ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ  
 
 
 
 
 
 
Θεοχάρους: Σιωπή του Υπουργείου Εξωτερικών στις τουρκικές αντιδράσεις ... 13-01-2016
 
διαβάστε περισσότερα
 
H Ελένη Θεοχάρους στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Ημερομηνία: 13-09-2017

                   ECR logo_EN                                                                                

 

Δελτίο Τύπου

από το Γραφείο της Ευρωβουλευτού

Ελένης Θεοχάρους 

 

Στρασβούργο, 13 Σεπτεμβρίου 2017 

 

H Ελένη Θεοχάρους στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας

 

Δε θα θυσιάσουμε την Κύπρο.

 

Η Ευρωβουλευτής του ECR και Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Δρ. Ελένη Θεοχάρους, στο πλαίσιο της συζήτησης που έλαβε χώρα εχθές σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, παρενέβη στην Ολομέλεια του Eυρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, μιλώντας για τις ενταξιακές διαδικασίες, την προενταξιακή χρηματοδότηση  και τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης, ζητήματα αλληλένδετα και άκρως σημαντικά, όπως τόνισε η κα Θεοχάρους.

“Ο Ερντογάν δε νοιάζεται για τη διακοπή της ενταξιακής διαδικασίας, καίγεται όμως από την αναστολή της τελωνειακής ένωσης. Από την άλλη πλευρά, η ΕΕ αναβάθμισε την Τελωνειακή Ένωση, χωρίς η Τουρκία να έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Σας είχα προειδοποιήσει πολλές φορές για τις συνέπειες» υπενθύμισε η κα Θεοχάρους.

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει και τις ευθύνες που φέρει η Κυπριακή Κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν αντέδρασε, αλλά και η ΕΕ  που θέτει συχνά τα οικονομικά συμφέροντα πάνω από αρχές και αξίες.

“Με την τελωνειακή ένωση ο Ερντογάν δεν είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει σε εκδημοκρατισμό της χώρας του, ενώ ταυτόχρονα διευρύνει τις εμπορικές συναλλαγές του με την ΕΕ!” ξεκαθάρισε η κα Θεοχάρους, ενώ συμπλήρωσε ότι “Για τον λόγο αυτό συνεχίζει αδίστακτος την κατοχή της Κύπρου, επιβάλλει σταδιακά τους όρους του στην επίλυση του Κυπριακού και για αυτό η λύση θα απορριφθεί από τον Κυπριακό λαό, διότι θα είναι άδικη, ρατσιστική, ετεροβαρής και απάνθρωπη, ενώ θα συνιστά μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της Ένωσης”.

Τέλος, η κα Θεοχάρους επέμεινε ως προς τις βαρύτατες ευθύνες που φέρει η Ένωση για τη σημερινή κατάσταση στην Τουρκία και τόνισε “εμείς δε θα αποδεχθούμε να θυσιαστεί η Κύπρος, για να διατηρηθεί ένας γιγαντιαίος οικονομικός εταίρος για την Ένωση”. 

 

 

 
 
 
  Αναζητηση
     
      ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ: