Cassels English Dictionary

Η λξη-ταυττητα, Εθνεγερσα και σνθημα, Εθνικ Μεγαλεο και συνεδηση του θνους, η λξη-Πατρδα  και πυρακτωμνος θεος ρωτας, εχε συνεπρει τον Κυπριακ Λα.  Που στις 15 Ιανουαρου του 1950 κατθεσε την βοληση του στην Ανθρωπτητα. Το Ενωτικ Δημοψφισμα των Κυπρων που γινε Επανσταση, απδειξε πως δεν ταν ψεδος και απτη το Ενωτικ μας ατημα, αλλ νοπλη πραγματικτητα. Το 96% του Λαο ζτησε την ΕΝΩΣΗ με την Ελλδα,  την χρα των λογισμν και των ονερων.

Η λξη ΕΝΩΣΗ  εναι  σμβολο και ντιμη υπσταση της Ιστορας και του Πθου για την Ελευθερα και την Δικαιοσνη. Εκενη  η λξη  που παραμνει κρυμμνη στις ναφθαλνες μαζ  με τις σημαες, τους αλατζδες και τις μυρσνες  των γονιν μας, εκενη η πανμορφη Κρη που την πετροβολον αφιονισμνοι και  υστερικο αλλενδυμασες και προβοκτορες, εκενο το κοσμογονικ ιστορικ γεγονς  που η Κυπριακ Βουλ αρνθηκε την παρξη του, εκενη η μορφη Μνα, που φιλοσε χαμογελντας τους μελλοθνατους γιους της, εκενη η Κπρος που λοι νομζουν πως χθηκε για πντα, παραμνει ο λιος που φωτζει κποιους λιγοστος ναυαγος.

Ο Λας τμησε την επιλογ του στο Δημοψφισμα της 15ης Ιανουαρου 1950. Με θυσες, με απαγχονισμος και ολοκαυτματα.

Το   Ενωτικ Δημοψφισμα συνιστ σταθμς στην ιστορα του Ελληνικο θνους. Το "Αξιομεν νωσιν" και το «νωσις Θνατος» γινε το σνθημα του αγνα των Κυπρων για την Εθνικ Αποκατσταση. ταν μια παλλακ εξγερση που στχο εχε να δσει την πολιτικ και την  νομικ νομιμοποηση στο πνδημο ατημα των Κυπρων για την  νωση του νησιο με την Ελλδα. πως αναφρουν τα επσημα αποτελσματα του Δημοψηφσματος, το 97% των Ελλνων ψφισε υπρ της νωσης.

«Την Ελλδα θλωμεν  και ας τργωμεν πτρες», γραφαν οι Κπριοι στους τοχους! «Αφστε μας στην Μνα μας στ αδλφια μας να πμε τζιας  τρμεν  χμαν του Βουνο αν δεν χει να φμεν», τραγουδοσαν οι ποιητς.

Μετ την ρνηση του ΟΗΕ, των ΗΠΑ και  της Βρετανας, να συγκατανεσουν ειρηνικ στην εφαρμογ της Αυτοδιθεσης των Λαν και στην Κπρο, η νοπλη εξγερση ταν μονδρομος.

H νομιμοποηση του νοπλου αγνα, δεν προλθε μνο απ το κατηγορηματικ OXΙ των Βρετανν στο ατημα για την νωση,  αλλ και μσα απ την δια την διαδικασα του δημοψηφσματος, που νομικς και πολιτικς στηρζεται στο δικαωμα της Αυτοδιθεσης ρθρο 1 παργραφος 2, του Χρτη των Ην. Εθνν, το οποο θεμελιθηκε ως δημοκρατικ αρχ μσα απ ποταμος αματος και βγκε μσα απ τα συντρμμια του Β Παγκοσμου Πολμου. Ως ο κεντρικς πυλνας λειτουργας του διεθνος συστματος, ανεξτηλα γραμμνος στη χρτα των Ηνωμνων Εθνν. 

Αυτ εναι η νομικ και πολιτικ βση του Δημοψηφσματος. Εναι η εφαρμογ του διεθνος νμου. Αποτυπνει  μια διαδικασα που  αποδεικνει την ορθτητα του αγνα της ΕΟΚΑ ως γνσιας επαναστατικς κφρασης εναντον της αποικιοκρατας.

Το Ενωτικ Δημοψφισμα εναι η καταγραφ της γνσιας και δολης βολησης των Κυπρων για την  νωση, που δεν γινε ποτ σεβαστ απ τους Βρετανος. Αντιθτως, οι αποικιοκρτες, ρχισαν να υφανουν μαζ με τους Τορκους  ως αντπαλο δος  στην  νωση, την διχοτμηση. ρχισαν να θτουν τις βσεις και τα  πλασια γεωγραφικο διαχωρισμο της μειοντητας απ την συντριπτικ πλειοψηφα.  Η μειοντητα ταν διασπαρμνη σε λο το νησ και συνεπς πρεπε να εκδιωχθον οι λληνες απ ορισμνες περιοχς και να μεταφερθον εκε οι μουσουλμνοι. Για χρνια οι συνετο και υποταγμνοι και με  υβριδικ συνεδηση Κπριοι εχαν ως παντιρα του «αγνα» τους αυτν ακριβς την κφραση της βρετανοτουρκικς πολιτικς: Την χειρστη μορφ διχοτμησης.

Τρα το γρισαν στα δο κρτη. Εντελς ξεδιντροπα και ξεχνντας τι μχρι χθες κατηγοροσαν λους τους αντιτιθμενους στην υποταγ και στην μετατροπ της Κπρου σε τουρκικ βιλατι,  τι αρνομενοι την ΔΔΟ προγουν την διχοτμηση.

ΟΙ εν λγω, εκλεκτ στελχη του βαθως Ανανικο κρτους κατστησαν επσημη πολιτικ της κυβρνησης την γελοιοποηση και την χλεη  σων-ρομαντικ στω- θεωρον ως την λαμπρτερη σελδα της Ιστορας μας το Ενωτικ Δημοψφισμα. Και τον εξανμισμα στους πντε ανμους του Ιδεολογικο  Κεφαλαου που μας κατλειπαν οι γονες μας. Αλλ,   αυτς εναι ο καθρφτης της αποτυχας και του εξευτελισμο τους. Διτι, η νωση ταν νας υψηλς και μεγλος στχος, ο οποος μως ποτ δεν εχε ενταχθε σε συγκροτημνη στρατηγικ και ως εκ τοτου δεν επετεχθη.  πεσε θμα ξνων ραδιουργιν και πολιτικν με βρετανικ σφραγδα. Οι θυσες του λαο για τον Ιερ μας στχο χθηκαν απ τα δικ μας λθη.

Για το κεμενο αυτ αναλαμβνω προσωπικ την ευθνη γνωρζοντας τι μπορε να παραβιζει τον Νμο Ακιντζ της Κυπριακς Βουλς.

Αλλ δεν μπορ να αλλξω την Ιστορα ξεσκζοντας μια Χρυσ Σελδα απ τις δλτους της.

 

 
   
 
 
 
     
      :