ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ  
 
 
 
 
 
 
Ε. Θεοχάρους: Η εφαρμογή της Γ΄ Βιέννης μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης ... 03-08-2015
 
διαβάστε περισσότερα
 
Θεοχάρους: Ο σχολικός εκφοβισμός αντιτίθεται στις αξίες του Σχολείου και της Δημοκρατίας
Ημερομηνία: 06-03-2017

                                                                                                    

 

Δελτίο Τύπου

από το Γραφείο της Ευρωβουλευτού

Ελένης Θεοχάρους 

 

Βρυξέλλες, 6 Μαρτίου 2017 

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού

 

Θεοχάρους: Ο σχολικός εκφοβισμός αντιτίθεται στις αξίες του Σχολείου και της Δημοκρατίας

 

 

Κατά τον Νορβηγό Dr Dan Olweus, καθηγητή ψυχολογίας και πρωτοπόρο ερευνητή σε θέματα σχολικού εκφοβισμού, όταν ένας μαθητής γίνεται αντικείμενο εκφοβισμού ή θυματοποιείται, όταν υποβάλλεται, κατ’ επανάληψη και κατ’ εξακολούθηση, σε αρνητικές ενέργειες από έναν ή περισσότερους άλλους μαθητές, τότε δέχεται το γνωστό σε όλους μας bullying, δηλαδή μια μορφή ψυχολογικής και συχνά και σωματικής βίας με πολλές επιπτώσεις, τόσο στη διαδικασία της μάθησης όσο και στην ψυχική υγεία των μαθητών.

Με αφορμή ακριβώς την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, η Πρόεδρος του κινήματος “Αλληλεγγύη” και Ευρωβουλευτής του ECR Ελένη Θεοχάρους προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η σχολική βία κατακλύζει και πνίγει το εκπαιδευτικό οικοδόμημα και, σε βάθος χρόνου, στοχεύει στην κοινωνική αποσύνθεση. H απόρριψη της διαφορετικότητας, ο στιγματισμός, ο μη σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η αμαύρωση των παιδικών ψυχών, τόσο από την πλευρά του θύματος όσο και του θύτη, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αποτελούν στοιχεία του σχολικού περιβάλλοντος, εφόσον αντίκεινται σε κάθε έννοια Παιδείας, Ήθους και Αριστείας».

Η κα Θεοχάρους υπογράμμισε ότι, με την επικύρωση της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, η Πολιτεία έχει δεσμευτεί, ώστε κάθε παιδί να έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση, με σκοπό την ανάπτυξη της προσωπικότητας, την καλλιέργεια του σεβασμού για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και την προετοιμασία του παιδιού για μία υπεύθυνη ζωή σε μία ελεύθερη κοινωνία. Σύμφωνα μάλιστα με τα την άρθρα 28 και 29 της Σύμβασης, στην κοινωνία - άρα και στο σχολικό περιβάλλον - πρέπει να επικρατεί πνεύμα κατανόησης, ειρήνης, ανοχής, ισότητας των φύλων και φιλίας. 

Αν και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, στην προσπάθειά του να λάβει μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου, έχει προτρέψει την κάθε σχολική μονάδα να αναπτύξει τη δική της πολιτική στην πρόληψη και αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού, τα απλά πολιτειακά μέτρα, τόνισε η Ελένη Θεοχάρους, δεν είναι ούτε αρκετά ούτε ικανά να δώσουν λύση στο πρόβλημα. “Για να πούμε “Όχι στο σχολικό εκφοβισμό”, υπογράμμισε η κα Θεοχάρους, πρέπει πρώτα και πάνω από όλα να αισθανθούμε την ευθύνη που βαραίνει κι εμάς τους γονιούς, τους δασκάλους, την κοινωνία. Βάφουμε τα παιδικά χεράκια με αίμα και τις παιδικές ψυχές με μώλωπες. Εμείς είμαστε πρωτίστως υπεύθυνοι και για τα θύματα και για τους θύτες, που δεν καταφέρνουμε να δείξουμε δρόμους και να θέσουμε όρια, που εγκαταλείπουμε τα παιδιά μας με ένα smartphone και ένα tablet στο χέρι να αποχαυνώνονται, που δηλητηριάζουμε τα μέσα τους με κοινωνική, τηλεοπτική, λεκτική, ψυχολογική, σεξουαλική, ενδοοικογενειακή βία, με απουσία ή βαριά παρουσία. Και όλα αυτά μέσα σε μια κοινωνία που βιώνει βαθιά οικονομική και ηθική κρίση, με εξτρεμιστικά φαινόμενα, ανέχεια, κοινωνική απόρριψη, μιζέρια, κοινωνική διαφθορά”.   

 
 
 
  Αναζητηση
     
    ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ:
  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ: