: ... 14-01-2016
 
 

: 26-09-2016

Ο λας θα σταθε απναντι απ τον Αναστασιδη το ’18

 

Το πικρισμα Ενδιμεσου λγω εκλογς Συλλορη και η γνησιτητα των εγγρφων

 

Της Μαρνας Οικονομδου

 

 

«Η ιστορα των εγγρφων χρησιμοποιεται για να αποδιοργαννονται σοι δεν συμφωνον με λα σα γνονται στις συνομιλες», αναφρει σε συνντευξ της στην «Κ» η πρεδρος του Κινματος Αλληλεγγη Ελνη Θεοχρους, επισημανοντας τι επικρατε σγχυση γρω απ τις εξελξεις στο Κυπριακ. Η δια εκτιμει πως με την υπσχεση του εκολου πλουτισμο και της επιστροφς περιουσιν θα επιχειρηθε να επιβληθε να σχδιο συνομοσπονδας. Ασκε αιχμηρ κριτικ και προς τα κμματα του λεγμενου ενδιμεσου χρου, βλποντας μικροπολιτικς αντιπαλτητες και πικαρσματα στη στση τους. Στην απντηση του ποιος μπορε να σταθε απναντι στον Νκο Αναστασιδη κατ τις προεδρικς εκλογς του 2018, η δια απαντ ο λας, σημεινοντας πως κποια κμματα του «ενδιμεσου χρου» ρχισαν να κατανοον το ατελσφορο της συμπεριφορς τους.

–Μετ και απ την τελευταα πολωρη συνεδρα του Εθνικο Συμβουλου εξακολουθετε να πιστεετε τι επικρατε συσκτιση των κομμτων γρω απ τις εξελξεις στο Κυπριακ;
–χι, επικρατε συσκτιση για τις θσεις που υιοθετε η Κυπριακ Δημοκρατα. Επικρατε σγχυση, διτι λλα περιλαμβνουν τα γγραφα που εδαμε ακροθιγς, αλλ λει ο Πρεδρος και λλα μας αποκαλπτει ο Ακιντζ. Τι να σας πω; Φανεται τι αυτ η ιστορα των εγγρφων χρησιμοποιεται για να αποδιοργαννονται σοι δεν συμφωνον με λα σα γνονται στις συνομιλες. Γι’ αυτ εμες δεν θλουμε να αναχθε αυτ η υπθεση σε μεζον ζτημα. Καλ θα ταν ο Πρεδρος να εχε την αυτοπεποθηση που απαιτον οι περιστσεις. Η υπθεση Πολυβου, μως, λλα δεχνει. Προσωπικ, διαφων σφδρα τσο με τη νομικ βση των συνομιλιν σο και με τη στχευση και τη μεθδευση που ακολουθεται. Πιστεω τι εναι συνταγ καταστροφς του Ελληνισμο και εκτουρκισμο της Κπρου σε βραχ χρονικ διστημα. Τα γγραφα ελχιστα προσφρουν, γι’ αυτ προσπαθ να αναλω με προσοχ τις δηλσεις Ευρωπαων και Αμερικνων εμπλεκομνων στο Κυπριακ, τις δηλσεις Αντε και την συμπεριφορ των Τορκων, καθς επσης και των εν Κπρω εγκθετων της Τουρκας. Και των ημετρων φανατικν υποστηρικτν της μεσης και ποιας λσης. Σγουρα ξρουν πολλ. Παρλληλα, μως, δεν χω καμι εμπιστοσνη σε καννα. Υποψιζομαι τι θα προσπαθσουν να επιβλουν να σχδιο συνομοσπονδας, με πλρη αποστρηση των δικαιωμτων των προσφγων κυρως, αλλ και λων των Ελλνων και με την υπσχεση του εκολου και γργορου πλουτισμο, της επιστροφς των περιουσιν, της «επαννωσης», θα αποσπσουν – πιστεουν την γκριση του λαο. Εμες δεν θα συγκατανεσουμε στη μετατροπ της Κπρου σε τουρκικ προτεκτορτο, αλλ, δυστυχς, τα σημεα αυτ δεχνουν. Μακρι να κνουμε λθος.

–χετε δη μελετσει τα γγραφα. Τι προκπτει που δεν σας αφνει ικανοποιημνη; 
–Μα ποια γγραφα χω μελετσει; Σας χω δη απαντσει. Δεν θα πω τι διβασα, αυτ θα ταν ανντιμο, αλλ αναλοντας λους τους παργοντες που ανφερα πιο πνω και συνυπολογζοντας τις δημσιες τοποθετσεις του Προδρου μας, κρνω τι οδηγομαστε προς κακ, χεριστη λση. λλωστε, για να μελετσεις λα τα γγραφα, αν εναι τα πραγματικ, τσο στις λεπτομρειες σο και στις υποσημεισεις, πρπει να τα χεις στα χρια σου και να τα αναλσεις με ειδικος. Εμες τα χουμε δει φρουρομενοι και για να σας πω την αλθεια δεν χω πειστε τι αυτ που διβασα εναι αυτ που λγονται στις συνομιλες. Δεν μπορ να το αποδεξω φυσικ. Αλλ λα συγκλενουν προς την κατεθυνση των μεγλων συμβιβασμν απ μρους της δικς μας πλευρς, ειδικ στα ζητματα της διακυβρνησης που με κνουν να πιστεω τι μας οδηγον σε συνομοσπονδα με την Τουρκα. Δεν αναμνω θεαματικς παραχωρσεις απ την Τουρκα, που να ανατρπουν το σκηνικ, εκτς σως απ την κατργηση των εγγυητικν της δικαιωμτων, τα οποα και δεν χρειζεται. Ελγχει δη την Κπρο με το ρατσιστικ σνταγμα που αποδεχθκαμε. Αναμνω τις εξελξεις στη Να Υρκη. 

–Ως ευρωβουλευτς χετε κνει επαφς με Ευρωπαους αξιωματοχους; Ποια εναι η ενημρωση που χετε γρω απ τις εξελξεις και τη θση των Ευρωπαων εταρων; 
–Επαναλαμβνω φορτικ για πολλοστ φορ. Οι κυπριακς κυβερνσεις αγνοον παντελς τους ευρωβουλευτς και τους υποσκπτουν. Πιστεω ακρδαντα τι ο νος τουρκικς εκβιασμς προς την Ε.Ε., μετ την κατργηση της θερησης διαβατηρων –που μλλον δεν πιασε– εναι το Κυπριακ. Και εκε οι ανθικοι πολιτικο των Βρυξελλν δεν θα διστσουν «να μας δσουν». λλωστε, απ τις επαφς μου διαπιστνω τι στην Ε.Ε. κυριαρχον οι τουρκικς θσεις που οι πλεστοι θεωρον τι εναι και θσεις συγκλσεων, θσεις αποδεκτς και απ τη δικ μας πλευρ. Και βεβαως αυτ εναι η πραγματικτητα. Δεν διεκδικσαμε τποτε και σα διεκδικσαμε μεμονωμνα, γιναν αιτα να μας καθυβρζει η δικ μας κυβρνηση. Πολλο τεχνοκρτες των Βρυξελλν θεωρον τι σα συμβανουν στο Κυπριακ δεν συνδουν με τις αρχς και αξες της Ε.Ε., αλλ στενο συνεργτες του Γιονκερ που χουν το πνω χρι και επαφς με τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ και τον Αντε, δνουν εντολς για «τετραγωνισμ του κκλου». Αντιγραφ των σων γιναν το 2004 με τις ευλογες της κυβρνησς μας. 

Το χειρτερο σενριο της τριμερος και ο ηγετσκος Ακιντζ
–Ποιο εναι το χειρτερο και ποιο το καλτερο σενριο που μπορε να βγει απ την τριμερ συνντηση;
–Το χειρτερο σενριο εναι να επαληθευθον οι πληροφορες για επλληλες συνομιλες που βρσκονται σε προχωρημνο στδιο και να επιβληθε μσω ενς χρσιμου και βολικο πιστολιο στον κρταφο του Προδρου η λση των τουρκικν προδιαγραφν. Το καλτερο σενριο εναι να απαιτσει ο Πρεδρος, ως ο μνος νμιμος εκπρσωπος της Κυπριακς Δημοκρατας, που κατχεται στρατιωτικ απ την Τουρκα, την επιβολ κυρσεων στην κατοχικ χρα, αν δεν αποδεχθε την εφαρμογ του διεθνος δικαου στην περπτωση της Κπρου. Τποτα περισστερο, τποτα λιγτερο. Να μην υποβαθμιστε σε εκπρσωπο της ελληνοκυπριακς κοιντητας και να θσει τον ΟΗΕ προ των ευθυνν του. Δεν μπορε να χρησιμοποιε απ τα ψηφσματα του ΟΗΕ μνο ,τι αναφρεται στη ΔΔΟ τη στιγμ που η Τουρκα χει καταστρατηγσει λα σα κατ καιρος της επιβλθηκαν μσω των διων ψηφισμτων του ΟΗΕ και να μας λει τι η ΔΔΟ προνοεται απ τα ψηφσματα. Πλνη μεγστη, μεγαλυτρα και απ την εξουδετρωση των ερεισμτων μας στην Ε.Ε.

–δη φημολογεται η πραγματοποηση πενταμερος μετ την τριμερ, κατπιν πισεων Μουσταφ Ακιντζ. Γνωρζετε κτι; 
–Πισεων του Ακιντζ… Πο καταντσαμε, νας παρνομος ηγετσκος να μας πιζει και να πιζει και τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. Αλλ, πιστεω πως ο κ. Ακιντζ δεν μπλοφρει και η πενταμερς θα γνει. Ο Πρεδρος γνωρζει καλτερα. Εκενο που δεν κατανο εναι τι σημανει ακτνα λσης. Αν αυτς οι συγκλσεις θεωρονται τι προσεγγζουν την ακτνα λσης, ττε σγουρα βαδζουμε προς τον λεθρο. Δεν θα συναντσουμε τη λση αλλ τις τουρκικς διχοτομικς θσεις ως προστδιο της κατληψης της Κπρου μσω της εξαγωγς πληθυσμο απ την Τουρκα. πως προειδοποιε ο Ακιντζ δεν θα εναι ποικοι πλον αλλ νμιμοι εργτες. 

–Ο Νικλας Παπαδπουλος προειδοποησε πως το ΔΗΚΟ θα αποσρει κθε στριξη στην εσωτερικ διακυβρνηση, εν δεν χει την ενημρωση που θλει απ τον Πρεδρο γρω απ το Κυπριακ. Να αναμνουμε μα ανλογη κνηση και απ πλευρς σας; 
–Εμες δεν θλουμε να παραλσει το κρτος και δεν κνουμε χριτες στην κυβρνηση στηρζοντας διαδικασες λειτουργας του κρτους. Ετε με ενημερσει η κυβρνηση ετε χι, με αληθες ψευδες πληροφορες, την ρα της αλθειας θα την αντιμετωπσουμε λοι. Εμς εκενο που μας ενδιαφρει εναι αφενς να λειτουργε το κρτος και αφετρου να αποτραπε μια κακ λση και να δημιουργηθον συνθκες για αλλαγ στρατηγικς και πολιτικς για μια δημοκρατικ λση. Βεβαως τθεται το ερτημα του πς θα δημιουργηθε ΓΕΣΥ, πς θα γνουν μεταρρυθμσεις στον δημσιο τομα, πς θα εκσυγχρονιστε το κρτος, ταν λα αυτ θα διαλυθον εν μια νυκτ, σντομα, πως μας λνε στο πλασιο μιας λσης με πλρη αλλαγ δομν; Εμες πντως αγωνιζμαστε για τη δισωση της Κυπριακς Δημοκρατας και τη στηρζουμε με κθε τρπο. Μιας Δημοκρατας βεβαως θεσμικ ανπαρκτης στην Ε.Ε., στον ΟΗΕ, στον κσμο ολκληρο. 

Ο μθος του Ενδιμεσου και το πικρισμα
–Εν παρουσιζετε συγκλνουσες θσεις με κποια κμματα του λεγμενου ενδιμεσου χρου, πως το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και τη Συμμαχα Πολιτν, φανεται πως δεν συμμετχετε σε απ κοινο διακηρξεις, ετε στο Κυπριακ ετε στο κοινοβουλευτικ εππεδο. Πο οφελεται αυτ;
–Απ διακηρξεις λλο τποτα. Φτνει. Εμαστε μπροστρηδες στον Αγνα για τη στριξη της Κυπριακς Δημοκρατας και τη δισωση και διαφλαξη του κρτους. Δεν θα εμπλακομε σε μικροπολιτικς αντιπαλτητες, επειδ κποιοι χουν «πικαριστε» απ την εκλογ Συλλορη στην Προεδρα της Βουλς. Εμες θα παραμενουμε συνεπες. Συνεχς καταθτουμε προτσεις για μια να κοιν πρταση, μια εναλλακτικ στρατηγικ, μακρν της λσης ΔΔΟ, που θα ορζεται απ τις αρχς και αξες της Ε.Ε. και χι απ τις πραγματικτητες που δημιοργησε η εισβολ. Γιατ χει δκαιο ο Ακιντζ που δηλνει τι η ΔΔΟ και οι ευρωπακς αρχς και αξες δεν εναι ροι συμβατο. Το λγαμε κι εμες για δεκαετες, κανες δεν κουγε. 

Κποιοι απ τον χρο του λεγμενου Ενδιμεσου, σας καταλογζουν τι συμπρξατε με τον ΔΗΣΥ για την προεδρα της Βουλς και θσατε αυτματα εαυτν μακρι απ την ποια συνεργασα μαζ τους.
–Ανοησες. Κνω την πιο σκληρ κριτικ στην κυβρνηση και δεν χω συμπρξει με καννα. λα τοτα εναι μικροπολιτικς και μικρψυχες ανοησες. Εμες ρθαμε για να διατυπσουμε διαφορετικ πολιτικ λγο και πρακτικς. Δεν ασχολομαστε με την μικροπολιτικ, αλλ με την επλυση των σοβαρν προβλημτων που ταλανζουν τη κοινωνα. Αγωνιζμαστε για τη δημοκρατικ και βισιμη λση στο Κυπριακ μσα σε πνεμα συνεργασας και παραγωγικτητας. Και θλουμε να συνεργαστομε με λους, ταν το αποτλεσμα της συνεργασας θα ωφελσει τον τπο. 

–χετε αναφρει στο παρελθν πως χει καταρριφθε ο μθος του ενδιμεσου χρου και τη σστασης μετπου. Ποιος μπορε να σταθε συνεπς απναντι στην υποψηφιτητα του Νκου Αναστασιδη και να χει πιθαντητες εκλεξιμτητας, ταν τα κμματα του λεγμενου Ενδιμεσου χρου λειτουργον αυτνομα;
–Ο λας. Ο μθος «των απορριπτικν» καταρρφθηκε δη απ το 2013. λλωστε, το διο το «κντρο» καυχιταν τι χωρς αυτ δεν γνεται κυβρνηση. Για ποιο μτωπο μιλτε; Του Ιανο; Αλλ πρπει πρτα να δομε εν θα γνουν εκλογς. Αν προλβουμε. Εκενο που ενδιαφρει εμς δεν εναι ποιος θα γνει Πρεδρος αλλ αν χει τη δναμη και την αντοχ να αντιπαλψει την Τουρκα χωρς να εναι υποτακτικς κανενς. Να εφαρμσει συγκροτημνες πολιτικς για τη σωτηρα της Κπρου και να πιστεει τι αυτ που απεργζονται οι λτρεις της ΔΔΟ εναι το τλος του Ελληνισμο στην Κπρο. δη κποια κμματα του «ενδιμεσου χρου» ρχισαν να κατανοον το ατελσφορο της συμπεριφορς τους. 

–Μπανουμε δη σε προεκλογικς διεργασες για τις δημοτικς εκλογς. χετε προχωρσει σε διαβουλεσεις με λλα κμματα; Τι εκλογικ στχο θτει η Κνηση Αλληλεγγη; 
–Θλουμε να εκλεγον οι καλτεροι και αυτος θα στηρξουμε. Δεν χουμε κνει συναλλαγς με καννα κμμα, μλλον παρακολουθσαμε με δος τις συναλλαγς που γιναν και το μορασμα των αξιωμτων. Θα προσπαθσουμε να εκλξουμε δημοτικος συμβολους παντο. χουμε ρθει σε επαφ με προσωπικτητες που κρνουμε τι αξζει να εκλεγον ως δμαρχοι, που θα φρουν αλλαγ σε δμους και κοιντητες και θα εναι τοιμοι να δσουν λσεις στα προβλματα των πολιτν. Κριτριο, λοιπν, εναι η εντιμτητα, η προσωπικτητα, η δυναττητα κατρτισης προγραμμτων για να υπηρετσουμε τον πολτη, χωρς σκοπιμτητες. Θεωρομε σημαντικ την Τοπικ Αυτοδιοκηση και χουμε θσεις για τη σγχρονη τοπικ αυτοδιοκηση που θα απαλλαγε απ τα βρη και τη διαφθορ του παρελθντος. Επισημανω το γεγονς τι δεν χει εκδηλωθε ενδιαφρον απ καμα γυνακα για θση δημρχου. ρα οι πολιτικς μας επ του θματος καταβαραθρνονται.

 

 

 
   
 
 
 
     
      :