: , Kadir Has - : ;... 09-05-2012
 
 

: 06-12-2015

•        Ποιοι σαν οι λγοι και οι διαφωνες της Ελνης Θεοχρους με την ηγεσα του ΔΗΣΥ που οδγησαν στην αποχρησ της;

Ο κσμος που παρακολουθοσε τις δημσιες τοποθετσεις μου, θα αντιλαμβανταν αμσως τις τερστιες διαφορς ανμεσα σε εμνα και την ηγεσα του ΔΗΣΥ. Πρωτστως στο Εθνικ Θμα. Ο ΔΗΣΥ στελεχνεται  απ τομα  που στριξαν το σχδιο Ανν. σοι εναντιθηκαν,  εξαφανστηκαν, αδρανοποιθηκαν συμβιβστηκαν.   Η ηγεσα  φραστικ εκφρζεται με σεβασμ τχα στην  απφαση του λαο να απορρψει το σχδιο Ανν και   ο Πρεδρος δεσμεεται να μην το επαναφρει. Ωστσο η κυραρχη τση παραμνει η στριξη της  «ποιας λσης», με διφορες σοφιστεες, στην δια γραμμ και φιλοσοφα με εκενη του σχεδου Ανν. Η Τουρκα δεν  υποχρησε ποτ απ τις διεκδικσεις της. Οτε ο Ακιντζ επ του οποου επενδθηκαν πολλ. Προβλλεται ο ισχυρισμς τι η ΕΕ  εναι εγγηση της κατοχρωσης των ανθρωπνων δικαιωμτων.  Λυπμαι να παρατηρσω τι απ την στιγμ που συμφωνσουμε, η ΕΕ δεν εναι εγγηση για τποτα, και αυτ επιδικει ο Ακιντζ.

Η  απαξωση της Ελλδας,  η προσπθεια να μας πεσουν τι πρπει να ξεχσουμε πως εμαστε λληνες, ο αφελληνισμς της Παιδεας,  δημιουργον για μνα τρομακτικος κινδνους αφανισμο του Ελληνισμο και απορρφησης του απ την Τουρκα. Δεν μπορε η  βιωσιμτητα της λσης να στηριχθε στον αφελληνισμ της Κπρου, οτε στην κατργηση των εθνικν ταυτοττων αλλ στον αλληλοσεβασμ. Αυτ εναι σμερα το βασικ στοιχεο συνοχς της ΕΕ. Προς επτευξη δε «μιας κποιας λσης», χουν γνει  ττοιοι συμβιβασμο και υποχωρσεις και χουμε φθσει τσο  κοντ στις διαχρονικ τουρκικς θσεις, που εν η γκυρα συγκατανεει, η Κυπριακ Δημοκρατα θα βρεθε στο κεν. Αντιθτως η δικ μου διαχρονικ θση εναι πως πρπει να επιμενουμε στην αποκατσταση των ανθρωπνων δικαιωμτων του Κυπριακο λαο και την εφαρμογ του κεκτημνου σε λο το νησ χωρς αποκλσεις, εκμεταλλευμενοι  θσεις και αποφσεις της ΕΕ και τις δυναττητες που μας παρχουν οι ενταξιακς φιλοδοξες της Τουρκας καθς επσης και οι σωστς στρατηγικς σναψης συμμαχιν με κρτη, με τα οποα χουμε κοιν συμφροντα. 

Για τον ΔΗΣΥ η εισβολ ξεχστηκε, ανογονται ενταξιακ κεφλαια χωρς καννα αντλλαγμα και πγιες θσεις της ΕΕ, πως η αντιδλωση της 21ης Σεπτεμβρου παραθεωρονται. Εφαρμζει την πολιτικ λογικ της εν δυνμει λσης.  Χρησιμοποιε την επαναπροσγγιση και τις δικοινοτικς εκδηλσεις  για να εμπεδωθε η αποδοχ των δυο ιστιμων συνιστντων κρατν προ της λσης (acknowledgment). Αυτ εναι η φρμουλα του  Χλμπρουκ απ το 1997. Η ρνηση του Ρσου Υπουργο Εξωτερικν Σεργκι Λαβρφ να επισκεφθε στα κατεχμενα τον Ακιντζ για να μην εκληφθε η συνντηση ως αναγνριση, δεν εναι χαστοκι μνο προς τον κατοχικ ηγτη, αλλ και προς την ηγεσα του ΔΗΣΥ και προς τις ΗΠΑ και την Βρετανα. Αναφρομαι στην ηγεσα του ΔΗΣΥ διτι  γνωρζω τι η βση δεν επικροτε ττοιες πολιτικς. Ο λας διαθτει πατριωτισμ και ανθσταται σε πολιτικς αντθετες με την εντολ του, την οποα σβομαι και υπερασπζομαι.     

Βσει των εντνων εξελξεων στο Κυπριακ, εσες εμπιστεεστε τον Πρεδρο της Δημοκρατας στο πηδλιο των συνομιλιν;

Στις συνομιλες γνεται απλ διαχεριση μιας λσης που χει προαποφασισθε. Ο  ιντε μιλ για  το τελευταο μλι και   δημοψηφσματα τον Μρτιο,   ο Γιονκερ   για λση το πρτο εξμηνο του 2016,  ο   Ακιντζ «ελπζει» σε λση πριν απ τις βουλευτικς εκλογς του Μη και ο Αβρωφ για λση μσα σε να μνα.  Συνεπς  οτε ο Πρεδρος οτε κανες λλος εναι στο τιμνι των συνομιλιν. Τρα απλς καταβλλεται προσπθεια να μπει να περιτλιγμα δημοκρατικτητας, ευρωπακο κεκτημνου και  αποκατστασης των ανθρωπνων δικαιωμτων και να βρεθον οι παρδες για να εξαγοραστον οι απλειες και οι αντιδρσεις. λλωστε, τι εδους    επιτυχα εναι  η αναγνριση του δικαιματος του ιδιοκττη στην περιουσα του; Επιτυχα εναι για την τουρκικ πλευρ η αναγνριση του δικαιματος συνιδιοκτησας για τον παρνομο σφετεριστ. Απ πτε αμφισβητεται το δικαωμα του ιδιοκττη στην περιουσα του; Σε πιο δικαστριο μπορε να σταθε υπθεση σφετεριστ εναντον νμιμου ιδιοκττη; Και πς συνομιλομε σοβαρ ταν Ακιντζ επιδικει την αναγνρισης της  «ΤΔΒΚ» με καθεστς ιστιμο με την «διοκηση του ντου», τον διαμοιρασμ της εξουσας και την  επικυριαρχα της Τουρκας τσο στο Βρειο σο και στο Ντιο κρτος μσα απ τους θεσμος της ομοσπονδας και μσα απ το πρωτογενς δκαιο, δηλαδ της διλυσης της Κυπριακς Δημοκρατας; Εκενο που αναμνουν λοι εναι το νεμα του τουρκικο βαθως κρτους και οι ημτεροι θα γνουν αλοιφ στα χρια του  Ερτογν. 

 •       Δεδομνου του τι ο ΔΗΣΥ θεωρεται  πολυφωνικ κμμα –βσει και των σων υποστηρζει η ηγεσα- δεν θα μποροσατε να μενετε και να παλψετε εκ των σω για αλλαγ θσεων στσης του κμματος σε συγκεκριμνα θματα;

Πολυφωνικ κμμα εναι, το πρβλημα εναι πως εναι παρλληλα και κμμα κωφν και η ηγεσα βαριακοει. κανα αυτ που λτε για καιρ και σας περιγραψα πιο πνω το αποτλεσμα. Η ηγεσα του ΔΗΣΥ και η Κυβρνηση, επιχερησαν να με αδρανοποισουν στο ΕΚ, στο ΕΛΚ, αλλ και στην Κπρο. Με «δειασαν».  φθασα τσι στο σημεο της αποχρησης. Διτι αυτο ισχυρζονται τι θλουν λση εν ποιος αγωνι και προβλλει εναλλακτικς επιλογς δισωσης της Κυπριακς Δημοκρατας, λνε τι, δεν θλει.  «Κουρστηκαν»,   πρπει λνε να ανοξουν  την  τερστια τουρκικ αγορ. Ισχυρζονται τι η «λση» θα μας λσει και τα οικονομικ προβλματα, θα μπορομε ελεθερα να πουλομε τα ωραα κτρα μας στους μεσογειακος λιμνας. Εμς περιμνουν οι Τορκοι… Την δια μως στιγμ μας λνε τι θα γνουμε το Χονγκ Κονγκ της Τουρκας, δηλαδ  επαρχα της, εν ο κ. ιντε σπεδει ακμη και στο ΔΝΤ, για νο μνημνιο, προκειμνου να βρει χρματα για τη λση. Πσος εμπαιγμς.   

σοι διαφωνον χουν φγει και σοι δεν χουν φγει δεν χουν φων.  Δεν μπορ να συντηρ πια τις ψευδαισθσεις κανενς. Επιτλους να χαρον και κποια δημοσιογραφικ εξαρτματα που με λοιδορον  και μου υποδεικνουν τι δεν μπορ να κνω αντιπολτευση στο κμμα και αν διαφων να φγω.

Μετ και απ την αποχρησ σας απ τον ΔΗΣΥ Συναγερμικο κκλοι αμφισβητον αν η Ελνη Θεοχρους θα εχε ανλογο πολιτικ ρεισμα αν δεν προερχταν απ τον Συναγερμ. Πς το σχολιζετε;

 

Το μγεθος του ρλου δεν εξαρτται  απ το μγεθος της σκηνς αλλ δεν  εμαι αγνμων. Και  χρωστω πολλ στον ΔΗΣΥ και προσφερα πολλ. Ο ΔΗΣΥ δεν εναι η νομενκλατορα της  Πινδρου, αλλ η βση. Τρα δεν  καταγρφω δοναι και λαβεν.  Θα τα καταφρω κι εκτς,  δεν εμαι αναρριχητικ, χω ρζες ισχυρς, κορμ ανθεκτικ. Δεν στηρχτηκα σε καννα.

 Το πολιτικ ρεισμα κερδζεται με συνπεια στις θσεις και τις αρχς σου και χι με την συνργεια ενς συστματος που παραδχεται τι «ναι, ελμβανε που και που ανομιμοποητα δρα εκατομμυρων». Σκεφτετε  αν ο κθε πολιτικς καταπεζε την συνεδηση του και τις αρχς του για να μην εκληφθε τι δεν επιδεικνει  ευγνωμοσνη και «σεβασμ» στο κμμα του.  φυγα για λγους αρχν και κουσα   τσες πολλς βρεις  για ανηθικτητα, σες   δεν κουσε σε λης της την ζω η Ξαβιρα Χολλντερ.

Σμφωνα με πληροφορες το Ευρωπακ Λακ Κμμα σας χει αφαιρσει το προνμιο του επικεφαλς της Κυπριακς αντιπροσωπεας. δη χουν αρχσει να εντενονται οι φωνς που σας θλουν να αποχωρετε απ την ομδα του ΕΛΚ.

Ναι  σωστ,  μλις αποχρησα απ τον ΔΗΣΥ, ενημερθηκε απ  το ΕΛΚ τι δεν εκπροσωπ πλον το κμμα. Σωστ πραξε ο Αβρωφ. Σωστ  πραξε και το ΕΛΚ  και με αντικατστησε στην θση του επικεφαλς. Συναντθηκα με τον Πρεδρο Μνφρεντ Βπερ, που μο επε  πσο εκτιμ την δρση  και το θος μου και πως δεν θλει  να φγω απ το ΕΛΚ. Μου επε να παραμενω ως ανεξρτητη. Αλλ μου επε πως  κατπιν απαιτσεως του ΔΗΣΥ δεν θα μπορ να χρησιμοποι τα λογτυπα το ΕΛΚ και να εκφρζω πολιτικ αντθετη απ την πολιτικ της Κυβρνησης και του Συναγερμο.

Του υπδειξα τι υπρξε η περπτωση του κυρου Γιαννκη Μτση, ο οποος εξελγη ως ανεξρτητος το 2004 αλλ  ταν κανονικ μλος του ΕΛΚ και χρησιμοποιοσε και τα λογτυπα του κμματος. Μου απντησε τι το γνωρζει. Μου τνισε : «Ελνη εγ σε υπερασπστηκα».  Απντησα τι κατανο και τι θα διεκπεραισω  τις υποχρεσεις που χω ως βουλευτς του ΕΛΚ  και θα αποφασσω. Φυσικ και δεν με διχνει το ΕΛΚ αλλ ξρετε, δεν συνηθζω να ζητιανεω οτε ξω απ εκκλησις οτε ξω απ  συναγωγς. Θα βρω μετερζι να αγωνζομαι για την Κπρο.

•        Που θα κινεται ιδεολογικ η Κνηση «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ», τι θα πρεσβεει απ ποιους θα απαρτζεται και ποια θα εναι η διαφορ της απ τα υφιστμενα πολιτικ κινματα;

          Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ  εναι να ριζοσπαστικ ανατρεπτικ κνημα. Θα προσπαθσει να σταθε ανχωμα σε κακ λση του Κυπριακο. Θα στηρξει με πθος καλ λση. Προσωπικ χω  «αριστερ» αντληψη σον αφορ τις υποχρεσεις του κρτους προς τον πολτη και «δεξι» αντληψη σον αφορ τις υποχρεσεις του πολτη προς το κρτος, με την διασταλτικ ερμηνεα των ρων. Πιστεω τι απ τα δια ιδανικ εμφορονται λοι: να κρτος πρνοιας για πολτες αλληλγγυους, συνεπες και μαχμενους. Απευθυνμαστε  προς λους,   και προς τους  Τουρκοκπριους, για κοιν αγνα αποκατστασης των ανθρωπνων δικαιωμτων λων μας.  Σεβμαστε τις εθνικς και θρησκευτικς ευαισθησες του κθε πολτη και απαιτομε σεβασμ και σα δικαιματα για τους λληνες της Κπρου.

        Το κομματικ ρεπορτζ θλει την Ελνη Θεοχρους να διαβουλεεται με το ΔΗΚΟ για συνεργασα στις επικεμενες βουλευτικς εκλογς. δη ο Νικλας Παπαδπουλος σε συνντευξ του στην «Κ» παρουσιζεται ιδιατερα θετικς σε μα ενδεχμενη συνεργασα μαζ σας. Ισχει;

Μας σας επα, προχει το Κυπριακ. Αν λυθε το Κυπριακ με δημοψηφσματα, το τοπο της επμενης μρας θα εναι εντελς διαφορετικ. Οι κοινοβουλευτικς αντιπαλτητες στην Κπρο θα μοιζουν τσο ασμαντες και μηδαμινς. Αλλ, αν φθσουμε στις Βουλευτικς, το Κνημα θα αποφασσει για την δρση του και λα τα ενδεχμενα εναι πιθαν. Σγουρα θα συνεργαστομε λες οι  πατριωτικς δυνμεις.

 •       Πολλο βλπουν την Ελνη Θεοχρους να προετοιμζεται και να αποτελε την ισχυρ υποψηφιτητα του ενδιμεσου χρου για το 2018. Πς το σχολιζετε;

Αν λυθε το Κυπριακ δεν θα με ξαναδετε και θα ηρεμσουν και οι κονδυλοφροι της συμφορς που με χουν δαιμονοποισει σε απστευτο βαθμ. Εχομαι να λυθε και να λυθε σωστ.  Δυστυχς μως οι ευχς μου δεν αρκον.

 
   
 
 
 
     
      :