... 14-02-2013
 
 

: 23-12-2013

Ελνη Θεοχρους, Μχιμη Ευρωβουλευτς, ικαν παιδοχειρουργς, βραβευμνη ποιτρια

-Χριστογεννα μεθαριο με τον κσμο να ψχνει τον Α Βασλη στα κοινοτικ παντοπωλεα, στις ουρς των συσσιτων, στα «ιατρεα των φτωχν»!

Οι νθρωποι μας, οι Κπριοι,  αφνης ενηλικιθηκαν. Ξαφνικ  εδαν μπροστ τους την αλθεια, πως δεν υπρχει Α Βασλης, σβησε το λυτρωτικ ψμα του γενναιδωρου, ανοικτοχρη σπταλου και μεγαλοπρεπος   παππολη με την σπρη γενειδα, τα κκκινα ροχα, τα λκηθρα, τα δρα, τις  καμινδες, και βρθηκαν να σκαλζουν τον σκουπιδοτενεκ της Ιστορας και της κοινωνας για το ψωμ και το φαγητ τους. Εικνες ξεχασμνες, απ τους περασμνους αινες, που οτε οι σεναριογρφοι δεν βζουν στα κυπριτικα σκετς.

Στιγμς απ αλλοτινος κσμους που δεν θα μποροσα ποτ να φανταστ τι θα ζοσαμε στο νησ μας. Εναι οι στιγμς που τρμω, καθς θυμμαι τον μικρ Αφγαν της Αθνας που σκαλζοντας τα σκουπδια τινχθηκε στον αρα απ την βμβα κποιου δειλο τρομοκρτη. Εν προκειμνω τρομοκρτης εναι η εγγενς πολιτειακ ανεπρκεια που δεν μπορε να συντηρσει την κοινωνικ συνοχ γιατ δεν μπορε να διασφαλσει να πιτο φα για τους γερντους.

 

-Η πρην μεσαα τξη της Κπρου καταρρει, μειναν νεργοι, η ζω τους αναποδογυρστηκε, ζητον βοθεια απ ψυχολγους.

Το αστικ νειρο χθηκε. χι μνο η μεσαα αλλ και η αγροτικ και η εργατικ τξη,  δυστυχς απ την δραματικ και εγκληματικ ανεπρκεια ενς λλου ουτοπικο "ονερου", που σε λο τον πλαντη αποδεχθηκε εφιλτης,  του κομμουνισμο. μελλε να περσει και η Κπρος την λαλαπα αυτ,  ακυρνοντας σους πστεψαν στω και για λγο στην πιθαντητα ενς δκαιου κσμου. Λγοι μπορον να καταφεγουν σε επαρκες ψυχολγους, γιατ η ανατροπ τους παρσυρε κι αυτος. Δεν μιλ για αντικαταθλιπτικ, αυτ νομζω εναι ξεκθαρο.  Το «συντακτικ» κμμα στην πρτη γραμμ της απντησης μου εναι πριν απ το «δυστυχς» χι μετ.

 

- Τα πρτα Χριστογεννα υπ επιτρηση, τα πρτα μνημονιακ Χριστογεννα, τα πρτα κουρεμνα, με υψηλος καλεσμνους τους τροκανος.

Ναι, αλλ σοι πεινον, δεν πεινον μνο την μρα των Χριστουγννων. Αυτ δε πρπει να το ξεχνμε. Αλλ οι τροκανο δεν λθαν απρσκλητοι. Τους κλεσε η Κυβρνηση Χριστφια. Μας συμπεριφρθηκαν και εξακολουθον να εναι πολ σκληρο, αυταρχικο τεγκτοι με την Κπρο  και τον λα μας. Νιθω πολ μεγλο θυμ με λους αυτος. Νιθω μως ακμη μεγαλτερο θυμ με λους σους εγκλημτησαν, τιμοι και κατπτυστοι ντες, εναντον του λαο κι οδγησαν την οικονομα στην διλυση  και την θαλερ κοινωνα στην μιζρια. Και κτι λλο, για λους εκενους που καταφεγουν στον επικνδυνο λακισμ να φορτνουν την καταστροφ μας στην τρικα, στην Μρκελ στην ΕΕ. Αν η τρικα ερχταν να χρνο νωρτερα, τα μτρα που θα επβαλλε στον λα θα σαν σαφς ηπιτερα. Και θα περνοσαμε την στενωπ, ενδεχομνως αβρχοις ποσ. Ττε θα ταν καλ η τρικα και τρα δεν εναι?

 

- Μαζ με τους Γιατρος του Κσμου – ’Εθελοντς Γιατρος‚ δημιουργσατε «Το ιατρεο των φτωχν»;

Ναι. Ιατρεα αλληλεγγης λγονται, κοινωνικ ιατρεα. Για λους σους  χρειζονται ιατρικ περθαλψη. Αλλ εμνα  μ αρσει να τα λω ιατρεα των φτωχν. Εναι νας ποιητικς ρος, συμβατς με την ελπδα και την δικ μου καθημεριντητα. Πολλο νθρωποι δεν μπορον οτε στο νοσοκομεο να πνε. Πρα απ το γεγονς τι τα νοσοκομεα εναι βαρυφορτωμνα. Ευτυχς η Κυβρνηση, μς βοθησε πολ και νομζω τι δημιουργεται η επικουρα των εθελοντν προς τα  δημσια ιατρεα. Επσης υπρχουν  αρκετο ιδιτες γιατρο, οι οποοι με προσωπικς δαπνες και με την προσωπικ τους ιατρικ φροντδα, μς βοθησαν στην αντιμετπιση αρκετν περιστατικν. Κποιοι λλοι ββαια μας αππεμψαν.

 

-Στα ρια της ανχειας οδηγονται ολονα και περισστερες οικογνειες.

 

Αυτ το ζω πολ ντονα, αυτ εναι η δικ μου καθημεριντητα. Μια κοινωνα που γαντζνεται απ την ψυχ μου και την ξεσκζει. Δεν εναι υπερβολ. Το απελπισμνο τηλεφνημα κθε λγο, τα χιλιδες μηνματα στο διαδκτυο, τα χαρτκια που μαζεω ταν πηγανω κπου, μοιζουν με ουρλιαχτ ασθενοφρου, μοιζουν αναγγελα απ την νοσοκμα, ενς αναμενομνου θαντου.

 

-Χιλιδες νεργοι, με τους νους να ετοιμζονται για μετανστευση.

 

Καλ, πντα υπρχε μετακνηση ανθρπων απ τις φτωχς υποανπτυκτες, στις πλοσιες αναπτυσσμενες κοινωνες. Δεν με τρομζει η μετανστευση και ειδικ αν γνεται μσα στην ΕΕ. Πντοτε ενεθρρυνα τους νους που κατφερναν να διακριθον σε να τομα εκτς Κπρου, να μη σπεδουν να επιστρφουν. Πστευα και πιστεω πως σε κθε καλ πστο πρπει να χουμε Κπριους πατριτες.

Εντοτοις, δεν χνουμε πια τους ανθρπους μας, πως παλι. Ο κσμος εναι μια σταλι, εμαστε συνχεια σε επαφ με ποιον θλουμε. Θεωρ αυτ το φαινμενο, παροδικ. Θα περσει. Θα προτιμοσα βεβαως να ταν εθελουσα η μετακνηση των νων προς  κατκτηση σημαντικν θσεων στην ΕΕ και χι καταναγκαστικ. Συνεπς, ας γνει τοτο να μθημα, αφορμ για μια βαθτερη ενδοσκπηση, αυτοκριτικ για την στση μας λα τοτα τα χρνια απναντι σε φτωχτερους απ εμς μετανστες.

 

-Πς φτσαμε ως εδ;

Η κθε αξα που θρμαινε την ζω μας μπκε στο στχαστρο των μεταμοντρνων εκσυγχρονιστν, των αναρριχητικν της εξουσας, και ευτελστηκε. Ζομε σε μια εποχ που το κθε τι επιτρπεται προκειμνου να γνεις πλοσιος εν μια νυκτ, αν δεν κλψεις δεν εσαι ξιος, η κοινωνικ επιτυχα ταυτζεται με την οικονομικ, η παρακμ προελανει υπονομεοντας την κοινωνα,  εν οι αντιδρσεις μας δεν εναι παρ αλλοπρσαλλες μιντιακς εκδουλεσεις και εξυπηρετσεις, η παιδεα διαλυταν και διαλεται, οι στρεβλσεις της αφνουν  χιλιδες παιδι στην ελλιπ μρφωση στην μονοθεματικ εξειδκευση και η πολιτεα δεν τιμρησε ποτ καννα. Υπρξε ομαδικ συνενοχ λες και λοι εμαστε κλφτες και κλεπταποδχοι μπως;

 

- Τι σας πληγνει σμερα στην Κπρο;

Η γνοια των πολλν κι ο λακισμς των γελοων, των συμπεριφερομνων ως γλη, ως γμα  που κολλ παντο, των αυτοαποκαλουμνων ρυθμιστν. Τι ρυθμζουν τσα χρνια πρα απ τις θεσολες τους;

 

-Ζητεται ελπς, απ πο θα λθει;

Η Ελπδα πως και το χρος και η  ευθνη, εναι απλυτα προσωπικς υποθσεις. Τι μπορομε να κνουμε εμες; Μπορομε να  συντηρσουμε αυτ την ασθενικ ελπδα, να την κρατσουμε  να σιγοκαει μσα σε κθε νθρωπο. Αν δεν αφσουμε τα παιδι να πεινον,  να κρυνουν, να σταματον το σχολεο γιατ οι γονες δεν χουν σοδα. Αν δεν αφσουμε τους γρους απροσττευτους και μνους. Με μια  βαθει ενδοσκπηση των λγων ανθρπων που εξακολουθον να σκφτονται, να πονον, να αγωνιον και  με συλλογικ στοχασμ. Αλλ και με  συνεργασα ηθικ, πρα απ  κμματα και ιδεοληψες.

 

-Ποιο το μεγλο στοχημα που καλεται κυβρνηση να κερδσει;

Να τιμωρσει τους ενχους, να αποδσει δικαιοσνη, να ανακτσει τον δημσιο πλοτο που υφρπαζαν οι εγκληματες, να δσει ραμα στους πολτες, να  συντηρσει την ελπδα.

 

-Πς βλπετε 2014;

Πιο δσκολο απ το 2013.

 

-Με τον ττλο «Αρχντισσα των Εκκλησιν και Οφικιλιος του Αγου Μρκου», τιμηθκατε πρσφατα απ  τον Πατριρχη Αλεξανδρεας και πσης Αφρικς  Θεδωρο Β’ για την δρση σας στην Αφρικανικ πειρο, ως εθελοντς Ιατρς και ως Πολιτικς, προς προσπιση των Ανθρωπνων Δικαιωμτων. Προσωπικ καταξωση;

Ναι, πολ μεγλη τιμ. Ανταμοιβ για το να τταρτο του αινος που πρασα στην Αφρικ, για την τουλαραιμα και τις λλες αγωνες που εισπραξα, αλλ και γιατ απομζησα κθε δροσοσταλδα της μαγεας των Ιθαγενν, κθε λογς περιπτεια στους τροπικος.

Εναι ωστσο και σοβαρ δσμευση για το τι πρπει να κνω απ δω και πρα.

 

- Η πολιτικ μπορε να διατηρε ακραια την ανθρωπιστικ δισταση και να καταξινεται ως κοινωνικ προσφορ;

Η πολιτικ εναι ανθρωπιστικ δρση. Αν δεν εναι, συνιστ μικροπολιτικ, συνιστ αγυρτεα και αχρεο λακισμ που αργ γργορα τιμωρεται απ τον λα.

 

- Διαβκατε το δρμο του εθελοντισμο σε εμπλεμες ζνες και σσατε χιλιδες ζως αν τον κσμο: Ναγκρνο Καραμπχ, Βοσνα, Κοσσυφοπδιο, Ιρκ, Αφγανιστν, Γζα. Ζσατε τον εμφλιο της Συρας, της Λιβης, της Αλβανας κοντ στους λληνες Βορειοηπειρτες. Δουλψατε με θματα πολμου στην Γεωργα, αλλ και με θματα φυσικν καταστροφν, πως το τσουνμι που πληξε την Κελνη. Πς βρεθκατε στο δρμο αυτ;

Νομζω πως ταν μια προδιαγεγραμμνη ιστορα, που σχηματοποιθηκε απ τους ρωτες μου με λους τους παραμυθδες του κσμου. Βεβαως καθοριστικς σαν οι αρχγονες μνμες του απελευθερωτικο μας αγνα, που θριμβευσε ο ανθρωπισμς του λαο μας, απ την ποηση των αναλφβητων που μου δδασκε η πανμορφη γιαγι μου, απ τη μνα και τον πατρα μου, οι οποοι μετ την παρση της σημαας μας,  κθε Κυριακ με πγαινα στην εκκλησα, απ το κατηχητικ, απ το γεγονς τι αγραζα παποτσια και ροχα μνο μια φορ τον χρνο, απ την ομορφι του χωριο μου,  απ το γεγονς τι μουν πντα να διψασμνος σκαντζχοιρος που σκαβε παντο λαγομια για να βρει νερ.

 

-Αν η αδρεναλνη σας δεν εναι ψιλ, η ζω σας θα εναι ανιαρ;

Η ζω μου καθσταται ανιαρ ταν δεν χω ναν δσκολο στχο να με σαγηνεει, να με γοητεει, να με ελκει, να με καθηλνει, να με δεσμεει.

 

-Ποια η κορυφαα αποστολ;

Πολλς. Ξεχωρζω την πρτη-πρτη στην Βηρυτ, μαθητευμενη χειρουργς με πολλ ενθουσιασμ, λιγοστ εφδια, τρομακτικ γνοια του κινδνου. Ξεχωρζω επσης την  πρτη (αμιγς Κυπριακ) αποστολ στο Ναγκρνο Καραμπχ, τον πλου του Dignity και την επθεση του Ισραηλινο Ναυτικο εναντον του μικρο μας σκφους,  τις ειρηνικς –χι τις πολεμικς -  αποστολς στην Γζα, στην πολικ ζνη της Ρωσας, στον Ντιο Ειρηνικ. Τι να πω,  η κθε μια χει τις δικς της ρυτδες και κθε ρυτδα το δικ της παρσημο και την δικ της γοητεα.

 

-Η πιο επικνδυνη;

Η επικεμενη.

 

-Η αποστολ που δεν κανα;

Στον στολσκο του "Μαβ Μαρμαρ". Μου εχε προταθε να τεθ επικεφαλς. Εχα πολλς αμφιβολες, πολλς ενστσεις, φοβες, προκαταλψεις σως και πολλς ενοχς. Εχα και χω.

 

-Φοβηθκατε ποτ;

Πολλς φορς, αλλ ποτ δεν με κυρευσε ο πανικς. Πιο πολ φοβμουν ταν πρεπε να κνω μια επμβαση χωρς μπειρο  αναισθησιολγο μαζ μου.

 

-Το 1993 ιδρσατε την Εθνικ Αντιπροσωπεα Κπρου της Διεθνος μη Κυβερνητικς Οργνωσης «ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» και διετελσατε Πρεδρς της μχρι το  2001. Προσωπικ σας επιτυχα η αναγνριση των ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ –ΚΥΠΡΟΥ ως του γδοου ιστιμου μλους του διεθνος δικτου.

Ναι μεγλη επιτυχα. Εργστηκα σκληρ και νομζω τι η επιτυχα και η αποτελεσματικτητα μας ως εθελοντικ ομδα-γραφεο Κπρου των Γιατρν του Κσμου της Αθνας, ταν πως μσα απ την δουλει μας χι μνο κερδσαμε την αναγνριση ενς μεγλου παγκσμιου ανθρωπιστικο οργανισμο, που μας δωσε θση στο οκταμελς διευθυντριο του,  αλλ θσαμε την μικρ μας πατρδα σε διακριτ θση στον παγκσμιο ανθρωπιστικ χρτη. Για πολ καιρ η Κπρος εθεωρετο παγκσμια ανθρωπιστικ υπερδναμη.

- Το 1997 ιδρσατε την αντιπροσωπεα Κπρου του μη κυβερνητικο οργανισμο Διεθνς ταμεο Βοηθεας;

Ναι και κναμε πολλς αποστολς με το ΔΤΒ, κυρως στον Ειρηνικ και στην Κεντρικ Ασα. Δενδροφυτεσαμε τερστιες εκτσεις στην Εσωτερικ Μογγολα  Το ΔΤΒ εχε επσης αποστολ στην Ζιμπμπουε, ταν με στειλαν εκε για να αναλβω την επκταση της. Σντομα μπλξαμε και τους Γιατρος του Κσμου και τσι γινε το Τσικομπτζι  μια απ τις μεγαλτερες μας αποστολς. Οι εθελοντς του ΔΤΒ εχαν εξειδκευση στην επισιτιστικ βοθεια, στα περιβαλλοντικ προγρμματα και με την δικ μου εμπλοκ απκτησαν και στα χειρουργικ προγρμματα. Το ΔΤΒ κανε τον κκλο του και το κλεσαμε. Η εμπλοκ της Κπρου εχε αρκετ προσωποπαγ θα λεγα χαρακτρα, και η γερμανικ αυτ οργνωση  δεν δχθηκε παρ μνο 4-5 μλη απ την Κπρο. Τρα συνεχζουν με επισιτιστικ προγρμματα στην Αφρικ.  Συνβαλα πολ σ αυτ, βαλα ισχυρ θεμλια σ αυτ τον τομα σε πολλς λλες αφρικανικς χρες και τρα δουλεουν μνοι τους. 

 

-Βρσκονται εκολα εθελοντς για μια αποστολ;

Σε μερικς περιπτσεις ναι. Ειδικ ταν αφορ φυσικς καταστροφς σε τροπικς χρες του Ντου. Πιο δσκολο εναι να βρεθον εθελοντς για πολεμικς επιχειρσεις.

-Ο κσμος βοηθ στο κλεσμ σας;

Πντοτε. Οι Κπριοι εναι μεγαλψυχοι, ενθουσιδεις και αυθρμητοι. Ωστσο οι πιο πολλο κουρζονται εκολα και υπρχει πντοτε το πρβλημα να βλπουμε τον ενθουσιασμ να ξεφουσκνει γργορα και να μνουμε μνοι.

-Τι σημανει τελικ «κρση»;

Κθε κατσταση που σημανει συναγερμ στα γραφεα των Γιατρν του Κσμου, κθε κατσταση που σπρχνει τους δημοσιογρφους να τηλεφωνον κα να ρωτον –ντε δεν φγατε ακμα;

 

-Εκφρζει περιγραφικ μια πραγματικτητα ηθικιστικ την αποτυχα των ανθρπινων κοινωνιν να επιτχουν αναη ειρνη, ευημερα και «προδο»;

Αν σας πω τι πιστεω στην ομοισταση ως βασικ βιολογικ ιδιτητα των οικοσυστημτων στα οποα βεβαως περιλαμβνονται και οι νθρωπο , θα μου πετε εμαι υπερβολικ. Αυτ μπορε να ανατραπε και αυτ θα εναι ισχυρ επμβαση του ανθρπου σε αινια διαχρονικ σταθερ, αν ο νθρωπος γνει σοφς, ολιγαρκς, λιτοδαιτος, μθει να περπατ και να εναι ευτυχισμνος με λγα.

 

-Γιατ οι «παλις δημοκρατες» εναι εχθρο της νας τξης πραγμτων;

Μπως εννοετε γιατ οι ισχυρς χρες εναι εχθρο της ανατροπς των ισορροπιν και της διαπλοκς συμφερντων; Εναι απλ, ουδες αποδχεται ανακατανομ του παγκσμιου πλοτου, το 90 % του οποου νμεται  το 5% της ανθρωπτητας.

-Ποια χαρακτηριστικ θα μοιρζονται οι (σχετικ) κερδισμνοι της παγκσμιας οικονομας;

Τον φβο και τον πανικ και την ανασφλεια. Αναμνω ξαρση των κοινωνικν εξεγρσεων και παγκοσμιοποηση της τρομοκρατας και των ισλαμογενν φανατισμν.

 

-Η μελλοντικ μας ευτυχα εξαρτται περισστερο απ τους τεχνοκρτες απ τους φιλσοφους;

Απ εμς τους διους. ταν μθουμε πως η ευτυχα εναι τση πολτιμη σο στα χρνια της αθωτητας. Να χωρει σε μια μαντηλι που βαζαν οι παλιο νθρωποι του μχθου το προσφ τους.

 

-Η οικονομικ τρομοκρατα ως που μπορε να φτσει;

Συνθως σταματ τι εκδηλωθε η τρομοκρατα του πολτη εναντον του συστματος. Ττε αυτματα σχεδν τα μτρα οικονομικς καταστολς χαλαρνουν. Αυτ δεν εναι προτροπ, εναι επισμανση κινδνων.

 

-Οι λαο που υποφρουν απ τις νες συνθκες ανταγωνισμο, που υποφρουν απ τις πισεις των αγορν χουν τρπο να αμυνθον αναπφευκτα  θα  καταρρακωθον οικονομικ και ηθικ;

Υφσταται κποιου εδους διεθνς λακ αλληλεγγη;

Μια πολιτικ σωστ απντηση θα ταν η εφαρμογ καλς διακυβρνησης με διαφνεια και χωρς διαφθορ. Αλλ για μνα εναι απρβλεπτο το που θα οδηγηθε ο κσμος. πως σας επα πιστεω πως θα χουμε παγκσμια εξγερση προς ανατροπ της παγκοσμιοποησης. λλοι για τα παγκσμιο χαλιφτο και λλο για να κομμτι ψωμ. Αλληλεγγη πντα υπρχει και εκδηλοται αλλ σημασα χει να βρομε να τρπο αντιμετπισης της παγκσμια φτχιας.

 

-Ο πολιτισμς στην υπηρεσα της οικονομας το αντστροφο;

 Πολιτισμς πντα υπρχει για σους τον δημιουργον, τον ζουν και τον χουν ανγκη. Σκεφθετε τα χρνια της κομμουνιστικς στρησης στις χρες της πρην Σοβιετικς νωσης τι πολιτιστικ δημιουργα εχαν. Οι δυσχρειες, οι αντιξοτητες η πλη, θρφουν την ελπδα και το ραμα και το ραμα γνεται δημιουργα.

 

 

-Μετ απ εγχειρσεις, εδ για μια συνντευξη και αριο στη ευρωβουλ. Εικνες αντθετες;

Μακροχρνια συνθεια. Βρσκω τις ισορροπες μου μσα στην προσδοκα.

 

-Δεν εναι δσκολη για σας η μεταλλαγ αυτ των συναισθημτων;

 Mondus  και   ars viventi

 

-Πς μεταλλσσεται η γιατρς σε πολιτικ και μετ σε ποιητ;

Δεν μεταλλσσεται. Απλς αλλζει ροχα. Το εσωτερικ εναι το διο

 

-Τ εναι πιο πολ η Ελνη Θεοχρους;

Θα θελα να με θυμονται ως μια ευασθητη καλ ποιτρια. Δυστυχς εναι η λιγτερο αποδεκτ απ τον κσμο ιδιτητ μου. Και οι λλοι ποιητς με αντιπερνον. Υπρχει ασυμββαστο...

 

- Ποιος στχος εκφρζει την πορεα σας;

Να ζεις να ποημα που δεν χεις διαβσει

 

 
   
 
 
 
     
   
:
  :