ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ  
 
 
 
 
 
 
Θεοχάρους: Λήψη μέτρων και αναστολή των τουρκικών ενταξιακών διαδικασιών ... 07-10-2014
 
διαβάστε περισσότερα
 
Ε. Θεοχάρους: Ζητά την επιστροφή των Βαρωσίων από Άγκυρα
Ημερομηνία: 02-10-2013
Ε. Θεοχάρους: Ζητά την επιστροφή των Βαρωσίων από Άγκυρα
 
Η ευρωβουλευτής μίλησε στην τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Ab Haber»

 

Την άμεση επιστροφή την κλειστή πόλη των Βαροσιών στους κατοίκους της ζητά από την Άγκυρα η ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους. Μιλώντας στην τουρκική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Ab Haber», η κ. Θεοχάρους στέλνει στην Άγκυρα μια ενδιαφέρουσα πρόταση.

Η κ. Θεοχάρους ζητά από την Άγκυρα να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, το διεθνές δίκαιο στο Κυπριακό και τονίζει ότι στην νέα περίοδο, η Άγκυρα καλείται να πραγματοποιήσει μια σειρά σημαντικών βημάτων.

«Όλοι οι Κύπριοι επιθυμούν την λύση. Πρώτα από όλα θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Οι δυο πλευρές θα πρέπει να αποδεχθούν η μια την άλλη», τονίζει η έμπειρη πολιτικός, η οποία προσθέτει τα εξής: «Η επιστροφή των Βαροσιών είχε συμφωνηθεί στην συμφωνία Ντενκτάς – Κυπριανού το 1979. Η επιστροφή των Βαροσιών θα συμβάλλει θετικά στις συνομιλίς Τουρκίας – Ε.Ε. Εφόσον λάβει χώρα η επιστροφή τα κεφάλαια 23 και 24 θα ανοίξουν αυτομάτως».

Σύμφωνα με την κ. Θεοχάρους, η επιστροφή των Βαροσιών θα συμβάλλει στην δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης στις συνομιλίες.

Σε ότι αφορά την εκπροσώπηση των Τουρκοκυπρίων στο ευρωκοινοβούλιο, η κ. Θεοχάρους προσθέτει τα εξής: «Η Ε.Ε. αναγνωρίζει μονάχα την Κυπριακή Δημοκρατία. Πως θα μπορούσε να παραχωρήσει δυο έδρες σε μια διοίκηση, την οποία δεν αναγνωρίζει; Οι εκπρόσωποι του Ταλάτ και του Ερόγλου δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο ευρωκοινοβούλιο. Οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να συμμετάσχουν και να θέσουν την υποψηφιότητα τους στην αναγνωρισμένη διοίκηση της Κύπρου».

Στα πλαίσια της συνέντευξης της, η κ. Θεοχάρους κάλεσε τον Υπουργό Ε.Ε. της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς στον αγώνα της Τραπεζούντας με την φετινή εκπρόσωπο της Λεμεσού στις ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές διοργανώσεις. Η κ. Θεοχάρους δήλωσε ότι θα μεταβεί στην Τραπεζούντα για να παρακολουθήσει τον αγώνα και ζήτησε από τον κ. Μπαγίς να την συνοδεύσει στις κερκίδες. 

 
 
 
  Αναζητηση
     
      ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ: