ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ  
 
 
 
 
 
 
Θεοχάρους: Απαράδεκτος ο Ακιντζί, υποστηρίζει πρωτογενές δίκαιο και διάλυση Κυπριακής Δημοκρατίας ... 03-07-2015
 
διαβάστε περισσότερα
 
ΟΙ ΛΑΔΙΕΣ ΤΟΥ ΕΙΝΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Ημερομηνία: 30-05-2016

 

ΟΙ ΛΑΔΙΕΣ ΤΟΥ ΕΙΝΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ.

Της: Δρ. Ελένης Θεοχάρους

Σε ανύποπτο χρόνο όταν όλοι υμνούσαν τον Εδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έστερν Μπαρθ Έιντα όχι μόνο διατυπώσαμε επιφυλάξεις, αλλά από τον τρόπο της δράσης και συμπεριφοράς του,  εντός της ΕΕ καθώς και στην Κύπρο,  εκτιμούσαμε  ότι υπέσκαπτε την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού την θεωρούσε εκλιπούσα κα το Κυπριακό  λυμένο. Ότι υπήρχαν δυο ισότιμα συνιστώντα κράτη  που θα συνεταιριστούν στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Είχε μάλιστα καθορίσει και ως ημερομηνία δημοψηφισμάτων την 26η  Μαρτίου του 2016. Είχε παρουσιάσει με την ανοχή της Κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ μια τέτοια ψεύτικη εικόνα για το Κυπριακό σε σημείο που μας ρωτούσαν  συνάδελφοι ξένοι ευρωβουλευτές: «Ωραία ε, το λύνουμε το Κυπριακό». Και άντε να τους πείσεις ότι δεν ήταν έτσι τα πράγματα. Και άντε να τους πείσεις για την κατοχή και τις ευθύνες της Τουρκίας.  Το αποκορύφωμα αυτού του φιάσκου ήταν η εντελώς αυθαίρετη ανακοίνωση του Προέδρου της Επιτροπής των Εξωτερικών Έλμαν Μπροκ, ο οποίος είπε εντελώς εν αιθρία ότι θα εμφανιζόταν ο κ. Έιντα ενώπιον της Ευρωβουλής  για να ενημερώσει σχετικά με την πορεία των συνομιλιών.

Η αντίδρασή μου ήταν άμεση. Όχι μόνο διαφώνησα αλλά υποστήριξα ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών και του κ. Μπροκ ότι ο κ. Έιντα δεν είναι αξιόπιστος. Και τι δεν άκουσα τότε.  Όχι βεβαίως από τους ξένους. Αυτοί προβληματίστηκαν, αλλά από τους ημετέρους κυρίως από την Λευκωσία.

 Βεβαίως, κατά τραγικό τρόπο, λίγο αργότερα ήρθε η πρώτη επιβεβαίωση. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν κατανόησε τι ζημιά είχε προκαλέσει ο κ. Έιντα και ότι οι πιέσεις στρέφονταν πάνω του αντί στην Τουρκία, εντός του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναγκάστηκε να παρέμβει για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να αποτρέψει την παρουσία του Εδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό εντός του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.  Δεν τα γράφω αυτά σήμερα για να εισπράξω δικαίωση, παράσημα ή δάφνες, αλλά για να προβληματίσω και να κατανοήσει η κοινή γνώμη γιατί οι κήρυκες του σχεδίου Ανάν θέλουν να με απομακρύνουν από την Ευρωβουλή. Αυτό ήθελαν και πριν από την εκλογή μου και το επεδίωξαν με πάθος. Ήθελαν και θέλουν να σβήσουν τις αντίθετες απόψεις. Αλλά και όσον αφορά την Κυπριακή Βουλή, αυτός δεν ήταν  ο στόχος του εκλογικού πραξικοπήματος για την άνοδο του εκλογικού μέτρου;

Δεν το πέτυχαν. Και τώρα με όσα έχουν γίνει στην Πόλη, προκύπτει σοβαρό ζήτημα  ευθυνών, που βαραίνει την πολιτική του ΔΗΣΥ κα του ΑΚΕΛ μαζί με την Κυβέρνηση. Διότι αυτοί τροφοδότησαν την αυθαιρεσία του Έιντα και γιγάντωσαν την αυθάδεια του Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίον λιβάνιζαν και επένδυαν πάνω του.

Αλλά,  επειδή όντως είναι κρίσιμες οι στιγμές, θα πρέπει να βάλουμε στο περιθώριο τη μικροπολιτική. Οι εκλογές τέλειωσαν. Ασχέτως δε αν κάποιοι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η αντίδραση του Προέδρου μπορεί και να οφείλεται στο λίαν δυσμενές για την πολιτική του στο Κυπριακό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, θεωρούμε ορθή την στάση του Προέδρου που δεν πήγε τη συνάντηση της Παρασκευής. Διότι για μας ήταν θέμα αξιοπρέπειας. Όμως, η κίνηση αυτή θα πρέπει να έχει συνέπεια και συνέχεια. Και δεν μπορεί να έχει ούτε συνέπεια ούτε συνέχεια, εάν δεν συνοδευτεί από άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για να αντιμετωπιστεί συλλογικά η κατάσταση, η οποία πάει από το κακό στο χειρότερο.   Διότι, πλέον ούτε ο κ. Έιντα αλλά ούτε και ο κ. Ακιντζί είναι αξιόπιστοι συνομιλητές.

 Πώς λοιπόν θα συνεχιστεί η διαδικασία; Με τον Ερντογάν; Πολύ φοβάμαι ότι εάν δεν αντιμετωπίσουμε υπεύθυνα το  θέμα και αν δεν προβούμε σε μια διεθνή εκστρατεία στην ΕΕ και αλλού, τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Θα επωμιστούμε τις ευθύνες ενός αδιεξόδου ενώ η τουρκική πλευρά θα προχωρεί ανενόχλητη στο σχέδιο Β. Είτε στη διαιώνιση της διχοτόμησης είτε στις προσπάθειες που θα γίνουν για την αναγνώριση του ψευδοκράτους  από μουσουλμανικά κράτη. Και όλα αυτά συμβαίνουν όχι μόνο γιατί δεν έχουμε στρατηγική, αλλά γιατί ή λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας οδηγεί σε διάλυση. Για τους Τούρκους όλα τα αποτελέσματα μέσω των συνομιλιών με τον τρόπο που διεξάγονται είναι διχοτομικά και νικηφόρα.

Η Κωνσταντινούπολη και η πισώπλατη μαχαιριά Έιντα και  Ακιντζί είναι ένα μάθημα. Για μας ήταν αναμενόμενο. Το θέμα είναι να βρει τη δύναμη ο Πρόεδρος να σπάσει τους μύθους και να αποδράσει από την ουτοπική πολιτική που οδήγησε στην υφιστάμενη αδιέξοδη κατάσταση. Εμείς έχουμε προτάσεις εναλλακτικής δράσης τις οποίες έχουμε πολλάκις καταθέσει και στηρίζονται σε μια δημοκρατική λύση με στήριξη σε συμμαχίες και πρόκληση κόστους στην Τουρκία.  Ένα πάντως είναι βέβαιο. Έιντα τέλος! Μετά μάλιστα την εκλογή Προέδρου είναι από τα πρώτα, αν όχι το πρώτο θέμα, που θα πρέπει να τεθεί στη Βουλή για συζήτηση είναι η αναξιοπιστία Έιντα.  Δεν μπορεί να μας εμπαίζει άλλο. Αρκετά.   

 

 
 
 
  Αναζητηση
     
    ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ:
  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ: