... 06-06-2013
 
 
,
: 15-03-2015

Συνντευξη στη ΣΗΜΕΡΙΝΗ Πρτα η Αμμχωστος,  μετ οι συνομιλες

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η Κπρος συγκλονζεται απ συνεχ σκνδαλα και οι θεσμο χνουν στην αξιοπιστα τους. Ο πολτης διερωτται εν υπρχει αχτδα σωτηρας… Υπρχει;

Η Κυπριακ Δημοκρατα (ΚΔ) καταρρει εκ των σω, απ την  μεγλη διαφθορ στην κοινωνα και στους θεσμος. Στην πολιτικ ζω. Η μακρχρονη σψη χει διαβρσει τον κοινωνικ ιστ και χει δημιουργσει ιδιατερα επιλψιμες και επικνδυνες ρωγμς στο κρος της κρατικς μας υπστασης. Το κρτος μας υφσταται ταυτχρονα ολομτωπη επθεση  απ μια εξαιρετικ οργανωμνη, αποδοτικ και καλολαδωμνη τουρκικ μηχαν, αλλ δυστυχς σοι  ανθστανται, σοι υπερασπζονται με σθνος την Κυπριακ Δημοκρατα και τα ανθρπινα δικαιματα των πολιτν της, δακτυλοδεικτονται χαρακτηριζμενοι ως «εθνικιστς» και «ακραοι»,  απ λους εκενους που χουν ενδσει, που χουν υποταχθε στην κατοχ, που χουν δσει γην και δωρ στον κατακτητ, που δεν τους νοιζει αν θα γνουν Τορκοι πολτες, που εμφανζουν την επιστροφ υπ κατοχικ καθεστς «μτρο οικοδμησης εμπιστοσνης». λους εκενους που θεωρον ρεαλισμ και προοδευτικτητα την αποδοχ των τουρκικν θσεων.  Η οικονομα παρλληλα καρκινοβατε.  Δουλεις δεν υπρχουν και να τυφλ μνος με πολ φανατισμ εναντον λων των πολιτικν συλλβδην και εναντον των πντων,  παρασρνει τον κσμο μες τους νεκατωμνους αρηδες της γνοιας και των δολων υποσχσεων. Και ασχτως του τι το πον ξεχειλζει απ παντο και οι αξιωματοχοι βουλιζουν συνεχς  στο βορκο, και πλι ξεκινει η μετθεση ευθυνν: Φταει, Μρκελ, ο Σιμπλε , τα Μερκελκια. Φτανε. Αλλ πρωτστως φταμε εμες. Εκτιμ τι εφσον το σστημα βρσκεται στο χλι που βρσκεται οι λσεις θα πρπει να δοθον αρχικ απ τον Πρεδρο της Δημοκρατας που χει την ευθνη ως αντατος πολιτειακς ρχοντας, καθς και απ την δια την κοινωνα, η οποα μνο ταν ξεσηκωθε θα μπορσουν να δοθον λσεις. 

Ερτηση: Συγνμη που σας διακπτω, αλλ εδ μιλμε για κατρρευση; Πς μπορε στην πρξη να μαζευτε  η κατσταση;  

Ως  πλρη κατρρευση των θεσμν του κρτους περιγραψε την παροσα κατσταση ο Υπουργς των Οικονομικν. Δυστυχς αυτ εναι. Προσωπικ  εκτιμ τι δεν μπορε να υπρξει εξυγανση κα κθαρση με λους να κατηγορον λους, να ισχυρζονται τι διαθτουν ενοχοποιητικ στοιχεα, να αποκαλπτεται διαφθορ πλρους κλμακος σε λους τους τομες και να μην παραιτεται καννας  για λγους ευθιξας.  Δυστυχς, χουμε βαλτσει… Χρειζεται γενικ αλλαγ και ση αξιοπιστα χει μενει απ την Γενικ Εισαγγελα θα πρπει να επιστρατευθε για να διερευνηθε η αλθεια  και να διασωθε τι απμεινε ρθιο. Η Γενικ Εισαγγελα εναι Ανεξρτητη Αρχ, μπορε να δρσει αποτελεσματικ. Μη φειδμενη κανενς. Καλς κακς, πως εναι το πολιτειακ μας σστημα η ευθνη για να επιβληθε τξη ανκει στον Πρεδρο της Δημοκρατας. σο δε για τα κμματα και τους αρχηγος εκτιμ με λο το σεβασμ τι σο δεν λαμβνουν τα μηνματα θα βουλιζει η κομματικ και πολιτικ ζω. Κα σοι δεν μπορσουν να αποδεξουν την αθωτητα τους με αδισειστα στοιχεα, το ελχιστο που μπορον να πρξουν εναι να παραιτηθον.  Αλλ , αργ η γργορα  ο λας οφελει να αναλβει την ευθνη για την κθαρση και το ξαναχτσιμο του κρτους. 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εκτς της οικονομας, χουμε και το Κυπριακ... Η Τουρκα εναι κατ γενικ ομολογα αδιλλακτη. Οι τουρκικς ναυτιλιακς οδηγες  και οι απειλς στην ΑΟΖ απ τον τουρκικ στλο και το ερευνητικ σκφος, αποτελον την αιτα της διακοπς των συνομιλιν. Εν στις 6 Απριλου που τελεινει η δετερη τουρκικ ναυτιλιακ οδηγα δεν εκδοθε να, το ζτημα θα χει λξει και θα μπορομε να γυρσουμε στις  συνομιλες; Και αν δεν επιστρψουμε  θα μας στσει στον τοχο η διεθνς κοιντητα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πολ φοβμαι τι τρα που η κοιν γνμη εναι επικεντρωμνη στα σκνδαλα, στη διαφθορ, ( τα οποα μπορε και να αποκαλπτονται ταυτχρονα σε αντιπερισπασμ για να στρφουν την προσοχ του κσμου αλλο και να καλπτουν το να το λλο), στο παρασκνιο γνονται μαγειρματα στο Κυπριακ.  Ας ξεκινσουμε απ το τελευταο σκλος του ερωτματος, δηλαδ απ τις αντιδρσεις της διεθνος κοιντητας, οι οποες δεν θα καθοριστον μνο  απ   την στση της Τουρκας, αλλ και απ τη δικ μας συμπεριφορ.  Το αρνητικ κλμα του οποου την παρξη παραδχεται και η Κυβρνηση οφελεται στο τι οι καλς προθσεις της Λευκωσας ερμηνεθηκαν τι «εμαστε δεδομνοι». Και απ τους Βρετανος και απ  τους Αμερικανος. Διτι, προφανς τα φοβικ μας σνδρομα οδηγοσαν σε ασαφες και ασντακτες αντιδρσεις. Προσκολληθκαμε στις μαγικς λξεις «Διζωνικ Δικοινοτικ Ομοσπονδα», ννοια υποταγς και τρομερο συμβιβασμο που   τον αποδεχθκαμε πριν 40 χρνια χοντας το πιστλι στον κρταφο. Κι εν η Τουρκα χοντας παρασπονδσει αμτρητες φορς  ερμηνεει τον ρο ΔΔΟ  ως δο ιστιμα –δθεν- κρτη υπ την επικυριαρχα της, στην  δικ μας πλευρ ο καθνας δνει ποια ερμηνεα τον βολεει την δεδομνη στιγμ. Συνεπς, το πρβλημα δεν εναι μνο οι ναυτιλιακς οδηγες. Αυτς αποτελον την κορυφ του παγβουνου και εκδθηκαν επειδ οι Τορκοι θελαν τον τερματισμ των ερευνν στην ΑΟΖ της ΚΔ. θελαν ακμη να τεθε το ζτημα της εκμετλλευσης του φυσικο αερου στο τραπζι των συνομιλιν. Δεν μπορ να εμαι σγουρη σε ποιο βαθμ το πτυχαν οι Τορκοι, πντως εναι σαφς τι με διφορα προσχματα και η ΤΟΤΑΛ και η ΕΝΙ "παγνουν" στην ουσα τις  ρευνες, η κατασκευ τερματικο υγροποησης παραπμπεται στις Ελληνικς καλνδες και  αφνεται ανοικτ χωρς μως επαρκ ακμη σχεδιασμ το θμα της κατασκευς αγωγο προς την Αγυπτο. Εχομαι η συνεργασα με την Αγυπτο να προχωρσει. Αλλ πολ φοβμαι πως ο αγωγς εναι πιθαν  να θυσιαστε στο βωμ των συνομιλιν, που σαν βαλτωμνες οτως λλως πριν απ την εμφνιση του Μπαρμπαρς. Απ την λλη, εναι αντιληπτ τι αργ γργορα θα βρεθε η φρμουλα ενς ακμη  "συμβιβασμο" για να μπει στο τραπζι των συνομιλιν και  το φυσικ αριο. δη γιναν τα πρτα βματα.

Οι συνομιλες εναι σε αδιξοδο λγω της τουρκικς αδιαλλαξας. Η  γκυρα σθεναρ και μεθοδευμνα επιβλλει τους ρους της. Η Τουρκα επιδικει κατλυση της ΚΔ και δημιουργα δο ισοτμων κρατν κτω απ την τουρκικ επικυριαρχα. Πολλο επικνδυνα αφελες ισχυρζονται  τι η Τουρκα θα συνεργαστε και θα υποχωρσει και θα τα βρομε. Αλλ η Τουρκα δεν τρησε καμι απ τις  παλιτερες υποχρεσεις της γιατ να σεβαστε νες; Αυτ το θμα  θα πρπει να τεθε ενπιον της Διεθνος Κοιντητας: Πρπει η  Τουρκα  να κνει βματα προς τη λση. Να επιστρψει αμσως την πλη της Αμμοχστου. πως προνοον τα ψηφσματα του Συμβουλου Ασφαλεας και οι δετερες Συμφωνες Υψηλο επιπδου μεταξ Κυπριανο Ντενκτς. Να επιστραφε η πλη στους νμιμους κατοκους και η απατηση μας να μην αφεθε να επιτραπε να εκληφθε ως τακτικισμς κνηση αντιπερισπασμο. Και ττε η Κυπριακ Δημοκρατα να δσει την γκρισ της ως κυραρχο κρτος,  αρμδιο να ανογει και να κλενει τις πλες εισδου στο νησ, προς την Ευρωπακ Επιτροπ για να ανοξει  το λιμνι υπ την εποπτεα της και να μπορον απ κοινο λληνες και Τορκοι του νησιο να εμπορεονται. Πο εναι το παρλογο; Εν η Τουρκα δεν αποδεχθε αυτ την πρταση και επιστρψουμε στις συνομιλες, η συνχεια θα εναι η ολοκληρωτικ υποταγ. νευ ρων.

Ερτηση: Η Τουρκα μως τι λει;  

Δεν παραγνωρζουμε την Τουρκα, οτε μας εκπλττουν οι συμπεριφορς της. Η Τουρκα εναι ανοικτ γρμμα, ανοικτ βιβλο. Οι Τορκοι ξεφωνζουν τι πρκειται να κνουν πολλος μνες προηγουμνως. Να ακομε τι λει η Τουρκα βεβαως αλλ να μην εμαστε υποτακτικο των τουρκικν κελευσμτων. Διτι ττε δεν χουμε δυναττητα να ξεφγουμε απ την ττα, απ την δουλεα. Εμαι της ποψης πως εναι η γκυρα εναι που χει ευθνη για την κατοχ και τη διακοπ των συνομιλιν και χι η Κυπριακ Δημοκρατα. Και χει σοβαρς υποχρεσεις απναντι στον διεθν νμο, προς την ΚΔ , προς την  Διεθν Κοιντητα, προς την  ΕΕ. Η Τουρκα οφελει να τερματσει την παραβαση του Διεθνος Δικαου και των ανθρωπνων δικαιωμτων. Η γκυρα  χει  υποχρωση απναντι στην Κυπριακ Δημοκρατα και την ΕΕ για την αναγνρισ της, για την  εφαρμογ του πρσθετου πρωτοκλλου και για τον  τερματισμς  του εμπργκο, σε βρος των πλοων και των αεροσκαφν της Κυπριακς Δημοκρατας. Υπρχει η αντιδλωση της 21ης Σεπτεμβρου του 2005 για το σεβασμ και την αναγνριση της Κυπριακς Δημοκρατας. Η  Τουρκα οφελει να αποδεξει τι  θλει λση και χι διλυση του κρτους.  Εμες θλουμε λση δημοκρατικ, που λληνες και Τορκοι της Κπρου να ζουν μαζ  κτω απ τους νμους της ΕΕ και χι να γνουμε επαρχα της Τουρκας. Εν συνεχσουμε την πολιτικ της συμμρφωσης και του κατευνασμο η Τουρκα θα προχωρε ανενχλητη στον εκτουρκισμ του νησιο. Και αν -ας πομε υποθετικ- πμε πσω στις συνομιλες ταν εκπνεσει η ναυτιλιακ οδηγα και η εξδρα της ΕΝΙ φγει για «επισκευ», πως επε πρσφατα στο Λονδνο ο κριος Μαυρογιννης,  ποιος θα εμποδσει την Τουρκα  να ξαναστελει το Μπαρμπαρς και τον στλο μλις κρνει  τι θλει κτι ακμη, και εμες αρχσουμε τους λεονταρισμος- που συνθως διαρκον ελχιστα;  Λγω λοιπν τι δεν πρπει να επιστρψουμε στις συνομιλες εν πρτα δεν επιστραφε νευ ρων η πλη τη Αμμοχστου. Διαφορετικ, θα πρπει γνει σαφς τι τουρκικς ενταξιακς δεν προχωρον με τουρκικ ευθνη, αφο η γκυρα δεν εκπληρνει τις υποχρεσεις χι μνο ναντι της Κυπριακς Δημοκρατας αλλ και ναντι της διας της ΕΕ.

 
   
 
 
 
     
   
:
  :