ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ  
 
 
 
 
 
 
Απάντηση Κυπριακής Δημοκρατίας προς Τουρκία για συνέχιση πολιτικής περί εκλιπόντος κράτους ... 11-12-2015
 
διαβάστε περισσότερα
 
ΕΒΕΤ ΕΦΕΝΤΙΜ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Ημερομηνία: 07-02-2017

ΕΒΕΤ ΕΦΕΝΤΙΜ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

 

Της Ελένης Θεοχάρους

Η πολιτική του εξευμενισμού συνεχίζεται ακάθεκτη. Ο ΠτΔ θερμοπαρακαλεί τον Ερντογάν τον Μεγαλοπρεπή να αποδείξει την θετική ρητορική του,  αφού πρώτα τον «υποχρέωσε να καθίσει απέναντι του, να συζητήσει  ζητήματα ασφάλειας και να δώσει χάρτη», αναμένει κι άλλα μέτρα καλής θέλησης από την Τουρκία. Στα πλαίσια αυτά συντηρεί την ουδέτερη στάση της Κυπριακής Κυβέρνησης ως προς την διένεξη Ελλάδας –Τουρκίας, παρά το παραλήρημα επιθετικότητας της ¶γκυρας.  Μεγάλες επιτυχίες.

Παράλληλα, με «νέα οδηγία προς ναυτιλομένους» δηλαδή προς τους ευρωβουλευτές,  η Κυπριακή Κυβέρνηση επισημαίνει ότι ΔΕΝ έχει προβάλει ενστάσεις στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στους θεσμούς της ΕΕ και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για  την εμβάθυνσης της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία. Ούτε πρόβαλε οποιαδήποτε ένσταση στο Συμβούλιο Μεταφορών του περασμένου Ιουνίου για την συμφωνία αεροπορικής σύνδεσης Τουρκίας ΕΕ, παρά τα γνωστά προβλήματα που προκαλεί στην ΚΔ η Τουρκία. ( Τύμπου, FIR,  εμπάργκο στα Κυπριακά αεροπλάνα κλπ.). Η πρακτική αυτή είναι η συνέχιση της πολιτικής της καλής θέλησης, δηλαδή της πλήρους υποταγής, την ίδια στιγμή, που είναι πρόδηλο πλέον ότι η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητά της και σε πλήρη συνεργασία με τον Έιντε και τους εργαζόμενους στις Βρυξέλλες «κυβερνητικούς», «απαγορεύοντας» με παρέμβαση της,  την πραγματοποίηση ακόμη και μιας απλής έκθεσης φωτογραφίας από την μοιρασμένη Λευκωσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η προφορική δικαιολογία ήταν ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε κρίσιμη φάση και από μέρα σε μέρα «οι δύο ηγέτες θα συμφωνήσουν». Γραπτή απάντηση δεν δόθηκε ακόμη παρ όλο που πέρασαν 15 μέρες από την απαγόρευση.

Αθωώνεται η Τουρκία για την κατοχή και δαιμονοποιείται μια έκθεση καλλιτεχνικής φωτογραφίας.  για ότι συμβαίνει. Οι συνομιλίες θα καταρρεύσουν δήθεν από μια έκθεση φωτογραφίας που αποτυπώνει την κατοχή και όχι η ίδια η κατοχή.

Γι αυτό το ζήτημα η Κυβέρνηση έχει ευθύνες.

Πέραν όμως τούτων, υπάρχουν ουσιώδη ζητήματα που αφορούν τις υποχρεώσεις της Τουρκία και είναι συναφή με την τελωνειακή ένωση. Ή ¶γκυρα ποτέ δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία και την ίδια την ΕΕ, αφού  ποτέ δεν τερμάτισε το εμπάργκο που επιβάλλει σε βάρος των πλοίων και των αεροσκαφών της Κυπριακής Δημοκρατία και της εισαγωγής προϊόντων της στην τουρκική αγορά. Ποτέ δεν δέχθηκε να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία παρότι η αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005 καθορίζει ρητώς ότι είναι προϋπόθεση για τη συνέχιση της ενταξιακή της πορείας. Το αβίαστο ερώτημα είναι γιατί η Κυπριακή Κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια αναποτελεσματική πολιτική:  να παρακαλεί, να έρπει, να γλύφει την Τουρκία. Γιατί συνεχίζει να την διευκολύνει στην ενταξιακή της πορεία όταν ακόμη και στη Γενεύη ήταν σαφέστατη η Τουρκική θέση  ότι δεν θα υπάρξει λύση εκτός και αν διατηρηθούν οι εγγυήσεις; Στην βάση ποιας  λογικής θα μπορούσε να γίνει δεκτή η διευκόλυνση της  τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία; Εάν δεχθούμε χωρίς ισχυρές ενστάσεις κάτι τέτοιο από μέρους της Κυβέρνησης δεν θα θεωρηθεί  ως νέα υποχώρηση και αδυναμία;

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σε πλήρη ανυποληψία διεθνώς.  Η Τουρκική θέση ότι είναι εκλιπούσα έχει γίνει αποδεκτή και η ίδια η Δημοκρατία το επιβεβαιώνει καθημερινά με την στάση και την συμπεριφορά της.

Η ¶γκυρα μας απειλεί παντού και στην Κύπρο και στο Αιγαίο και στη Θράκη. Εμείς σφυρίζουμε αδιάφορα και συνεχίζουμε τον χαβά μας: Θα τα βρούμε με τον Ακιντζί!

Βρείτε τα. Αλλά μην έρθετε αύριο να μας πείτε ότι μετά την εκ περιτροπής προεδρία, την μη επιστροφή της Μόρφου, την αποδοχή του χάρτη που κατέθεσε ο Ακιντζί, την διατήρηση των εγγυήσεων, την παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, αποδεχθήκατε και την παραχώρηση δικαιωμάτων Ευρωπαίου πολίτη στα 80 εκατομμύρια των Τούρκων υπηκόων. Γιατί ο λαός θα αντιδράσει δυναμικά.

 

 
 
 
  Αναζητηση
     
    ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ:
  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ: