ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ  
 
 
 
 
 
 
Θεοχάρους και Πιτσιλλίδης απευθύνονται προς Ευρωπαϊκή Επιτροπή ... 13-11-2013
 
διαβάστε περισσότερα
 
Συνέντευξη στην ηλεκτρονική εφημερίδα Euractive\\
Ημερομηνία: 11-12-2013

1. Ποια είναι η διακύβευση των Ευρωεκλογών του 2014 για την Κύπρο; Το κούρεμα των καταθέσεων έχει επιδράσει στην αύξηση των επιπέδων του ευρωσκεπτικισμού;

 

Κατά την δική μου άποψη η διακύβευση  των εκλογών του 2014, είναι εάν θα κρατηθεί η ΕΕ  σε πολιτική, θεσμική, οικονομική και κοινωνική συνοχή. Αν θα κρατηθεί σε τροχιά γύρω από τα συμφέροντα των πολιτών , της πλειοψηφίας των πολιτών ή αν θα ξεφύγει. Που σημαίνει ότι θα πρέπει να τα καταφέρει να βγει από την υφιστάμενη κρίση, η οποία δεν είναι μόνο οικονομική αλλά είναι κρίση συστήματος, αρχών και αξιών. Αν θα μπορέσει να ανακτήσει την αξιοπιστία της, να εμπνεύσει τους ευρωπαίους με την προοπτική μιας καλύτερης δημοκρατίας. Να δρομολογήσει τις θεσμικές αλλαγές  που πρέπει να γίνουν για να καλυφθεί το υφιστάμενο δημοκρατικό έλλειμμα.

Είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε καινούριο όραμα για μια πιο δίκαιη ισχυρή και δημοκρατική Ευρώπη.  Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό προωθητικό πύραυλο να εκτοξεύσει την οικονομία. Παράλληλα οι  πολίτες καλούνται με τη ψήφο τους να καθορίσουν  το μέλλον της ΕΕ και των ιδίων των εθνικών κοινωνιών. Οι ευρωπαίοι πρέπει να ξεκαθαρίσουν αν  θέλουν να πάμε μπροστά ή εάν θα παραμείνουμε προσκολλημένοι σε ξεπερασμένες αντιλήψεις και πρακτικές.  Συνεπώς, χρειαζόμαστε σοβαρές πολιτικές επιλογές και προτάσεις και όχι λαϊκίστικες προσεγγίσεις, που απλώς ρίχνουν  νερό στον μύλο του αναχρονισμού, χαϊδεύουν τ αυτιά των ταλαιπωρημένων πολιτών και  προσφέρουν μιντιακές εκδουλεύσεις. Αλλά ο πληθυσμός αναμένει αποτελεσματικές πρακτικές. Επειδή στόχος μας είναι να καταπολεμήσουμε  το δημοκρατικό έλλειμμα και την αποχή, εμείς θα εργαστούμε για μια αποτελεσματική επικοινωνία με τον κόσμο, ειλικρινή και ξεκάθαρη χωρίς υποσχέσεις και ωραιοποιήσεις. Επειδή πλείστες ζωτικές αποφάσεις που επηρεάζουν την ευημερία των πολιτών λαμβάνονται στις Βρυξέλλες, ο πολίτης οφείλει να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές για να αναδείξει εκείνους που σταλούν στις Βρυξέλλες για να  υπηρετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντά του. 

Η απομείωση των καταθέσεων αύξησε δραματικά το ποσοστό των πολιτών που στρέφονται εναντίον της ΕΕ.  Η απομείωση  είναι αποτέλεσμα της χείριστης διακυβέρνησης Χριστόφια,  της αδηφαγίας και της απληστίας των τραπεζιτικών, της συμπεριφοράς άτιμων και διεφθαρμένων παραγόντων που διασπάθισαν δημόσιο πλούτο, καθώς και στην αδυναμία  του κράτους να ασκήσει τους απαιτούμενους ελέγχους για να προστατεύσει τους θεσμούς, τους πολιτευτές και τον πολίτη.  Είναι όμως η απομείωση και αποτέλεσμα των αδυναμιών και των ελλειμμάτων της ευρωζώνης, που μπήκε μεν στη λογική και τις πρακτικές της κοινής αγοράς και του κοινού νομίσματος χωρίς όμως να υπάρχουν, ή χωρίς να έχουν  θεσμοθετηθεί οι ανάλογοι μηχανισμοί διαχείρισης κρίσεων και προστασίας των κρατών της ευρωζώνης. Είναι φυσιολογικό  ο πολίτης που δεν ενέχεται στην καταστροφή, ή που ενέχεται μόνο λόγω της συνενοχής του στην κομματοκρατία, όταν  καλείται να  πληρώσει τον λογαριασμό,  να απογοητεύεται, να οργίζεται και να περιορίζει την εμπιστοσύνη του σε μια Ευρώπη χωρίς αλληλεγγύη και χωρίς όραμα.    

 

2. Τι προσδοκίες έχει η Κύπρος από την ελληνική προεδρία της ΕΕ;

 

Προσωπικά  ως Ελληνίδα αγωνιώ για μια επιτυχημένη Ελληνική Προεδρία και περιμένω να ζήσω ξανά το ελληνικό θαύμα. Ο Ελληνικός λαός ως  θύμα της κρίσης έχει την τραγική εμπειρία και γνωρίζει στην πράξη τι σημαίνουν οι διαθρωτικές αλλαγές στην Ευρώπη και η Ελλάδα θα θέσει τις  προτεραιότητες και θα αναπτύξει πρωτοβουλίες για να βοηθήσει τους Ευρωπαίους να εμπιστευτούν εκ νέου το κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα.  Η ελληνική προεδρία θα πρέπει να στραφεί και από ότι πληροφορούμε αυτή είναι η πρόθεσή της στην προώθηση επίλυσης προβλημάτων στην πράξη και όχι στα λόγια, όπως είναι η δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης, η απασχόληση και εργοδότηση των νέων, η συνοχή της ΕΕ, η εμβάθυνση και η θεσμοθέτηση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για τις Τράπεζες καθώς και τα σταθερά θεσμικά βήματα της δημοσιονομικής ένωσης. Χωρίς βεβαίως να υποβαθμίζονται ζητήματα, όπως εκείνα της μετανάστευσής, που είναι συναφή με την οικονομική και  κοινωνική συνοχή της ΕΕ, καθώς και με την καταπολέμηση της ξενοφοβίας και των ρατσιστικών φαινομένων. Θα έλεγα ότι η ελληνική προεδρία μπορεί να σηματοδοτήσει τις ριζικές αλλαγές που επιβάλλεται να γίνουν στην ΕΕ για να κρατηθεί σε ανθρωπιστικά  όρια και να σταθεί στα πόδια της για να  κερδίσει την εμπιστοσύνη του ευρωπαίου πολίτη.

Ως Κύπρια αναμένω να πειστεί η ΕΕ ότι χωρίς την συμμόρφωση της Τουρκίας προς τις υποχρεώσεις της ( αναγνώριση και σεβασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας ) δεν μπορεί να κάνει ούτε ένα περαιτέρω βήμα  η χώρα αυτή προς την ένταξη.

 
 
 
  Αναζητηση
     
    ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ:
  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ: