, ... 12-06-2012
 
 
HOT DOC
: 15-12-2013

Ερ:      Πως αισθνεστε ως πολιτικς μιας «ανπαρκτης χρας». Ως ττοια σας υποδχθηκε πρσφατα ο Μπαγς και που νομζετε τι αποσκοπε αυτ η ακραα τακτικ της Τουρκας; (Αναφρομαι προφανς στην πρσφατη δλωση του Ερντογν τι «δεν υπρχει κρτος που να λγεται Κπρος»)

Απ: Εχα θσει το διο ερτημα στην προπαρασκευαστικ σνοδο των Ευρωπαων βουλευτν, μελν της μεικτς κοινοβουλευτικς επιτροπς Τουρκας ΕΕ. Η πρεδρος κυρα Φλοτρ αποφσισε να καταγγελει την στση του Ερντογν και να συζητσουμε λοι το ζτημα με τον πρεδρο της  Εθνοσυνλευσης κριο Τσιτσκ. Αλλ ο κριος Τσιτσκ δεν καταδχθηκε καν να μας μιλσει και η Φλοτρ το ξχασε , πως κνει συνθως για τι σχετζεται με την Κπρο...  Ξρετε, ταν το ξανκαναν  πριν τρα χρνια στην γκυρα,  αντδρασα ντονα  και ο πρσβης της ΕΕ δεν εχε λλη επιλογ απ το να διακψει την σνοδο. Δηλσεις αυτο του τπου, απ Τορκους πολιτικος  επαναλαμβνονται σε τακτ χρονικ διαστματα  και  δεν εναι μνο προσβλητικς, αλλ ταυτοχρνως μαρτυρον την αλαζονεα, τον ηγεμονισμ και νο-οθωμανισμ του τουρκικο κρατικο υβριδου. Και βεβαως  και την λλειψη πολιτικς βολησης για δημοκρατικ και δκαιη λση στο Κυπριακ. Τι μας λνε οι Τορκοι; τι δεν μας αναγνωρζουν. τι δεν υπρχουμε, δεν εμαστε κρτος, εμαστε φυλ, εμαστε μουλρια. Επ λξει. τι θα μας διαλσουν μσω της λσης, εν οι διοι θα ενταχθον θριαμβευτικ στην ΕΕ. Δυστυχς δεν ενοχλεται καννας πια, και η  Τουρκα δεν καταλαβανει  απ λγια. Καταλαβανει μνο ταν χει κστος, ταν καλεται να πληρσει τμημα. Κακς νοιξε το κεφλαιο 22, διτι οι Τορκοι το εξλαβαν ως δικ μας  αδυναμα και χι ως δεγμα καλ θλησης απ μρους μας.  Τρα ζητον το νοιγμα των κεφαλαων 23 και 24 για τα θεμελιδη δικαιματα και τη δικαιοσνη και του 15 για την ενεργεα. Ζητον το νοιγμα των κεφαλαων αυτν ταν την δια στιγμ παραβιζουν τα θεμελιδη δικαιματα των Κυπρων, των Κορδων, των Αλεβιτν  και των Τορκων πολιτν. Την δια ρα που τα τουρκικ πολεμικ αλωνζουν την Κυπριακ ΑΟΖ, εμες πυροδοτομε βερμπαλιστικς τορπλες του τπου, "θα αποκτσουμε ξυπνο πολεμικ ναυτικ και θα σας δεξουμε" , εν τα πανσχυρα πλα που χουμε στα χρια μας, τα ενταξιακ κεφλαια της Τουρκας δεν τολμομε να τα χρησιμοποισουμε. Επιμνω. Το κριο πλο μας εναι οι φιλοδοξες της Τουρκας για νταξη στην ΕΕ, εναι  η τουρκικ ενταξιακ πορεα. Νομζω φθασε η ρα  να μελετηθε και να εφαρμοσθε  το πγωμ της, ενσω η Τουρκα κατχει την Κπρο και δεν αναγνωρζει την Κυπριακ Δημοκρατα πως η δλωση της 21ης Σεπτεμβρου του 2005 καθορζει. Η Κπρος δεν πρπει να γνει  το θμα της νταξης της Τουρκας στην ΕΕ της ενταξιακς διαδικασας. της ειδικς σχσης. Δεν μπορε να  δοθε απ τους Ευρωπαους στην Τουρκα για να την εξευμενσουν  λγω της ρνησης της Ευρπης να αποδεχθε την πλρη νταξη και της αποτυχα της Τουρκας να την πετχει.  Η ΕΕ για να  γλιτσει τον μπελ μπορε να σκεφθε να δσει την Κπρο στα πλασια μιας  ενδεχμενης τουρκικς λσης του Κυπριακο.  Πλαννται, μως, πλνην οικτρν διτι οι Τορκοι θα ζητσουν και λλα. Και απ μια κακ λση στο Κυπριακ ανογει ο δρμος της Τουρκας για τη Βιννη. Για τις Βρυξλλες.        

Ερ:      Θεωρετε τι υπρχει πιθαντητα επιστροφς του σχεδου Ανν με λλο μανδα, ειδικ τρα που η Κπρος εναι σε δειν οικονομικ θση; Τι θα συμβε, αν τεθε το ζτημα; Η Τουρκα εκβιζει αφνοντας να διαρρεσει τι ετοιμζει σχδιο πρταση για λση δο κρατν. Πως το σχολιζετε;

Απ:  Το σχδιο Ανν ποτ δεν φυγε απ το τραπζι των διαπραγματεσεων. Οι εμπνευστς του, ντπιοι και ξνοι δηλνουν τι "αυτ την φορ δεν θα αφσουν τποτα στην τχη". Και αυτ μας το λνε ξεκθαρα οι Τορκοι. Μια απλ ανγνωση των δηλσεων του Τορκου πρωθυπουργο, του υπουργο εξωτερικν, του Μπαγς και λλων, πεθει και τον πλον δσπιστο. Αλλ ακμη και απ εκενα που διαρρουν στον Τπο φανεται τι κινομαστε προς προσπθεια επιβολς του σχεδου Ανν με λλο νομα, ας πομε με το νομα  Μπαν Κι Μουν.

Η εμπλοκ μας σε μια ττοια διαδικασα θα εναι  τραγικ διτι θα οδηγσει χι μνο σε διχοτομικς ατραπος αλλ στην πλρη επικυριαρχα της Τουρκας επ της νσου. Τρα πρπει να ορθσουμε φων, φρνημα, ανστημα, να προβλουμε θσεις. Το ερτημα δεν εναι το  κοιν ανακοινωθν, αλλ εν θα διατηρηθε η Κυπριακ Δημοκρατα, κρτος μλος της ΕΕ στη ζω εν θα εξαφανισθε διχοτομομενη στο πλασιο ενς ομοσπονδιακο συστματος με δυο ιστιμα συνιστντα κρτη που θα σημανει νομιμοποηση των τετελεσμνων της εισβολς και  πλρη λεγχο της Κπρου απ την Τουρκα.   Και αυτ ισχει και για την  Ελλδα,  το διο ισχει και για την Ευρπη. Εναι ας πομε η Μχη του Ματζικρτ. Εν πσει η Κπρος, θα ανοξει ο δρμος για το Αιγαο και ειδικτερα  για τη Θρκη.   

Ερ: Πιστεετε τι η κνηση να γνουν συναντσεις Ελλδας Τουρκας με την Κπρο και την τουρκοκυπριακ κοιντητα θα βλει την Τουρκα στο παιχνδι ως διαπραγματευτ;

Απ: Η Τουρκα ταν πντα στο παιχνδι. Κυραρχη και αυθαρετη. Κανες Τουρκοκπριος πολιτικς δεν μπορε να συνομιλε χωρς να χει τη σμφωνη γνμη της Τουρκας. Το ζητομε δεν εναι να συνομιλε η Αθνα με τους  Τουρκοκπριους κι η γκυρα με τους Ελληνοκπριους,  αλλ να συνομιλε η Κυπριακ Δημοκρατα, το θμα της πολεμικς επιχερησης, με την Τουρκα, τον επιδρομα. Αυτ πρεπε να ταν ζωτικ επιδωξ μας, και χουμε πολλ νομικ σημεα για να το στηρξουμε.   Η Τουρκα ελγχει την υποτελ διοκηση των κατεχομνων και συνεπς εναι ξεκθαρο πως οι συνομιλες για την επλυση του Κυπριακο με τους Τουρκοκπριους θα παραμενουν εσαε ατελσφορες. Για να "τελεσφορσουν" πρπει να υπογρψουμε την υποταγ μας.  Δεδομνου τι στω και αν  μερικο Τουρκοκπριοι εναι πιο διαλλακτικο στο Κυπριακ, δεν μπορον  να επιβλουν την ποψη τους στο καθεστς. Εναι ανσχυροι. Με την εμπλοκ της Αθνας, οι  τουρκικς ευθνες της εισβολς θα μετατεθον και στην Ελλδα.        

 

 

Ερ: ξονας Ισραλ, Κπρου, Ελλδας. ξονας οικονομικς, γεωστρατηγικς, πολιτικς, σως στρατιωτικς.  Ας μη γελιμαστε, οι ενδεξεις συνηγορον στο τι αναπτσσεται  να ττοιο σχδιο στην περιοχ μας. Κτι ττοιο θα μποροσε να λειτουργσει ως παργοντας ανσχεσης της τουρκικς προκλητικτητας εκτιμον κποιοι. Θα θελα το σχλι σας.

Απ: Το φυσικ αριο εναι εθνικς πλοτος, πολλαπλασιαστς ισχος,  εναι στρατηγικ εργαλεο και δεν μπορε να το διαχειρζονται κρτη, την ρα της επαιτεας . Πρπει πρτα να στκουν στα πδια τους, να αποκτον συμμχους, ισχ, κλυψη, βθος. Η συμμαχα της Ελλδας, της Κπρου και του Ισραλ, μπορε να αποτελσει λση. Μια στρατηγικ συμμαχα που θα ξεκιν απ τα Βαλκνια και θα φτνει στη Μση Ανατολ αποτρποντας την τουρκικ απειλ, δημιουργντας συνθκες ασφλειας. Διτι, η τουρκικ απειλ τροφοδοτεται απ την αδυναμα Κπρου- Ελλδας να χρησιμοποιον τους διαλυμνους λγω κρσης, συντελεστς ισχος. Ταυτοχρνως η ηγεμονικ πολιτικ της Τουρκας, η φιλοδοξα της να καταστε κρια περιφερειακ δναμη απειλε τα συμφροντα του Ισραλ . Υπ αυτς τις συνθκες, η μοναδικ ξοδος του Ισραλ εναι προς την Κπρο, την Ελλδα και την Ευρπη.  Μπορε να κερδσει και ο Ελληνισμς και το Ισραλ απ αυτ την συμμαχα.  Η εξισορρπηση των ισοζυγων δυνμεων δημιουργε συνθκες ισορροπημνου διαλγου για τη λση του Κυπριακο και των λλων περιφερειακν προβλημτων  και βοηθ την Τουρκα να γνει  λογικτερη, αφο οι υφιστμενοι αυτοκρατορικο παραλογισμο της πηγζουν και απ τη δικ μας αδυναμα και ανοχ. Συνεπς, η στρατηγικ συνεργασα Ελλδας-Κπρου-Ισραλ οδηγε σε σταθερτητα, ορθολογιστικ επλυση των διαφορν και σε συνθκες ανπτυξης και για την ΕΕ αλλ και για τα συμφροντα των ΗΠΑ, οι οποες δεν θα θελαν να δουν την περιοχ να διρχεται κρσεις ως αποτλεσμα του υφιστμενου ανισοζυγου δυνμεων. Βεβαως, προσωπικ βρθηκα πολλς φορς στο μτι του κυκλνα λγω των σχσεων μου με τον Παλαιστινιακ λα,  και εν χω πολλς ενστσεις  για τις πολιτικς του Ισραλ,  απελθηκα, δεν μου επετρπη η εσοδος, απειλθηκε μεσα η ζω μου απ το Ισραηλιν ναυτικ,  αυτ την ρα δεν μετρει το τι νιθω εγ, αλλ το τι συμφρει την χρα μου.   

 

Ερ:  Ευρωπακ πολιτικ και οικονομα. Η Ελλδα με τη λιττητα αντιμετωπζει πλον ανθρωπιστικ κρση η οποα μεταφρετε τρα και σε λλες χρες πως η Ισπανα. Εναι βισιμο αυτ το παιχνδι της αιματηρς λιττητας κυρα Θεοχρους. χετε υπψη σας τι εναι πιθαν αντστοιχες καταστσεις να ζσει και η Κπρος;

Απ:  Χωρς να εμαι οικονομολγος αντιλαμβνομαι το αυτονητο. τι  δηλαδ με τα μτρα σκληρς  λιττητας και μνο, δεν μπορε να διασωθε μια οικονομα. Χρειζεται να δημιουργηθον συνθκες ανπτυξης. Να δοθε ελπδα και ραμα στον λα, νας ζωτικς χρος να αναπνει. Απ την λλη, τα μτρα λιττητας και η εξυγανση εναι προποθσεις για την ανπτυξη και για να ξαναβρον τσο η Ελλδα σο και η Κπρος την αξιοπιστα τους στις διεθνες αγορς.  Για να ανατραπον οι στρεβλσεις που προκλεσαν φαλοι και τιμοι, κλφτες του εθνικο μας πλοτου. Βεβαως, οι εταροι μας ταν και εναι σκληρο, πολ σκληρο, τεγκτοι, πολλς φορς απνθρωποι. Δεν ξρω απ που θα μποροσαμε να αντλσουμε κεφλαια ως εναλλακτικ επιλογ για να μην πτωχεσουν τα κρτη. Κανες δεν με πεισε για μια λλη πιθαντητα. Συνεπς, πρπει να αντξουμε τις δυσκολες προσδοκντας σε καλτερες μρες. Κατ την πορεα μας στην οδ του μαρτυρου οφελουμε να στηρξουμε τους ασθενστερους. Να ζσουν, να μην πεινσουν, να μην παγσουν απ το κρο, τα παιδι να μην σταματσουν το σχολεο, τους ηλικιωμνους να μην μενουν χωρς φρμακα.  Διαβζω τι η Ελλδα θα χει πρωτογενς πλενασμα, και αν αυτ σημανει τι το κρτος νοικοκυρεεται και τι επανακτ την αξιοπιστα του διεθνς, εναι να ελπιδοφρο σημδι. Το θμα εναι η Ελλδα μας να ανακτσει την αξιοπιστα της και ναντι των Ελλνων, που σημανει τι μαζ με τους αριθμος θα πρπει να αρχσει η ανκαμψη της πραγματικς οικονομας, η ανπτυξη και η δημιουργα νων θσεων εργασας και η στριξη των κοινωνικν ομδων που χουν ιδιατερες ανγκες. Δυστυχς, τα προβλματα εξαθλωσης που ζει η Ελλδα εμφανζονται  και στην  Κπρο και προσπαθομε μσω του εθελοντισμο να κρατσουμε την κοινωνα σε συνοχ και τον νθρωπο στα ρια της αξιοπρπειας.

 

 

 
   
 
 
 
     
      :