: ... 28-05-2015
 
 

: 30-05-2016

 

ΟΙ ΛΑΔΙΕΣ ΤΟΥ ΕΙΝΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ.

Της: Δρ. Ελνης Θεοχρους

Σε ανποπτο χρνο ταν λοι υμνοσαν τον Εδικ Σμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ στερν Μπαρθ ιντα χι μνο διατυπσαμε επιφυλξεις, αλλ απ τον τρπο της δρσης και συμπεριφορς του,  εντς της ΕΕ καθς και στην Κπρο,  εκτιμοσαμε  τι υπσκαπτε την Κυπριακ Δημοκρατα, αφο την θεωροσε εκλιποσα κα το Κυπριακ  λυμνο. τι υπρχαν δυο ιστιμα συνιστντα κρτη  που θα συνεταιριστον στο πλασιο μιας διζωνικς δικοινοτικς ομοσπονδας. Εχε μλιστα καθορσει και ως ημερομηνα δημοψηφισμτων την 26η  Μαρτου του 2016. Εχε παρουσισει με την ανοχ της Κυβρνησης και του ΑΚΕΛ μια ττοια ψετικη εικνα για το Κυπριακ σε σημεο που μας ρωτοσαν  συνδελφοι ξνοι ευρωβουλευτς: «Ωραα ε, το λνουμε το Κυπριακ». Και ντε να τους πεσεις τι δεν ταν τσι τα πργματα. Και ντε να τους πεσεις για την κατοχ και τις ευθνες της Τουρκας.  Το αποκορφωμα αυτο του φισκου ταν η εντελς αυθαρετη ανακονωση του Προδρου της Επιτροπς των Εξωτερικν λμαν Μπροκ, ο οποος επε εντελς εν αιθρα τι θα εμφανιζταν ο κ. ιντα ενπιον της Ευρωβουλς  για να ενημερσει σχετικ με την πορεα των συνομιλιν.

Η αντδρασ μου ταν μεση. χι μνο διαφνησα αλλ υποστριξα ενπιον της Επιτροπς Εξωτερικν και του κ. Μπροκ τι ο κ. ιντα δεν εναι αξιπιστος. Και τι δεν κουσα ττε.  χι βεβαως απ τους ξνους. Αυτο προβληματστηκαν, αλλ απ τους ημετρους κυρως απ την Λευκωσα.

 Βεβαως, κατ τραγικ τρπο, λγο αργτερα ρθε η πρτη επιβεβαωση. Ο διος ο Πρεδρος της Δημοκρατας ταν κατανησε τι ζημι εχε προκαλσει ο κ. ιντα και τι οι πισεις στρφονταν πνω του αντ στην Τουρκα, εντς του Συμβουλου και της Ευρωπακς Επιτροπς, αναγκστηκε να παρμβει για να βλει τα πργματα στη θση τους και να αποτρψει την παρουσα του Εδικο Συμβολου του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακ εντς του  Ευρωπακο Κοινοβουλου.  Δεν τα γρφω αυτ σμερα για να εισπρξω δικαωση, παρσημα δφνες, αλλ για να προβληματσω και να κατανοσει η κοιν γνμη γιατ οι κρυκες του σχεδου Ανν θλουν να με απομακρνουν απ την Ευρωβουλ. Αυτ θελαν και πριν απ την εκλογ μου και το επεδωξαν με πθος. θελαν και θλουν να σβσουν τις αντθετες απψεις. Αλλ και σον αφορ την Κυπριακ Βουλ, αυτς δεν ταν  ο στχος του εκλογικο πραξικοπματος για την νοδο του εκλογικο μτρου;

Δεν το πτυχαν. Και τρα με σα χουν γνει στην Πλη, προκπτει σοβαρ ζτημα  ευθυνν, που βαρανει την πολιτικ του ΔΗΣΥ κα του ΑΚΕΛ μαζ με την Κυβρνηση. Διτι αυτο τροφοδτησαν την αυθαιρεσα του ιντα και γιγντωσαν την αυθδεια του Ταγπ Ερντογν, τον οποον λιβνιζαν και επνδυαν πνω του.

Αλλ,  επειδ ντως εναι κρσιμες οι στιγμς, θα πρπει να βλουμε στο περιθριο τη μικροπολιτικ. Οι εκλογς τλειωσαν. Ασχτως δε αν κποιοι πολιτικο αναλυτς θεωρον τι η αντδραση του Προδρου μπορε και να οφελεται στο λαν δυσμενς για την πολιτικ του στο Κυπριακ αποτλεσμα των βουλευτικν εκλογν, θεωρομε ορθ την στση του Προδρου που δεν πγε τη συνντηση της Παρασκευς. Διτι για μας ταν θμα αξιοπρπειας. μως, η κνηση αυτ θα πρπει να χει συνπεια και συνχεια. Και δεν μπορε να χει οτε συνπεια οτε συνχεια, εν δεν συνοδευτε απ μεση σγκληση του Εθνικο Συμβουλου για να αντιμετωπιστε συλλογικ η κατσταση, η οποα πει απ το κακ στο χειρτερο.   Διτι, πλον οτε ο κ. ιντα αλλ οτε και ο κ. Ακιντζ εναι αξιπιστοι συνομιλητς.

 Πς λοιπν θα συνεχιστε η διαδικασα; Με τον Ερντογν; Πολ φοβμαι τι εν δεν αντιμετωπσουμε υπεθυνα το  θμα και αν δεν προβομε σε μια διεθν εκστρατεα στην ΕΕ και αλλο, τα πργματα θα γνουν χειρτερα. Θα επωμιστομε τις ευθνες ενς αδιεξδου εν η τουρκικ πλευρ θα προχωρε ανενχλητη στο σχδιο Β. Ετε στη διαινιση της διχοτμησης ετε στις προσπθειες που θα γνουν για την αναγνριση του ψευδοκρτους  απ μουσουλμανικ κρτη. Και λα αυτ συμβανουν χι μνο γιατ δεν χουμε στρατηγικ, αλλ γιατ λση της διζωνικς δικοινοτικς ομοσπονδας οδηγε σε διλυση. Για τους Τορκους λα τα αποτελσματα μσω των συνομιλιν με τον τρπο που διεξγονται εναι διχοτομικ και νικηφρα.

Η Κωνσταντινοπολη και η πισπλατη μαχαιρι ιντα και  Ακιντζ εναι να μθημα. Για μας ταν αναμενμενο. Το θμα εναι να βρει τη δναμη ο Πρεδρος να σπσει τους μθους και να αποδρσει απ την ουτοπικ πολιτικ που οδγησε στην υφιστμενη αδιξοδη κατσταση. Εμες χουμε προτσεις εναλλακτικς δρσης τις οποες χουμε πολλκις καταθσει και στηρζονται σε μια δημοκρατικ λση με στριξη σε συμμαχες και πρκληση κστους στην Τουρκα.  να πντως εναι ββαιο. ιντα τλος! Μετ μλιστα την εκλογ Προδρου εναι απ τα πρτα, αν χι το πρτο θμα, που θα πρπει να τεθε στη Βουλ για συζτηση εναι η αναξιοπιστα ιντα.  Δεν μπορε να μας εμπαζει λλο. Αρκετ.   

 

 
   
 
 
 
     
   
:
  :