... 05-04-2013
 
 

: 21-06-2016

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΚΛΟΚΚΑΡΗ

Ο χειρισμς του Κυπριακο, γνεται αποκλειστικ απ τον Πρεδρο της Κυπριακς Δημοκρατας. Ο αμφιλεγμενος ρλος του Εθνικο Συμβουλου ουδποτε υπρξε καθοριστικς. Συμβολιο Εθνικς Ασφαλεας  δεν υπρχει και οι πολιτικς που ακολουθονται εναι προντα περιστασιακν εκτιμσεων, λαθεμνων παραπλανητικν πληροφοριν και ερασιτεχνισμν μαθητευομνων μγων.   Ουδες γνωρζει  αν επκειται η λση του Κυπριακο και αν το διατυμπανιζμενο ραμα των «δο ηγετν» αντικατοπτρζει καν εγγτητα θσεων. Πντως απ τις δηλσεις των «δυο ηγετν» δεν προκπτει κτι ττοιο. λλωστε, ποια  σχση χει το πρωτογενς δκαιο με την συνχεια της Κυπριακς Δημοκρατας;

Εντοτοις, μετ το φισκο της Κωνσταντινοπολης,  ρχισε  το νο παραμθι: Ο ΓΓ του ΟΗΕ θλει να λσει το Κυπριακ πριν να λξει η θητεα του. Μακρι να επιτχει τον στχο του, αλλ ο κ. ιντα δεν τον χει προφανς ενημερσει τι η τουρκικ πλευρ δεν εναι λση που θλει  αλλ διλυση του Κυπριακο κρτους. Εμες του λμε τι θα αποτχει, πως και ο προκτοχος του ο κριος Ανν. Διτι ο λας μας χει αξιοπρπεια,  δημοκρατικ συνεδηση και ασθημα αυτοσυντρησης και δεν θα δεχθε φρμουλες που φτιχτηκαν με τις ερπστριες των τουρκικν τανκς.

Η εμπλοκ του ΓΓ θυμζει ββαια επιδιαιτησα και σως να θτει ασφυκτικ χρονοδιαγρμματα αλλ και ο διος ο Πρεδρος και οι στενο συνεργτες τους συχν-πυκν μιλον για λση εντς του 2016. Ωστσο,    αυτ εναι ψιλ γρμματα μπροστ στο κοιν ραμα των «δο ηγετν».

Η ουσα δεν εναι αν θα εμπλακε ενεργητικτερα χι ο ΓΓ του ΟΗΕ, λλωστε δεν εναι αυτς που κνει κουμντο. Το ββαιο εναι τι με την υπ συζτηση λση η Τουρκα θα χει διασφαλσει την εσαε παρουσα της στην Κπρο-στρατιωτικ , οικονομικ πολιτειακ. Μνο εθελοτυφλοντες δεν βλπουν αυτ την πραγματικτητα. Διτι, εν το Κυπριακ εξακολουθε να εναι  μεζον εθνικ θμα και  θμα παραβασης του διεθνος δικαου απ την Τουρκα που εισβαλε στρατιωτικ και κατλαβε εδφη ανεξαρττου κρτους, ο επιδρομας μχρι στιγμς δεν  χει υποστε οιανδποτε εππτωση για την εγκληματικ τοτη ενργεια και οι ηγτες μας υποκπτουν διαρκς στις ιταμς τουρκικς απαιτσεις.

Οι διεθνες σχσεις διπονται απ καννες. Και η αποτρεπτικ ισχς εναι σημαντικ στη διαπραγμτευση. Αλλις πντα σου βζουν να βολικ πιστλι στον κρταφο. Η ΚΔ δεν διαθτει, εν θα πρεπε, στρατεματα ικαν να αντισταθον σε ενδεχμενη επλαση των πνοπλων τουρκικν δυνμεων κατοχς και επιδδεται δη σε αγνα δρμου χωρς καν νομοθετικ πλασιο, προκειμνου να αντικαταστσει τους κληρωτος με οπλτες εργαζμενους απ τις 7.30πμ. μχρι τις 2 μμ. Θεωρομε την επ σκοπ  αποδυνμωση της ΕΦ μια ακμη πρξη που μας οδηγε στην παρδοση της Κπρου σον αφορ τα θματα ασφαλεας στην Τουρκα και στις Βρετανικς Βσεις. λλωστε, ακμη και για την  σναψη συμμαχιν να κρτος χρειζεται επαρκες νοπλες δυνμεις, και για μας ο λας πλρωσε πολλ για να χει μια αξιμαχη ΕΦ. Βεβαως τα πλεστα των κονδυλων για την μυνα διοχετεονται για να καλυφθον τα ελλεμματα, που προκλεσε το φαγοπτι του κατεστημνου. Ο ισχυρισμς τους εναι γνωστς. Εμαστε αδναμοι δεν μπορομε να κνουμε τποτα ρα παραδιδμαστε! Αυτ μως δεν εναι πολιτικ πρταση. Εναι συνταγ ττας.     

Ο λας δυστυχς παρμεινε  σκπιμα αμτοχος στην διαχεριση του Κυπριακο. Η στοχευμνη προπαγνδα που ξεκνησε εδ κα πολλ χρνια χει ως σκοπ  να οδηγσει σε παρακμ και κπτωση κθε ιδανικο εν διοχετεει στο λα μμονες ιδες που καλλιεργθηκαν εντχνως για μεση συμφιλωση με την Τουρκα (ασχτως του τι εναι η Τουρκα, μαζ μας θα εναι καλ) και επιστροφ στις κατεχμενες περιοχς κτω απ οποιεσδποτε συνθκες και απεμπληση ανθρωπνων και πολιτικν δικαιωμτων.

Η Βουλ των αντιπροσπων σχεδν ποτ δεν συζτησε το Κυπριακ και ουσιαστικ παραμνει αμτοχη στις διεργασες επλυσης του, τις οποες χειρζεται αποκλειστικ ο εκστοτε Πρεδρος της Δημοκρατας. Κατοι συνεχς η Βουλ καλεται να παρνει αποφσεις μεσα σχετιζμενες με το Κυπριακ. Αλλ το γεγονς τι χουμε Προεδρικ Δημοκρατα δεν σημανει τι η Βουλ πρπει να εναι αποσα.

Γι’ αυτ η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στηρζει ανεπιφλακτα την πρταση του Στρατηγο Κλκκαρη για ενεργτερο  ρλο της Βουλς στο Κυπριακ.  Η Βουλ οφελει να δημιουργσει ετε ad hoc ετε μνιμη Επιτροπ για το Κυπριακ, η οποα να ασχολεται αποκλειστικ με το θμα αυτ και λες τις πτυχς του. Γρφει ο Στρατηγς τι η ειδικ αυτ επιτροπ θα πρπει “να ασκε  τον δοντα κοινοβουλευτικ λεγχο στους χειρισμος και τα πεπραγμνα του Προδρου της ΚΔ στο θμα του Κυπριακο”. Παρλληλα ζητε “να  θεσμοθετηθε η υποχρωση του Προδρου να ενημερνει την αρμδια επιτροπ της Βουλς για το Κυπριακ και να απαντ στα ποια ερωτματ της”. Κατανοομε τι η πρταση υπερβανει τα ρια της Προεδρικς Δημοκρατας. Πλην μως, το Κυπριακ συνιστ μγιστο ζτημα, το οποο δεν μπορε να τυγχνει διαχερισης μνο απ το κονκλβιο του Προεδρικο που συχν αποτυγχνει και μας φρνει  σε δσκολη θση και σε περιπτειες.   

Επιπλον, η δικι μας πρταση προνοε την συμμετοχ και των Κυπρων Ευρωβουλευτν που χουν μεση εμπλοκ στην διαχεριση του Κυπριακο στο Ευρωπακ Κοινοβολιο, πως οι συμμετχοντες στην Επιτροπ Εξωτερικν και στην μεικτ κοινοβουλευτικ Επιτροπ Τουρκας –ΕΕ.

Μια απ τις παραμτρους για τις οποες το Κυπριακ παραμνει λυτο εναι η ψευδασθηση λων των Προδρων τι αυτο ξρουν... Και τελικ οι μνοι που πραγματικ ξρουν τι τους γνεται εναι οι Τορκοι που  χουν καταφρει να πεθουν επ μακρν τους Προδρους μας τι η δικ τους τουρκικ λση της διζωνικς δικοινοτικς ομοσπονδας εναι δθεν ντιμος συμβιβασμς και χι παρδοση και συνθηκολγηση.

 
   
 
 
 
     
   
:
  :