ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ  
 
 
 
 
 
 
Δεν μπορούμε να «Άιγαιοποιήσουμε» την Κυπριακη ΑΟΖ και να «παγώσουμε» το φυσικό αέριο... 05-04-2013
 
διαβάστε περισσότερα
 
Συνέντευξη στη ΣΗΜΕΡΙΝΗ
Ημερομηνία: 19-05-2013

ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ ΕΛΕΝΗ

 

Ερώτηση: Ζείτε με το ένα πόδι στις Βρυξέλλες και με το άλλο στην Κύπρο, πώς βλέπετε να αντιμετωπίζουν οι εταίροι μας το δικό μας οικονομικό πρόβλημα και ειδικότερα το ζήτημα της αλληλεγγύης, που αποτελούσε ένα από τους πυλώνες της ευρωπαϊκής συν-αντίληψης και συμβίωσης;

 

Απάντηση: Το πρόβλημα της Κυπριακής Οικονομίας κατέστη εκ των πραγμάτων  πρόβλημα της ίδιας της Ευρωζώνης,  καθώς επίσης και των χωρών της, αφού αποδείχθηκε  πόσο διάτρητα και επισφαλή είναι  τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία μαζί με το δημοσιονομικό έλλειμμα αποτελούν την Αχίλλειον πτέρνα του "σκληρού οικονομικού οικοδομήματος" του ΕΥΡΩ.  Υπάρχουν  επιπλέον τα δομικά θεσμικά προβλήματα μιας  κοινής αγοράς,  χωρίς υποστηρικτικούς  μηχανισμούς και χωρίς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να έχει τις δομές και εξουσίες και το ήθος που απαιτούνται. Με εμφανές αποτέλεσμα να υπερισχύουν τα εθνικά συμφέροντα έναντι των πανευρωπαϊκών τοιούτων. Βλέπουμε για παράδειγμα  την Γερμανία ως την  πιο ισχυρή χώρα να επιδιώκει να συνταυτίζει το δικό της εθνικό συμφέρον με το κοινό ευρωπαϊκό. Επί του παρόντος το πετυχαίνει. Εδώ θα ήθελα να υποδείξω ότι η ηγεμονική στάση της Γερμανίας επανεμφανίστηκε στο διεθνές στερέωμα μετά την ενσωμάτωση των υπό κομμουνιστική κατοχή ευρισκομένων ανατολικών επαρχιών.

Στο διά ταύτα τώρα. Οι εταίροι δεν ανησυχούν μόνο για μας αλλά και για του ιδίους. Εάν η πρώτη απόφαση του Γιούροκρουπ για την Κύπρο γινόταν δεκτή, θα άνοιγε ο ασκός  του Αιόλου στην Ευρώπη και ειδικότερα στο τραπεζικό σύστημα, εφόσον δεν θα ήταν κατοχυρωμένος κανένας καταθέτης. Ούτε εκείνοι με καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ. Συνεπώς, το πρώτο όχι της Κυπριακής Βουλής έσωσε την αξιοπιστία του ευρωπαϊκού τραπεζικού οικοδομήματος.

Εκ των υστέρων, αυτό γίνεται παραδεκτό από όλους. Το παραδέχθηκε τις προάλλες και ο κ. Ντάιζεμπλουμ και ο κ. Ασμούσεν. Τουλάχιστον, γλίτωσαν οι καταθέτες κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ. Κάθε απόφαση που λαμβάνεται για κάθε κράτος μέλος έχει αντίκτυπο και για  τα υπόλοιπα. Το ζήτημα της Κύπρου είναι συστηματικό και αυτό αποδείχθηκε με το "πείραμα», υπό την έννοια ότι το «μοντέλο» μας, θα ενσωματωθεί ως φαίνεται στο δεύτερο πυλώνα του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για τις τράπεζες. Ο μηχανισμός θα αφορά τους τρόπους εκκαθάρισης των τραπεζών της Ευρώπης. Έτσι, τουλάχιστον, λένε οι ειδικοί... Γι αυτό η στήριξη που δεχόμαστε δεν οφείλεται σε πρυτάνευα της αρχής της αλληλεγγύης αλλά στα συμφέροντα των εταίρων. Δεδομένο ότι  μετά από εμάς θα ακολουθήσουν  και άλλοι.

Επισημαίνω την ιδιαίτερα φιλική προς την Κύπρο , στάση του ΕΚ.

 

Ερώτηση: Δεν «μας όφειλαν» αλληλεγγύη οι εταίροι μας;...

 

Απάντηση: Μακάρι να υπήρχε η αλληλεγγύη όπως θα θέλαμε. Όμως η αλληλεγγύη περνά μέσα από τη σύγκλιση και την απόκλιση συμφερόντων. Για παράδειγμα εμείς λέμε ότι η Ευρώπη δεν ήταν αρκετά αλληλέγγυος στο πρόβλημά μας ενώ  ο κ. Ντάιζμπλουμ και ο Επίτροπος Ρεν ισχυρίζονται ότι η αλληλεγγύη της ευρωζώνης εκδηλώνεται με το δάνειο των 10 δισ ευρώ με χαμηλό τόκο της τάξης του 2,5% και με αποπληρωμή στο βάθος χρόνου. Ισχυρίζονται ότι μας έσωσαν.

 

Ερ: Ναι αλλά μας έβαλαν τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι και έχουμε ένα μνημόνιο που μας καθιστά δέσμιους, μας θέτει  υπό κηδεμονία. Δεν είναι έτσι;...

 

 

Απ: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι  είμαστε υπό την κηδεμονία και τον έλεγχο της Τρόικας. Εμείς όμως την καλέσαμε, διότι είχε γίνει σωρεία λαθών και παραλείψεων από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Εάν λαμβάνονταν πριν από ένα χρόνο μέτρα και αν πηγαίναμε από τότε στο Μηχανισμό δεν θα είχαμε το σκληρό άτεγκτο μνημόνιο  που έχουμε σήμερα. Εάν γινόταν η εξυγίανση της Λαϊκής νωρίτερα θα είχαμε περισσότερες πιθανότητες διάσωσης και πώλησής της, που θα έδινε ανάσες και στην Τράπεζα Κύπρου. Μας πλάκωσαν όμως τα γεγονότα που ήταν αποτέλεσμα της ατολμίας της προηγούμενης Κυβέρνησης, η οποία για να αποφύγει το πολιτικό κόστος και για να μη διαλυθεί το ΑΚΕΛ προτίμησε να  οδηγήσει την οικονομία στη χρεοκοπία. Χαρακτηριστικό της έλλειψης υπευθυνότητας και σοβαρότητας στον τόπο μας είναι το γεγονός ότι έρχεται τώρα το ΑΚΕΛ και μας  δίδει μαθήματα πώς να ξεμπλέξουμε.

 

Ερ: Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη είναι άμοιρη ευθυνών;

 

Απ: Ξέρετε, ο Αναστασιάδη ανάλαβε την διακυβέρνηση μέσα σε   τραγικές συνθήκες  για την Κύπρο και την οικονομία. Τις συνθήκες αυτές  η κοινή γνώμη δεν μπορούσε ως εκείνη την στιγμή να τις  αντιληφθεί. Εκεί που την «πάτησε» η Κυβέρνηση ήταν  με τους εταίρους μας. Δεν πίστευε ότι η Μέρκελ και οι Γερμανοί θα ήσαν τόσο σκληροί και ότι θα υιοθετούσαν την πρακτική του "shock therapy". Για το  γεγονός ότι φθάσαμε μπροστά στο δίλημμα χρεοκοπία ή μνημόνιο, η κύρια ευθύνη ανήκει σε αυτούς που όχι μόνο άφησαν άδεια ταμεία, αλλά ένα κράτος με χρέη. Υπό πτώχευση. Θα το πω για να το κατανοήσουν οι πάντες. Η διακυβέρνηση Χριστόφια πέρασε τη θηλιά στο λαιμό της διακυβέρνησης Αναστασιάδη και στο λαιμό της Κύπρου και των Κυπρίων. Όλων, ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας (δεξιών, αριστερών, κεντρώων) και ιδεολογίας,. Ακόμη και των ξένων. Πλουσίων επενδυτών και φτωχών που αναζήτησαν καταφύγιο προστασίας και επιβίωσης στο νησί μας.

 

Ερ: Οι τραπεζίτες;...

Απ: Ισχύει και γι αυτούς -όσους έχουν κατά το νόμο  ευθύνες - το ίδιο. Και θα πρέπει να λογοδοτήσουν. Αυτό είναι ένα από τα στοιχήματα της Κυβέρνησης Αναστασιάδη. Η απονομή δικαιοσύνης. Δεν μπορεί να επιβάλλουμε στον απλό πολίτη μέτρα λιτότητας και από την άλλη να αισθάνεται ο πολίτης ότι οι υπεύθυνοι για την λεηλασία των κόπων και των μόχθων και των στερήσεων του, απολαμβάνουν ελεύθεροι τα μπόνους τους. Η κρίση ήταν αποτέλεσμα της διαφθοράς του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου της Κύπρου. Και της μεταξύ τους διαπλοκής.

 

Ερ: Διαβλέπετε να κινδυνεύουμε από το διχασμό μεταξύ μνημονιακών  και αντιμνημονιακών;

 

Απ: Αυτός ο διαχωρισμός είναι στα μυαλά κάποιων πολιτικών και άλλων διαχειριστών του πολιτικού λόγου, επειδή έτσι τους βολεύει είτε για να σώσουν τις πολιτικές τους καριέρες είτε για να σώσουν τους κομματικούς τους μηχανισμούς είτε για να έχουν κομματικά και πολιτικά οφέλη, είτε για να έχουν λόγο ύπαρξης. Όλη η Κύπρος είναι  αντι-μνημονιακή. Κανείς δεν θέλει ούτε την Τρόικα ούτε το μνημόνιο. Αλλά, είναι κάτι το οποίο συμβαίνει, λόγω των δικών μας λανθασμένων επιλογών και παραλήψεων και λόγω της σκληρής στάσης των εταίρων μας. Αν μου επιτρέπετε, θα πρόσθετα και ακόμη μια παράμετρο: Το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια  ΔΕΝ συμπεριφερόμασταν ως ένα κράτος με αυτοπεποίθηση και πλήρη ενάσκηση των εξουσιών του, και επιτρέπαμε σε κάποιους να μην μας παίρνουν στα σοβαρά.

  Η Τρόικα δεν φεύγει μα τα λόγια ούτε με μαγικές συνταγές. Η Τρόικα θα φύγει όταν εμείς κατανοήσουμε ότι το μνημόνιο δεν είναι λύση. Ότι η λύση είναι η ανάπτυξη και ότι η ανάπτυξη εξαρτάται κυρίως από εμάς. Χρειαζόμαστε ένα νέο σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης που θα αξιοποιεί στο έπακρο το ανθρώπινο δυναμικό, την θέση και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της νήσου. Και υπάρχει τέτοιο  μοντέλο. Χωρίς διαφθορά  και με περισσότερη αξιοκρατία. Με αξιόπιστο  τραπεζικό σύστημα και σεβασμό στην επιχειρηματικότητα. Με εξισορρόπηση ιδιωτικού κα δημοσίου τομέα. Η επόμενη διετία θα είναι δύσκολη αφού η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 13% περίπου επί του ΑΕΠ και οι ρυθμοί ανάπτυξης θα μειωθούν το 2013 κατά 13,9 το 2013 και 5,9% το 2014. Ελαφριά ανάκαμψη αναμένεται το 2015 της τάξης του 1%. Αυτές είναι οι εκτιμήσεις των εταίρων μας. Για να κρατηθούμε σε συνοχή κυρίως ως κοινωνία και ως οικονομία θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνει διόρθωση τιμών για να εξισορροπηθεί η μείωση των μισθών. Το καυτό θέμα είναι αυτό της ανεργίας....

 

Ερ:  Έχετε  κάτι υπόψη σας;...

 

Απ: Έχω ήδη εγκαινιάσει σειρά επαφών εντός και εκτός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να δούμε πώς και η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Μια ανάσα μπορεί  να είναι τα χρήματα από τα διαρθρωτικά ταμεία για την επόμενη επταετία. Είχα συζητήσει το θέμα με το Γραφείο Προγραμματισμού, με τον Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων κ. Αλέξη Γαλανό και με άλλους εμπλεκόμενους, οργανωμένα σύνολα και πολίτες, καθώς και  με συναδέλφους στις Βρυξέλλες, αφού το ζήτημα εμπίπτει στο Πολυετές  Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Τουλάχιστον όσον  αφορά την αύξηση του συντελεστή στη συγχρηματοδότηση. Για ένα αναπτυξιακό  πρόγραμμα χρειάζεται να συμμετέχει  η δική μας πλευρά καλύπτοντας  το 50% του συνολικού ποσού και το υπόλοιπο να προέρχεται από την ΕΕ.  Εκείνο που διεκδικούμε είναι να αυξηθεί η συμμετοχή της ΕΕ στο 85% με 90% όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδας. Διεκδικούμε ακόμη 300 εκ ευρώ.  Από τις επαφές που είχα σε επίπεδο ΕΕ, Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβούλιο θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Πληροφορήθηκα  μάλιστα με ικανοποίηση  ότι μετά τον πρώτο κύκλο επαφών που είχα, αμέσως μετά την απόφαση στου Γιούροκρουπ, η Κυβέρνηση έδρασε και εκείνη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη γνωστή επιστολή προς Μπαρόζο και εκτιμώ ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αντιλαμβάνεστε ότι τα προγράμματα αυτά έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα και μπορούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

 

Ερ: Το φυσικό αέριο μπορεί να καταστεί  εργαλείο και πηγή ανάπτυξης;

 

Απ: Δεν είμαι ειδικώς επί του θέματος. Είναι, όμως, αυτονόητο ότι το φυσικό αέριο είναι συνδεδεμένο με το μέλλον αυτού του τόπου, την ανάπτυξη και την ευημερία του. Είναι συντελεστής ισχύος ο οποίος δεν θα πρέπει να αφεθεί στο έλεος των ξένων και της Τουρκίας...

 

Ερώτηση: Εννοείτε ότι κινδυνεύει το φυσικό αέριο από τις τουρκικές απειλές;

 

Απάντηση: Το φυσικό αέριο κινδυνεύει, όπως και η οικονομία, πρωτίστως από τους δικούς μας λανθασμένους χειρισμούς. Διαπιστώνω ότι το φυσικό αέριο έχει μπει στην αρένα της μικροκομματικής ζωής.  Συνεπώς, δεν κινδυνεύει μόνο από τις τουρκικές απειλές, αλλά και από τον δικό μας λαϊκισμό, και την έλλειψη συγκροτημένης στρατηγικής. Το φυσικό αέριο πρέπει να είναι τμήμα μιας στρατηγικής, που θα μας απαλλάσσει και από το μνημόνιο και από την κατοχή. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για τη νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής. Και είναι από την πρώτη στιγμή της κρίσης που επιμένω πεισματικά ότι το φυσικό αέριο πρέπει να αφεθεί εκτός μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και ανέξοδης βερμπαλιστικής κατανάλωσης.

 

Ερ: Είναι όμως εμφανές ότι από την ΕΕ ως το ΝΑΤΟ, τους Βρετανούς, τους Τούρκους και τις ΗΠΑ υπάρχει ενιαία  πολιτική σύνδεσης της οικονομικής κρίσης και  της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου με τη λύση του Κυπριακού. Θεωρείτε ότι είναι καλή η συγκυρία, εφόσον όλος ο διεθνής παράγοντας κινείται  προς αυτή την κατεύθυνση.

Απ: Δυστυχώς είναι χείριστη συγκυρία.  Βεβαίως κάθε σώφρων και πατριώτης πολίτης επιθυμεί διακαώς επίλυση του Κυπριακού.  Ωστόσο, η  εμπειρία από την συμπεριφορά της  Τουρκίας δείχνει το αντίθετο. Η Τουρκία εκμεταλλεύεται επιτυχώς κάθε περίπτωση που η Κύπρος και η Ελλάδα βρίσκονται σε αδυναμία. Και όταν αναφέρεται σε  λύση εννοεί την επιστροφή σε μια παραλλαγή του σχεδίου Ανάν. Αυτά συζητούσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στις συνομιλίες και επειδή  έδιδε συνεχώς,  χωρίς να παίρνει, οι Τούρκοι ζητούσαν περισσότερα. Οι συνομιλίες σταμάτησαν σε σημείο, που θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι εάν συνεχιστούν από εκεί που είχαν μείνει,  η λύση η οποία θα προκύψει θα είναι χειρότερη από εκείνη του σχεδίου Ανάν.  Γι αυτό εμείς πρέπει να αποκαλύψουμε και να προβάλουμε διεθνώς δυο πράγματα: Πρώτον, ότι η Τουρκία επιδιώκει μονίμως  την διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεύτερον, ότι ενώ εμείς θέλουμε λύση, η Τουρκία την εμποδίζει. Θέλουμε λύση καθοριζόμενη  από το  κοινοτικό κεκτημένο και ειδικότερα από την αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου, που ορίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι  το μόνο κράτος στο νησί που αναγνωρίζεται από την ΕΕ. Οι αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων αναφέρονται σε λύση σύμφωνη με τις αρχές και τις αξίες επί των οποίων είναι θεμελιωμένη η ΕΕ. Αυτά λέει η ΕΕ. Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το Κεκτημένο. Αυτό μπορούμε να του ζητάμε συνεχώς, δεδομένης της βούλησης της χώρας αυτής να ενταθεί στην ΕΕ. Παράλληλα ο  κ. Ντάουνερ θα έπρεπε προ πολλού να είχε καταγγελθεί και να είχε αποχωρήσει από την Κύπρο. 

 

Ερώτηση : Δηλαδή λέτε όχι σε συνομιλίες;

 

Απ: Δεν τα είπα καλά αν αυτό καταλάβατε. Βεβαίως δεν λέω όχι στις συνομιλίες, λέω όχι σε συνομιλίες με την Κύπρο γονατισμένη από την οικονομική κρίση και ευάλωτη σε εκβιασμούς, λέω όχι   στην  διάλυση του  κράτους,  λέω όχι σε παρωδία συνομιλιών. Λέγω όμως ΝΑΙ σε σοβαρές και ουσιαστικές συνομιλίες κατ ευθείαν με την Τουρκία και χωρίς μεσάζοντες. Επιδιώκοντας μια δίκαιη και αποδεκτή λύση. Κι ακόμη λέω πως η  Τουρκία οφείλει να ξεκαθαρίσει εάν σέβεται ή όχι το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο,  αν έχει πρόθεση για δημοκρατική λύση, αν πραγματικά                                                 εξευρωπαΐζεται. Εν εναντία περιπτώσει, ας πει αυτή το όχι. Πρέπει να σταματήσουμε να χρεωνόμαστε την αντίθεση μας  στην κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και να επωφελείται η Τουρκία από την σπουδή και συγκατάνευση της στη διάλυση της,  την οποία ταυτίζει με την "λύση του Κυπριακού". Πρέπει η Τουρκία να πληρώνει για την μη επίτευξη λύσης εξ αιτίας της πείσμονος άρνησης της να αποδεχθεί το διεθνές δίκαιο, καθώς και την πλήρη εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου.  Ας αρχίσουμε με την Αμμόχωστο. Η επιστροφή πόλης  και των νόμιμων  κατοίκων της είναι τμήμα των συμφωνιών Κορυφής του 77 και του 79 η επιστροφή της, η οποία μπορεί να συνδυαστεί με το άνοιγμα του λιμανιού της πόλης υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να δοθεί τέλος στη λεγόμενη κατά την τουρκική πλευρά απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, η οποία βεβαίως οφείλεται στην τουρκική κατοχή. Και θεωρώ φραστικά λαθεμένες τις τοποθετήσεις για την επιστροφή των Βαρωσίων ,έναντι ανταλλαγμάτων. Το απ ευθείας εμπόριο είναι παράνομο, δεν μπορούμε να το διευκολύνουμε, δεν οφείλουμε ανταλλάγματα για την επιστροφή της πόλης μας,  απεναντίας η Τουρκία οφείλει να πληρώσει πολεμικές αποζημιώσεις για την ανοικοδόμηση της και για την στέρηση της από τους κατοίκους της. Βεβαίως στα πλαίσια ανοίγματος ο λιμανιού από την Κυπριακή Δημοκρατία , θα ωφεληθούν όλοι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αλλά η  Τουρκία δεν τηρεί ποτέ τις  δεσμεύσεις της, πώς μπορούμε να την εμπιστευθούμε; Η Τουρκία φέρει το βάρος της απόδειξης της συμμόρφωσης της προς το Κεκτημένο και τον Διεθνή Νόμο.  Αυτή δεν  είναι μόνο δική μου άποψη. Είναι και άποψη συναδέλφων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ειδικότερα Γερμανών όπως η Ρενάτα Ζόμερ, η οποία είναι και εισηγήτρια για το Συμφωνία Επανεισδοχής  παρανόμως διακινουμένων  μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ. Είπε, λοιπόν η συνάδερφος ότι δεν μπορούμε να υποχωρούμε συνεχώς στις νέες απαιτήσεις της Τουρκίας, η οποία αφού έγινε δεκτός οδικός χάρτης για το θέμα της visa τώρα για να εγκρίνει την Συμφωνία για την Επανεισδοχή, δηλαδή για να παίρνει πίσω τους παράνομους που περνούν από το έδαφος της, κυρίως  στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία, ζητά πλήρη κατάργηση της θεώρησης διαβατηρίων. 

 

Ερώτηση: Δηλαδή θέτετε προϋποθέσεις;

 

Απ: Καθόλου. Θεωρώ ότι πρέπει να μπουν τα πράγματα στη θέση τους ξεκινώντας από την αρχή εμείς θέλουμε λύση και η Τουρκία διάλυση εκτός και αν η Τουρκία αποδείξει το αντίθετο. Εάν εμπλακούμε σε μια διαδικασία, χωρίς καθαρή βάση και στόχο, τότε είτε θα πάμε από εκβιασμό σε εκβιασμό διότι είμαστε και οικονομικά πλέον και στρατιωτικά ασθενέστεροι, και έχουμε εξουδετερώσει το νομικό και πολιτικό πλαίσιο της ΕΕ για δημοκρατική λύση και για στήριξη και διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Κυπριακή Δημοκρατία και η επανένταξη των Τουρκοκυπρίων πρέπει να γίνει στην βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και όχι στην βάση των δεδομένων της  εισβολής.  Διαφορετικά, θα αρχίσουν ισχυροί εκβιασμοί στο τρίπτυχο εξαθλίωση του πληθυσμού λόγω της κακής οικονομίας-φυσικό αέριο-οριστική διχοτόμηση . Μπροστά σ αυτό το αδιέξοδο κάποιοι θα προκρίνουν την διχοτόμηση της χερσαίας και θαλασσίας  επικράτειάς μας με αντάλλαγμα ένα πιάτο φακή για τους πεινασμένους. Στον βαθμό που μου αναλογεί η ευθύνη ως εκλελεγμένος εκπρόσωπος του λαού,  θα πολεμήσω αυτό το σενάριο με όλες μου τις δυνάμεις. Αλλά αν το δεχθεί ο λαός με δημοκρατικό δημοψήφισμα, θα σεβαστώ απόλυτα την θέλησή του. Και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία θα υποστούν απύθμενη καθίζηση 

 

Ερ: Τι σημαίνει στην παρούσα φάση για την Κύπρο ο εθελοντισμός, πόσο δύσκολή εύκολη είναι η οργάνωσή του και ποια είναι ανταπόκριση του κόσμου;

 

Απ: Οι πολίτες μας ταλαιπωρούνται αφάνταστα από την οικονομική κρίση και τα δεινά που θα ακολουθήσουν είναι ακόμη χειρότερα. Ο πολίτες βρίσκονται σε απελπισία και για να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή απαιτείται μια ισχυρή  συνεκτική κόλλα. Αυτή η κόλλα, η γόμα, είναι η διαδραστική συμμετοχή του ενεργού πολίτη σε εθελοντική δράση σε όλη την έκταση του κοινωνικού γίγνεσθαι. Μέχρι στιγμής τα πάμε καλά και το φρόνημα του λαού αρχίζει να ανεβαίνει. Το γεγονός ότι δεν έχουν πέραση οι Beppe Grillo στην Κύπρο, μας προστατεύει από αντικοινωνικές συμπεριφορές. 

 

 
 
 
  Αναζητηση
     
    ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ:
  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ: