... 15-10-2014
 
 

: 13-06-2016

Αναφρετε συχν πως το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ εναι κτι καινοργιο. Το καινοργιο εστε εσες και τα στελχη του παλαιο ΕΥΡΩΚΟ;

Το καινοριο εναι οι ιδες, οι  πρακτικς, οι μεθοδεσεις  και η πολιτικ ηθικ που θλουμε να περσουμε μσα στον λα και στην πολιτικ και κοινωνικ ζω του τπου. Εναι η απαλλαγ απ λα σα ταλνιζαν τον Κυπριακ λα τσα χρνια: Ο παλαιοκομματισμς δεν εναι ημερολογιακ ζτημα, δηλαδ πσο χρνια εσαι στην πολιτικ σε ποια κμματα χεις θητεσει. Εναι μια νοοτροπα, εναι πρακτικς, εναι η πελατειακ σχση, ο παραγοντισμς, το δοναι και λαβεν, ο νεποτισμς,  το «θα κψεις το μσο σου αν φγεις απ το κμμα». Η απαλλαγ απ αυτς τις νοοτροπες πιστεω τι ταν και παραμνει το πολιτικ μας μανιφστο. Και αυτ θα τα ακολουθσουμε πιστ, με παρανοκ προσλωση θα  λεγα, κατ γρμμα.

Δεν τθεται ηθικ ζτημα με το τι αποφασσατε μετ τις εκλογς να παραμενετε στο ευρωκοινοβολιο; Δεν θα πρεπε εκ των προτρων να ανοξετε τα χαρτι σας στους ψηφοφρους σας;

Πρα απ το γεγονς τι αυτ εναι συνθης πρακτικ σε λη την Ευρπη, αλλ και στην Κπρο, νθρωποι που μλις εκλγονται  αναλαμβνουν υπουργεα γνονται Επτροποι στην ΕΕ, εμες, επαμε ευθς εξ αρχς, πριν απ τρεις μνες τι αν εκλεγ θα γυρσω στις Βρυξλλες και τι συμμετχω στις εκλογς για να στηρξω το Κνημα. Την διατπωσα και απ τα ΜΜΕ. Στην συνχεια, σκεφθκαμε πως εναι καλτερα να αποφασσουμε για το τι δον γενσθαι μετ τις εκλογς, ταν θα χουμε μπροστ μας  λα τα δεδομνα.  Η Αλληλεγγη δεν εναι προσωποπαγς, δεν εναι η Θεοχρους, δεν επιδωξα ποτ μου αυτ τη θση. τσι αποφασσαμε να προυμε την απφαση συλλογικ μετ τις εκλογς και αυτ λγαμε συνεχς στον λα. Το τονζαμε. τι αναλγως των αποτελεσμτων θα αποφασισθε αν θα μενω αν θα φγω. λλωστε αυτο που με κατηγορον ξεχνον τι τσο το 2001 σο και το 2006 , τρεις μνες μετ την εκλογ μου κλθηκα απ τον Συναγερμ να λβω μρος στις δημαρχιακς εκλογς για την δημαρχα της Λεμεσο.

Το Κνημα παρουσιστηκε μως κατ την προεκλογικ περοδο ως προσωποκεντρικ κνημα.

χι μως απ εμς. Βεβαως τα παιδι τα οποα λαβαν μρος στις εκλογς,   πρτη φορ βγαιναν στην πολιτικ. ταν λογικ να υπρχει αυτ η σνδεση της Αλληλεγγης με το τομ μου. Το διευκρνιζα σο μποροσα, ωστσο πρπει να λβετε υπψη τις δυσκολες που εχαμε ως νο κνημα, καθς δεν εχαμε πρσβαση στα ΜΜΕ. Η πρσβαση ρθε ταν ενσωματθηκε στην ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ το ΕΥΡΩΚΟ, γιατ πραμε τους τηλεοπτικος του χρνους. Επανρχομαι λοιπν στο προηγομενο ερτημα σας και σας λγω  τι εχα ξεκαθαρσει στην αρχ πως θα συνεχσω στις Βρυξλλες, στο Ευρωπακ Κοινοβολιο. Στη συνχεια τθηκαν πολλ ερωτματα, αρχσαμε να βλπουμε τα ποσοστ να ανεβανουν, να υπολογζουμε στον αριθμ των βουλευτν που θα εκλξουμε και να προσβλπουμε ποιοι ενδεχομνως θα μποροσαν να εκλεγον. Επσης τθηκε το θμα της προεδρας της Βουλς  που δημοσκοπσεις δειχναν τον λα να με προκρνει ως την πιο κατλληλη για τη θση, και αυτ πρεπε να το προσμετρσουμε. Εν ψει τοτων, στην συνχεια τονσαμε πολλς φορς τι θα αποφασσουμε συλλογικ στη βση των δεδομνων αυτν, μετ τις εκλογς. ρα οι πολτες γνριζαν τι υπρχε η πιθαντητα να μενω, υπρχε και η πιθαντητα να φγω. Προσωπικ εχα μεγλη ννοια και για το τι θα γνει στο Ευρωκοινοβολιο. ρα αντιλαμβνεστε δεν ταν μια απλ απφαση που θα μποροσε να ληφθε εκολα. Τρα ο κθε κακπιστος μη πληροφορημνος λει τι μας ξεγλασε η Θεοχρους. Ωστσο, δεν ξεγλασα καννα γιατ δεν το συνηθζω, δεν εναι του χαρακτρα μου, ποτ δεν επα μετ βεβαιτητος  τι θα μενω.

Δεδομνων και των δημοσκοπσεων που εχατε προαναφρει γιατ δεν διεκδικσατε εσες την Προεδρα της Βουλς αντ ο κ. Συλλορης;

Τα συζητσαμε λοι σοι αποτελομε την ηγεσα της Αλληλεγγης σε μα σσκεψη που κρτησε ρες. Πρπει να σας πω τι η ομδα που εξελγη ταν αρκετ ισχυρ για να μου επιτρψει να γυρσω στα καθκοντ μου στο ευρωκοινοβολιο. Η στριξη για την προεδρα της Βουλς φνηκε τι δεν θα επιτυγχανταν στο πρσωπο μου γιατ κναμε μα βολιδοσκπηση που δειξε τι μλλον τα κμματα εχαν  κνει δη τις δικς τους επιλογς.

Στη βολιδοσκπηση ταν και η υποψηφιτητα του κ. Συλλορη; 

χι αφοροσε μνο τη δικ μου. Στη συνχεια αποφασσαμε τι το Κνημα θα διεκδικοσε την Προεδρα με τον Δημτρη Συλλορη και θα τη διεκδικοσε μχρι το τλος. Αν δεν εκλεγταν θα στηρζαμε την υποψηφιτητα Σιζπουλου. Στην 3η ψηφοφορα ψφισε ο ΔΗΣΥ τον κριο Συλλορη. Δεν μποροσαμε να βγομε εκε και να πομε χι δεν θλουμε τις ψφους σας.

Τι σκεφτκατε εκενη την ρα;

τι βγλαμε και  Πρεδρο της Βουλς.

Με τη βοθεια του ΔΗΣΥ…

Μα και ο κ. Ομρου με τη βοθεια του ΔΗΣΥ βγκε.

Ναι αλλ για σας ταν πολ πιο προσωπικ.

Γιατ, ψφισαν εμνα; Εγ δεν χω προσωπικ με καννα. Τις καλς προτσεις και θσεις του ΔΗΣΥ θα τι στηρζω.

Εχατε μως προστορα με τον ΔΗΣΥ…

Προστορα πολιτικν διαφορν . Και πκρας. Μα και ο κ. Ομρου ταν το 2003 ταν υποψφιος του ΔΗΣΥ για την προεδρα της Δημοκρατας και στη συνχεια ακυρθηκε η απφαση και στηρχθηκε ο Γλακος Κληρδης, εκε δεν εχε προσωπικ πκρα με τον ΔΗΣΥ; Δε μπορε να αφνουμε τα προσωπικ συναισθματα να καθοδηγον τις πολιτικς μας αποφσεις. Απδειξη η σχση μου με το Ισραλ και η στση μου απναντι στην πιθαν συνεργασα Κπρου-Ισραλ. Ποιος θα ταν σε να καραβκι που το βθισαν μεσοπλαγα και θα λεγε «ναι, πμε να συνεργαστομε με αυτος»; Κατβασα τα αυτι μου και επα προχει το συμφρον της πατρδας μου και χι το τι νιθω εγ.

Δδεται μως η εντπωση πως υπρχει συναλλαγ πσω απ την Προεδρα της Βουλς μεταξ ΔΗΣΥ- Συλλορη

Στον βαθμ που η πληροφρηση για συναλλαγ προρχεται απ μρους του ΔΗΣΥ, οφελουν να βγουν και να την ονομσουν. Εγ τους χω προκαλσει αρκετς φορς να αποκαλψουν τι συναλλαγ γινε. σον αφορ τον Δημτρη Συλλορη, οφελει να μην ακυρσει την προσωπικ του ιστορα, τις πολιτικς θσεις που στριξε ταν φυγε το 2004 απ τον ΔΗΣΥ και τις θσεις για ευρωπακ λση που στριξε ως Πρεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, και τσι θα αποδεξει με τον καλτερο τρπο τι δεν γινε καμι συναλλαγ. Εναπκειται σε αυτν να το πρξει, το χρωστ σε  λο τον λα. Προσωπικ εμαι σγουρη γι αυτ, αλλ αφο χουν διασπερει μσα στον κσμο αυτ την υποψα, οφελουμε λοι να περιμνουμε και θα αποδειχθε με τον τρπο που θα πολιτευθε ο κ. Συλλορης. Εμαι σε θση να γνωρζω πως δεν χει κνει συναλλαγ. Αλλ απ κει και πρα δεν μπορ να πεσω τον καθνα στη βση της προσωπικς μου γνσης.

Που οφελεται η απφαση του Δημτρη Συλλορη να αποστασιοποιηθε απ τα συλλογικ ργανα του κμματος;

Πολ σωστ πραξε και νομζω τι αυτ οφελει να πρττει ο κθε Πρεδρος της Βουλς. Να αφοσινεται στο καθκον του και να το επιτελε με  ακριβοδκαιο τρπο. Βσει αυτο, πρε την απφαση ο κ. Συλλορης  και χι με την ννοια της ανεξαρτητοποησης. Εξακολουθε να εναι βουλευτς της Αλληλεγγης.

ταν φγατε απ τον ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ σας δωσε λευκ επιταγ συνεργασας, με πολλος να αναφρουν τι θα σας στριζαν για το 2018. Γιατ αφσατε αυτ τη συμπρευση και επιλξατε να προχωρσετε με τον Δημτρη Συλλορη;

Η πρταση του Νικλα Παπαδπουλου ταν πολ τιμητικ και περιλμβανε την συμμετοχ και μελν της Αλληλεγγης στο ψηφοδλτιο και το να εμαστε μαζ επικεφαλες του εκλογικο συνδυασμο. Δεν τθηκαν ζητματα Προεδρας και λευκν επιταγν. Η πγια θση μου εναι να υπρχει πρτα η Κυπριακ Δημοκρατα το 2018 και λα τα λλα εναι δευτερεοντα. Πστευα μως ντονα στην αναγκαιτητα να υπρξει συννωση λων των δυνμεων που χουν μα κοιν αντληψη για το Κυπριακ. Και εχα συναντσεις και με τους κ.κ Λιλλκα, Σιζπουλο και Περδκη. Ο κ. Συλλορης αποφσισε με τα συλλογικ ργανα του κμματος του να προσχωρσει στο ρμα της Αλληλεγγης. Μετ την αποτυχα των προσπαθειν αποφασσαμε να προχωρσουμε μνοι μας και ο κ. Συλλορης προσχρησε στην ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ.  

Παρ την πεντακθαρη μας θση, ξρετε το τι κουσα.   Και χωρς να χω κνει καμι συναλλαγ, με εμφανζουν ως τον Ντον Κορλενε της πολιτικς ζως της Κπρου. Καταλαβανετε τι η πολιτικ ηθικ στην οποα εγ πιστεω δεν συνδει με αυτς τις πρακτικς.

Τελεωσε η ιστορα του ενδιμεσου

«Η Αλληλεγγη ιδρθηκε πριν απ αυτ την προσπθεια συννωσης συνεργασας καλτερα του -αν και δε μου αρσει ο ορισμς- λεγμενου ενδιμεσου χρου|»

Στον λεγμενο Ενδιμεσο, μετ και απ τις πρωτοβουλες που πρατε, να θεωρσουμε τι δεν υπρχε κοιν δαφος συνεννησης;

κανα μα προσπθεια για εκλογικ συνεργασα που θα μποροσε να αποτελσει τη βση για μια συννωση.

Δεν πτυχε….

Δεν πτυχε δυστυχς.

Για τους γνωστος λγους που δεν πετυχανει;

Ναι, να θυμσουμε λγο και το τι γινε το 2013.

Δεν υπρχει δηλαδ ενδιμεσος χρος…

Ναι, τελεωσε αυτ η ιστορα και θα πρπει να πω πως για την Προεδρα της Βουλς εναι δικο να κατηγορεται η Αλληλεγγη τι εξαιτας της δεν εξελγη ο κ. Σιζπουλος. Παιδεονταν εννι μρες να συμφωνσουν μεταξ τους, γνριζαν τι στο τλος θα ψηφζαμε Σιζπουλο αν δεν εκλεγταν ο Συλλορης,   και επειδ ο ΔΗΣΥ ψφισε τον υποψφιο της Αλληλεγγης -για δικος του λγους βεβαως και χι επειδ μας αγπησε ξαφνικ-, τρα κατηγορον το Κνημα.

Τον ψφισε εξαιτας της επιμονς του Προδρου…

Αν πιστψουμε τον Κυβερνητικ εκπρσωπο δεν υπρξε καμα ανμειξη του Προδρου..

Εσες τι πιστεετε;

Δεν γινε συνντηση μεταξ εμο και του Προδρου.  Ειδικ με αντικεμενο την εκλογ προδρου της Βουλς.

Οτε καν τηλεφωνικ επικοινωνα;

Οτε.

Η απουσα συνεννησης στον Ενδιμεσο τι σημανει αυτ για το κυπριακ; Δεν υπρχει ενιαα γραμμ;

Σαφς και δεν υπρχει ενιαα γραμμ αλλ πιο πολ, αποδδω το γεγονς της μη επτευξης εκλογικς συνεργασας στο τι υπρξαν και διαφορς σε λλα ζητματα εκτς του κυπριακο, αλλ και σε προσωπικς φιλοδοξες κποιων ανθρπων. Δεν σημανει τι ταν θα ρθει το κρσιμο ερτημα δχεστε δεν δχεστε αυτ τη λση -αν η λση εναι καλ- αυτ το μπλοκ ετε θα διασπαστε ετε θα πει πμε ενντια σε μια καλ λση. Πρπει να πιστσουμε με πατριωτισμ τον καθνα μχρι αποδεξεως του αντιθτου. Και αν η λση εναι κακ θα παν να την ψηφσουν επειδ οι λλοι μισο δεν συμφνησαν στο ποιος εναι ο αρχηγς; Δεν θα επιτρψει ο κσμος κτι ττοιο πως δεν το επτρεψε και το 2004. Το Μτωπο θα σχηματιστε απ τον Λα.

Το Κυπριακ εναι πρτο στην ατζντα της Ελνης Θεοχρους;

Αν δεν ταν το Κυπριακ δεν θα εχα εμπλακε στην πολιτικ. λα τα λλα μποροσα να τα κνω και ξω απ αυτ που περιγρφεται ως δημσιος πολιτικς βος. λα σα κνω ως βουλευτς και ευρωβουλευτς θα μποροσα να τα κνω και με την ιδιτητ μου ως γιατρς και ως ακτιβστρια. Θα μποροσα να να συνεχσω με την ιατρικ που με γοητεει και εναι η δουλει μου. Μπκα στην πολιτικ ακριβς λγω του κυπριακο.

 
   
 
 
 
     
      :