: 11 ... 10-02-2016
 
 

: 07-09-2016

ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΠΑΙΡΑΜΙ

Δεν εναι πρθεσ μας να παρενοχλομε τον Πρεδρο της Δημοκρατας σον αφορ τον τρπο διεξαγωγς των συνομιλιν, τουναντον. Απλς διευκρινζουμε τι διαφωνομε τσο με τη βση των συνομιλιν σο και με τη στχευση. Το να επισημανουμε τι, σμφωνα με δηλσεις του ιδου του Προδρου, επιχειρεται συσκτιση για τα τεκταινμενα, δεν συνιστ στερα αντιπολτευση αλλ διεκδκηση επγνωσης για λα σα αφορον τον καθνα μας, ειδικ στην πιο κρσιμη φση των συνομιλιν.

Βεβαως η στση συσκτισης, που επιχειρε να επιβλλει στις συνομιλες ο Πρεδρος της Δημοκρατας Νκος Αναστασιδης, εναι μια πολιτικ πρακτικ την οποα, εν βρισκταν στην αντιπολτευση, θα κατγγελλε εντνως και για την οποα θα ζητοσε εξηγσεις. λλωστε, για μικρτερης σημασας ζητματα απεχρησε απ το Εθνικ Συμβολιο επ Προεδρας Τσσου Παπαδπουλου.

Το κλμα ανησυχας, αγωνας και ανασφλειας το χει δημιουργσει ο διος ο Πρεδρος. Μιλ για εμπργκο δηλσεων, τη στιγμ που η τουρκικ πλευρ, -Ακιντζ και Τουρκα- διακατχονται απ βερμπαλιστικ διρροια, εξ ου και μαθανουμε σενρια για το θμα των εγγυσεων, για το εδαφικ, για το περιουσιακ, εν καμι διψευση δεν γνεται και καμι ενημρωση για λα τοτα δεν χει οτε η πολιτικ ηγεσα οτε οι πολτες.

Τα μηνματα απ την λλη πλευρ εναι ανησυχητικ, αφο ο Ακιντζ υποστηρζει ,τι υποστριζαν στο παρελθν και ο Ταλτ και ο ρογλου, με το σχδιο Ανν να επανρχεται απειλητικ: τι δηλαδ θα αποδεχθον και θα συμφωνσουν σε λση που θα εντσσει τους Τουρκοκυπρους ως ιστιμο συνιστν κρτος στο διεθνς σστημα, στον ΟΗΕ και στην ΕΕ. Με λλα λγια, το σημεριν ψευδοκρτος θα αναγνωριστε σε ιστιμο συνιστν κρτος της διχοτομουμνης Κυπριακς Δημοκρατας, η οποα οριστικ θα εκλεψει. Με μια Κεντρικ Κυβρνηση που ακμη δεν μας επαν πς θα λειτουργσει και σε ποιον θα ανκει το κατλοιπο εξουσας.

Εκενο που μαθανουμε, κυρως απ την τουρκικ πλευρ, εναι τι ο Πρεδρος δχθηκε την αριθμητικ ιστητα σε διφορους θεσμος, πως η δικαστικ εξουσα και η Γερουσα, εν το ερτημα που εγερεται εναι το εξς: Πς θα λειτουργσει να πολιτειακ σστημα ταν, εκ προοιμου, το κεντρικ σημεο συζτησης εναι ο μηχανισμς επλυσης κρσεων; Υπρχει η πληροφορα που δεν χει διαψευστε, τι ο Πρεδρος χει δεχθε την αριθμητικ ιστητα αντ του ξνου δικαστ και για τη λψη απφασης, και τι για την επιτυχα πλειοψηφας θα ρχνουν κλρο για την αποχρηση ετε ενς Ελληνοκυπρου ετε ενς Τουρκοκυπρου. Η τχη του κρτους θα παζεται κορνα-γρμματα.

Το διο καθεστς αριθμητικς ιστητας θα υπρχει και στην Επιτροπ Αποζημισεων με ναν ξνο εμπειρογνμονα και με δικαωμα προσφυγς στα Δικαστρια, εν δεν υπρξει ικανοποηση, εν οι Τορκοι προβλλουν τον «ψυχολογικ δεσμ» και τι δεν θα μπορον να διεκδικσουν περιουσες σοι το 74 ταν 10 ετν και κτω, ξεχνντας τι ο ψυχολογικς δεσμς με τη γη μας εναι πανσχυρος, και γι’ αυτος που την πτισαν με τον ιδρτα τους και γι’ αυτος που τη γνρισαν μσα απ την ακατλυτη μνμη ενς λαο που δεν ξεχν.

Αν δε, σε ελχιστες περιπτσεις δεν υπρχει ψυχολογικς δεσμς, αυτ οφελεται στην παρουσα του στρατο κατοχς, των εποκων, των εγκληματικν παραγγων της εισβολς και του εθνικο ξεκαθαρσματος. Δυστυχς, για το ζτημα της απουσας ψυχολογικο δεσμο συμφωνον και οι ημτεροι, επικαλομενοι απφασ του ΕΔΑΔ που κνει παραπομπ στο σχδιο Ανν.

Δεν θα μπομε στα της οικονομας, διτι αναμνουμε τις εκθσεις της Παγκσμιας Κεντρικς Τρπεζας και του ΔΝΤ. Πντως, στην επιστολ που παρδωσε ο Πρεδρος στον ΓΓ του ΟΗΕ στο Νταβς επισημανει, μεταξ λλων, τι θα πρπει να εναι σαφες «β. Εγγυσεις για τα δνεια που θα χρειαστον (και) γ. Τρποι αποπληρωμς των δανεων που θα χρειαστον».

Πμε για να μνημνια. Και αν εναι για σκοπος λσης στη βση της επανενσωμτωσης των κατεχομνων στην Κυπριακ Δημοκρατα,, κανες δεν θα διστσει να βλει το χρι στην τσπη. μως, υπ τις υφιστμενες συνθκες θα δανειστομε για να πληρσουμε τις περιουσες μας και τον εκτουρκισμ της γης μας. Για να επιτευχθε εκενο που αξινει η Τουρκα. Να χει στον βορρ πλειοψηφα επ του πληθυσμο και επ του εδφους, και χωριστ ιστιμη διοκηση. Για ποια συνχεια της Κυπριακς Δημοκρατας γνεται λγος;

Εδ συζητον για διλυση και κατργηση των ψηφισμτων 541 και 550 του Συμβουλου Ασφαλεας, την δια στιγμ που χει εξουδετερωθε η αντιδλωση της 21ης Σεπτεμβρου, με την οποα η ΕΕ καλε την Τουρκα να αναγνωρσει την Κυπριακ Δημοκρατα, η οποα εντχθηκε ολκληρη ως ενιαο υπ κατοχ κρτος. Αντ οι δημοκρατικς αρχς να καθορζουν τη λση, η διλυση χει ονομαστε λση και καθαρζεται απ τους νμους των τουρκικν τανκς και της νομιμοποησης των τετελεσμνων της εισβολς.

σο δε, για τον τουρκικ στρατ, το επε ξεκθαρα ο Ακιντζ: Εναι ανφικτη η θση των Ελληνοκυπρων για πλρη αποχρησ του. Αυτ εναι το καλ κλμα, το βελτιωμνο κλμα, αυτ εναι η συναντληψη; Γι’ αυτ ο Πρεδρος δεν μας ενημερνει, σε αντθεση με τον κατοχικ ηγτη, που σπεδει αμσως να πληροφορσει τι συμβανει στις κρσιμες συνομιλες λα τα τουρκοκυπριακ κμματα;

Ο Πρεδρος, με τον τρπο που ενεργε, δεν χει πολιτικ νομιμοποηση. Δεν τον εξλεξε ο λας για να φρει μια παραλλαγ του σχεδου Ανν, αλλ για να διαπραγματευτε μια καλτερη λση, την οποα πολλς φορς περιγραψε. χι για να νομιμοποισει το ψευδοκρτος και τα τετελεσμνα της εισβολς.

Θα μας ενημερσει στις 14 Σεπτεμβρου, μετ τις κρισιμτατες συνομιλες που βρσκονται εν εξελξει. Κατπιν εορτς. Για να ζητσει την ανοχ μας τη συνενοχ μας. Την αρνομαστε απ τρα για λγους ευθιξας, δημοκρατικτητας και αξιοπρπειας. Διτι θλουμε λση και χι διλυση. Ασχτως του αν μετ απ τις αντιδρσεις που προκλθηκαν, ο Πρεδρος δλωσε τι τα πρακτικ των συνομιλιν εναι στη διθεση των πολιτικν αρχηγν.

 
   
 
 
 
     
   
:
  :