ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ  
 
 
 
 
 
 
Θεοχάρους: Ο σχολικός εκφοβισμός αντιτίθεται στις αξίες του Σχολείου και της Δημοκρατίας... 06-03-2017
 
διαβάστε περισσότερα
 
Συνέντευξη στην Εφημερίδα ΜΑΧΗ Κυριακή του Πάσχα
Ημερομηνία: 05-05-2013

 

 

 

-Πως κρίνετε τους μέχρι σήμερα χειρισμούς της κυβέρνησης στα καυτά θέματα της οικονομίας;

 

-          Ο Νίκος Αναστασιάδης παρέλαβε μια χαώδη κατάσταση ενώ η απελθούσα Κυβέρνηση διατελούσε σε πανικό.  Τα ταμεία δεν είναι απλώς άδεια. Είναι χρεωμένα. Συνεπώς, η Κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί μια κατάσταση χρεοκοπίας με τους εταίρους μας στην ΕΕ δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα καχύποπτους, και να μην έχουν ακόμη επιδείξει την αλληλεγγύη την οποία αναμέναμε και θα έπρεπε να επιδείξουν. Μετά το πρώτο σοκ η Κυβέρνηση με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα, προχώρησε σε λήψη μέτρων που αφορούν την αντιμετώπιση της ανεργίας και την τόνωση οικονομίας, αλλά κυρίως την  στήριξη των πολιτών. Στόχος είναι το επόμενο διάστημα να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή. Η ψήφιση της δανειακής σύμβασης αποτελεί την αφετηρία για μια προσπάθεια εξόδου από την κρίση. Καμιά άλλη σοβαρή πρόταση δεν κατατέθηκε και πρέπει να αρπαχτούμε από τις αμυδρές ελπίδες ανάκαμψης και διάσωσης που μας προσφέρει το μνημόνιο. Μακάρι να μην είχαμε φτάσει σε αυτόν τον εξευτελισμό. Αλλά δυστυχώς η Κυβέρνηση του ΑΕΛ προφανώς δεν νοιάζεται για τέτοιες λεπτομέρειες, προκειμένου να διαφυλάξει το Κόμμα. Η σημερινή κριτική της αντιπολίτευσης δεν είναι καθόλου πειστική. Ο καθένας άλλωστε αντιλαμβάνεται πως  η Κυβέρνηση πράττει ότι θα μπορούσε να πράξει προσδοκώντας ταυτοχρόνως τη στήριξη της ΕΕ. Που εκτός από φραστική μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μπορεί να είναι κα ουσιαστική και πρακτική στα πλαίσια της πολιτικής συνοχής και των  διαρθρωτικών  προγραμμάτων.  Για να μπορέσουμε να έχουμε όφελος βεβαίως, θα  πρέπει η συμμετοχή της συχρηματοδότησης να αλλάξει και από 50% να φτάσει όπως στην περίπτωση της Ελλάδας στο 85% ακόμη και το 90%. Δηλαδή, να συνεισφέρει το 85% και 90% η ΕΕ και το 10 μέχρι 15% εμείς.

-           Από πλευράς Μπαρόζο έχουν δοθεί θετικά μηνύματα και προσδοκούμε ότι και με τη δική μας συμμετοχή στο Ευρωκοινοβούλιο θα τα καταφέρουμε.       

 

-Πως σας επηρεάζει ως εκπρόσωπο των κυπρίων πολιτών στο Ευρωκοινοβούλιο, η μεταχείριση που έτυχε η Κύπρος από τους Εταίρους της και ποια συναισθήματα σας διακατέχουν μετά από αυτό το γεγονός;

- Έχω μόνιμα την γεύση του πικραμύγδαλου στην γλώσσα μου κάθε φορά που μιλώ για την στάση της ΕΕ απέναντι στο νησί μας.  Κοιτάξετε όλοι έχουν κατανοήσει ότι στην Κύπρο έγινε ένα πείραμα.  Η Κύπρο λόγω μεγεθών προσφερόταν γι αυτό το πείραμα που μπορεί να εφαρμοσθεί πια  και στο υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης. Είναι κοινή πεποίθηση πλέον  και μάλλον θα θεσμοθετηθεί μέσω των προτάσεων της Επιτροπής ότι σε περίπτωση εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών προτού καταλήξουν στο Μηχανισμό Σταθερότητας θα περνούν από τους μετόχους, τους ομολογιούχους και τους ανασφάλιστους καταθέτες, όσους δηλαδή έχουν στις τράπεζες χρήματα άνω των 100 χιλιάδων ευρώ. Αυτό το οποίο διαφυλάχθηκε με την δεύτερη συμφωνία του Γιούροκρουπ και δεν κατοχυρωνόταν με την πρώτη ήταν η διασφάλιση  των καταθέσεων κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ. Και αυτό το πιστώνουν όλοι στην Κύπρο. Εάν εμείς λέγαμε ναι τότε θα άνοιγε μια μεγάλη τρύπα στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, που θα ευνοούσε τη Γερμανία να καταστεί η Ελβετία της ευρωζώνης. Κι αυτό διότι η τραπεζική  ανασφάλεια και η επισφάλεια των καταθέσεων στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά η κρίση του τραπεζικού τομέα, θα έστελνε τους καταθέτες στις γερμανικές τράπεζες. Τώρα, θα πρέπει να δούμε τη συνέχεια και πώς θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Οι μάχες δεν δίδονται μόνο στη Λευκωσία αλλά και στις Βρυξέλλες. Εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προσπαθούμε να κάνουμε ένα μπλοκ των χωρών του νότου για να ενισχύσουμε όλοι τη θέση μας επί τη βάσει κοινωνίας συμφερόντων. Οργανώνουμε την Λέγκα των Φτωχών. 

 

-Μετά από όλα αυτά που αποφασίστηκαν εις βάρος της Κύπρου και του λαού της ποια μηνύματα λαμβάνετε από τους συναδέλφους σας στο Ευρωκοινοβούλιο;

- Γενικά τα μηνύματα είναι θετικά, ωστόσο εξαρτάται με ποιον συνομιλείς. Οι Γερμανοί για παράδειγμα που βομβαρδίζονται από τη δική τους προπαγάνδα έχουν μια διαφορετική αντίληψη για την κατάσταση στην Κύπρο. Όταν όμως συζητήσεις  μαζί τους, πολλές φορές προβληματίζονται. Οι Νότιοι αντιλαμβάνονται καλύτερα τη θέση μας. Το ίδιο και οι Ιρλανδοί. Βεβαίως, υπάρχουν και τα πολιτικά παιχνίδια. Αναλόγως της πολιτικής ομάδας, που ανήκει κάποιος είναι και η στάση που διατυπώνει. Είχαμε χάσει χρόνο στην ορθή ενημέρωση και αυτό ήταν εκτός των άλλων ευθύνη της προηγούμενης Κυβέρνησης. Σας έχω πει και προηγουμένως ότι έγινε αντιληπτό πως οι Γερμανοί κυρίως, που κυριαρχούν, ήθελαν να  κάνουν ένα πείραμα, να δοκιμάσουν μια αδηφάγο μέθοδο.  Πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί και να αποφεύγουμε τις ακρότητες και τις κακές πολιτικές εκτιμήσεις περί της στάσης των Γερμανών. Μπορεί μεν να μας πίκραναν στο οικονομικό σκέλος, επί του οποίου έχουμε και εμείς τις δικές μας ευθύνες, όμως στο Κυπριακό και στα θέμα της Τουρκίας είναι σταθερά μαζί μας. Αυτό αποδείχθηκε μετά το Γιουροκρουπ όταν συζητείτο η έκθεση Όουμεν για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ.   

 

-Ποιο ρόλο μπορεί να διαδραματίσει, εάν μπορεί, το Ευρωκοινοβούλιο στην υπόθεση της Κύπρου και τι θα ρωτήσετε εσείς προσωπικά τους εκπροσώπους της Τρόικας στις 8 Μαΐου στο Ευρωκοινοβούλιο;

 

-          Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει θεσμικό ρόλο στις αποφάσεις που λαμβάνονται σε επίπεδο Τρόικας, και αυτό είναι ένα από τα ζητήματα επί των οποίων ασκείται  έντονη  κριτική. Συνεπώς, έχουμε ένα θεσμικό ζήτημα που πρέπει να λυθεί και προφανώς αυτό θα συμβεί όταν από το Μάρτιο του 2014 θα υπάρχει η δυνατότητα της απευθείας αναχρηματοδότησης των τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η Κύπρος μπορεί να βοηθηθεί μέσω της πολιτικής συνοχής και εκεί  είναι που θα δώσουμε τη μάχη προκειμένου να είναι οι κανόνες συγχρηματοδότησης όσο το δυνατόν καλύτεροι για την αυξηθούν οι πιθανότητες για την απορρόφηση των κονδυλίων από την ΕΕ. Ταυτοχρόνως, το πολιτικό κλίμα που δημιουργεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επηρεάζει σταδιακά και τις παραπέρα αποφάσεις σε επίπεδο Επιτροπής και Συμβουλίου.  Είμαστε έτοιμοι βεβαίως και για την εκ νέου συζήτηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. 

 

-Στην Κύπρο αναπτύσσεται, με πρωταγωνιστή το ΑΚΕΛ αλλά και άλλους, μια έντονη παραφιλολογία για το εάν είναι καλύτερα ή όχι η Κύπρος να βγει εκτός Ευρωζώνης. Εσάς πια είναι η άποψη σας;

 

- Ούτε συζήτηση. Πρέπει με νύχια και με δόντια να παλέψουμε γι να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη και να αποτελούμε τον σκληρό τη πυρήνα. Κι αν κάποιος χαμογελά, θα ήθελα να τον ρωτήσω πως αλλιώς αντιλαμβάνεται την οικονομική μας ισχύ όταν θα αρχίσουμε την παραγωγή φυσικού αερίου. Αλλά το ζήτημα της αποχώρησης της Κύπρου από την ευρωζώνη δεν είναι μόνο οικονομικό αλλά και πολιτικό. Η αποχώρηση από την ευρωζώνη κατά τρόπον ασύντακτο, είναι γενικώς παραδεκτό ότι θα οδηγήσει σε κατάσταση χειρότερη από την υφιστάμενη. Δηλαδή, αν  κάποιος ισχυρίζεται  ότι οι ξένοι  μπορούν τώρα να μας αγοράζουν λόγω της οικονομικής κρίσης με 100 ευρώ, αν γυρίσουμε σε μια υποτιμημένη Κυπριακή λίρα   θα μπορούν να μας αγοράσουν μέχρι 50% έως  60% φθηνότερα. Δεν είναι καθόλου τυχαίες οι δηλώσεις Μπαγίς ότι εάν φύγετε από το ευρώ καλύτερα να έρθετε στην τουρκική λίρα, η οποία ενδέχεται να έχει την ίδια ισοτιμία με την κυπριακή ή και να είναι πιο ισχυρή. Με αποτέλεσμα να έχει  η Τουρκία -ειδικώς εάν υποχρεωθούμε να οδηγηθούμε  σε επιβολή  λύσης-, τη δυνατότητα να μας αγοράσει ολοκληρωτικά! Και εμάς και τους Τουρκοκύπριους. Συνεπώς χρειάζεται σκέψη για τα επόμενα βήματα,  χωρίς λαϊκισμούς και συνθήματα., Άλλωστε, εάν πάμε στη λίρα θα αυξηθούν οι τιμές και ενδεχομένως να στερηθούμε είδη πρώτης ανάγκης. Είναι εύκολα  τα λόγια. Γιατί το ΑΚΕΛ δεν εφάρμοσε αυτά που λέει σήμερα όταν  ήταν Κυβέρνηση; Γιατί ο Χριστόφιας είπε  mea culpa για την πεισματική άρνηση του να ψηφίσει την ένταξη στο ευρώ?  

 

-Βλέπουμε την Τουρκία, αλλά και άλλες χώρες, να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση της Κύπρου και να διασυνδέσουν την οικονομική βοήθεια που θα λάβει με λύση του Κυπριακού. Πιστεύετε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πιθανόν και εάν ναι, πόσο επικίνδυνο είναι για τον τόπο μας;

 

-Ενόσω οι συντελεστές ισχύος και οι δικοί μας και της Ελλάδας, δηλαδή η  οικονομία  και οι ένοπλες δυνάμεις έχουν τα χάλια τους και ενόσω το φρόνημα του Λαού και το ηθικό του είναι στο ναδίρ,  πώς μπορούμε να πάμε σε συνομιλίες και να πιστεύουμε ότι θα βρούμε λύση που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα μας? Εάν πάμε τώρα σε συνομιλίες χωρίς να ξεκαθαρίσει η βάση και χωρίς να αποσυρθούν τα δώρα του Προέδρου Χριστόφια είναι ως να συνεχίζουμε να συζητούμε επί τη βάσει του σχεδίου Ανάν. Η εκτίμηση μου είναι πως δεν πρέπει να πάμε σε συνομιλίες αν δεν διαφανεί ανάκαμψη της οικονομίας, αν δεν απομακρυνθεί ο Ντάουνερ, αν δεν αποσυρθούν οι προτάσεις Χριστόφια και αν   η Τουρκία δεν αποδεχθεί λύση σύμφωνη με της αρχές και τις αξίες της ΕΕ.

Σε αντίθετη περίπτωση και πολύ γρήγορα θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδος με  κίνδυνο αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Είτε σε επιβολή λύσης δύο συνιστώντων κρατών ή σε περίπτωση αποτυχίας , καταλογισμό της ευθύνης στη δική μας πλευρά.

Στο τρίπτυχο οικονομικό γονάτισμα, εκβιασμοί και τρομοκρατία στο θέμα του φυσικού αερίου και οικονομική, ηθική και κοινωνικής εξαθλίωση του λαού στηρίζεται η προσπάθεια επιβολής ενός νέου σχεδίου Ανάν. Οι παράγοντες που μπορούμε να ελέγξουμε εν προκειμένω είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της ευημερίας του λαού, με συλλογικό επιμερισμός  των βαρών και ελάφρυνση των ασθενεστέρων, η τόνωση του φρονήματος και η ενδυνάμωση της πίστης για βελτίωση των συνθηκών και της ελπίδας για ανάκαμψη και η προσεκτική συνέχιση της προσπάθειας εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου με σταθερά βήματα και εμπλοκή των κοινών συμφερόντων που έχουμε με κάθε δύναμη που μπορεί να κερδίσει από την συνεργασία της μαζί μας.    

 

 

- Πιστεύετε ότι η Κύπρος θα δεχθεί πιέσεις προκειμένου να συναινέσει στο άνοιγμα του Κεφαλαίου 15 για την Τουρκία;

 

- Τι σημαίνει θα μας πιέσουν;

Σε πιέζουν όταν είσαι ευένδοτος, όλκιμος και ελατός, λαστιχένιος, αλοιφή. Όταν το επιτρέπεις και δεν έχεις επιχειρήματα και αντιστάσεις. Το ζητούμενο λοιπόν για να μην μας πιέζουν είναι να τους πιέζουμε εμείς, να πιέσουμε την Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και να τερματίσει τις απειλές της εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου. Καμιά υποχώρηση επί τούτου και νομίζω πως αυτό είναι και εφικτό και δεν είναι καθόλου παράλογο. Είναι ζήτημα κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου  και υποχρεώσεων της Τουρκίας που απορρέουν από τις δικές δεσμεύσεις στο πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας.  Και αν θέλουμε να αποφύγουμε τον Νόμο «όλον ή ουδέν», που φάνηκε αρκετά αναποτελεσματικός στην διαχείριση των εθνικών μας ζητημάτων, μπορούμε να διασφαλίζουμε κέρδη από κάθε βήμα που κάνει η Τουρκία προς την ένταξη, την οποία διακαώς επιθυμεί.

 

-Μέσα από τον κυκεώνα των εξελίξεων και των αρνητικών επιπτώσεων στο βιοτικό επίπεδο του λαού μας πως βλέπετε το αύριο της Κύπρου; Υπάρχει πιστεύετε ελπίδα να ορθοποδήσει ή οδηγείται σε φαύλο κύκλο μνημονίων και όλο και περισσότερων μέτρων λιτότητας;

 

- Η  διετία 2013-14 θα είναι Γολγοθάς και πρέπει να είμαστε έντιμοι με τους εαυτούς μας και τους πολίτες. Η  μείωση του ΑΕΠ θα φτάσει το 12,5 και η ύφεση θα αγγίξει ακόμη και το 20% επί του ΑΕΠ. Αυτά αναφέρονται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εκδόθηκε στις 9 Απριλίου.   Πρώτος στόχος είναι η διάσωση της Τράπεζας Κύπρου και η επαναλειτουργία της  αγοράς δηλαδή ο τερματισμός των περιοριστικών μέτρων. Παράλληλα, απαιτείται  ο καταρτισμός ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης που θα χρησιμοποιεί με τρόπο ορθολογιστικό τα πλεονεκτήματα της Κύπρου, θα διαφοροποιήσει την βιομηχανία του τουρισμού, θα λάβει υπ όψιν τις σύγχρονες τάσεις όσον αφορά τις αεροπορικές συγκοινωνίες και την διακίνηση των ανθρώπων, θα προσφέρει υπηρεσίες στους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας, της καινοτομία, της ιατρικής, της μεταποίησης. Όσον αφορά τον τουρισμό, είναι απαραίτητο να γίνει συνεργασία με την Ελλάδα, την Αίγυπτο και το Ισραήλ ούτως ώστε να προσφέρεται ένα ελκυστικό πακέτο σε αμερικανούς ταξιδιώτες αλλά και ταξιδιώτες από την Ανατολή ( Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα, Ωκεανία), ένα πακέτο που να προσφέρει  τους συνδυασμούς των τεσσάρων μαγευτικών και πανάρχαιων μεσογειακών πολιτισμών.   Θα εκμεταλλευθεί την ανάγκη της Ευρώπης για βιολογικά και μη γενετικά τροποποιημένα προϊόντα. Θα προχωρήσει σε αναμπελώσεις με Κυπριακές ποικιλίες και σύγχρονες μεθόδους οινοποίησης για εσωτερική κατανάλωση και εξαγωγή. Θα εκμεταλλευθεί την ελιά και την χαρουπιά που αποτελούν ευλογία για την χλωρίδα της Κύπρου και με σύγχρονες μεθόδους μπορούν να αποδώσουν σημαντικό εισόδημα. Θα προχωρήσει σε μαζικές αναδασώσεις και δενδροφυτεύσεις σε ολόκληρη την Κύπρο με την βοήθεια ανέργων νέων. Θα εκμεταλλευθεί στο έπακρο την ηλιακή ενέργεια και θα ακούσει επιτέλους όλους εμάς που φωνάζουμε από το 1990 για την αναγκαιότητα επεξεργασίας των αποβλήτων προς παραγωγή ενέργειας.

  Κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις. Εκτιμήσεις γίνονται που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το 2015 θα έχουμε μικρή αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 1% με 1,5%. Στο μεσοδιάστημα θα πρέπει να λειτουργήσει η πρακτική της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού μεταξύ μας για να κρατηθεί η κοινωνία σε συνοχή. Κανείς δεν μπορεί να κάνει θαύματα. Μπορεί όμως να γίνει οργάνωση από το μηδέν για να οικοδομηθεί ένα κράτος σε γερά θεμέλια και όχι στον παραγοντισμό και στην αδικία  και την διαφθορά του παρελθόντος, για αυτό και θεωρώ ότι τα σχετικά με το θέμα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση καθώς και αυτά για τη στήριξη των ανέργων είναι προς την ορθή κατεύθυνση.    

Επιμένω ότι το ζήτημα της εκμετάλλευση του φυσικού αερίου δε πρέπει να συζητείται συνεχώς, δημόσια από τον κάθε τυχάρπαστο , πολιτικάντη αλλά να αφεθεί στο απυρόβλητο , προστατευόμενο από τον λαϊκισμό.

 

-Το κόμμα σας διέρχεται σε μια νέα εποχή, με ανανεωμένη πλέον όλη την ηγετική του πυραμίδα. Πως βλέπετε εσείς την νέα σύνθεση της και ποιες πιστεύετε ότι θα είναι οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει στις δύσκολες μέρες που αναμένονται για τον τόπο;

 

-          Η νέα  ηγεσία του κόμματος αναλαμβάνει σε μια πολύ δύσκολη περίοδο και θα πρέπει να υπερβεί εαυτήν διότι ο κόσμος είναι ταλαιπωρημένος, θυμωμένος και δεν θα δώσει την περίοδο χάριτος ή ανοχής που θα ήταν δυνατό να δώσει σε άλλες εποχές. Επιβάλλεται λοιπόν σοβαρότητα, οργάνωση και υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων στήριξης του πολίτη, ο οποίος θέλει τους πολιτικούς κοντά του. Επιβάλλεται η παραγωγή πολιτικής , η ανάδειξη της πολιτικής φιλοσοφίας που απογειώνει τους πολίτες, τους δίνει ανάταση και ελπίδα. ΟΙ ηγέτες του κόμματος πρέπει να είναι αποτελεσματικοί  χωρίς ψεύτικα μεγάλα λόγια και κούφιες υποσχέσεις. Οι ηγέτες μας πρέπει να είναι πρότυπα πολιτικής ηθικής. Εκτιμώ ότι  η ηγεσία και τα στελέχη του ΔΗΣΥ διαθέτουν ικανότητες και ψυχικά αποθέματα για να αντέξουν το βάρος του φορτίου της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και να οδηγήσουν το κόμμα και τους πολίτες σε μια νέα εποχή η οποία θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Θα ξεπηδήσει μέσα από τα ερείπια.   Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στους νέους, που είναι το μέλλον αυτού του τόπου και τους οποίους δεν θα πρέπει να απογοτεύσουμε ούτε να αφήσουμε να χαθούν  μεταναστεύοντας στο εξωτερικό. Αυτό θα οδηγήσει τον λαό μας σε   μαρασμό. Ο ακάθιστος κα ακάθεκτος ανθρωπισμός των Ηρώων της ΕΟΚΑ, το υψηλό φρόνημα και η ανδρεία των Πολεμιστών του 74 και οι υψηλές δημοκρατικές αξίες που χαρακτήριζαν τους πρώτους Συναγερμικούς,  ας είναι το καθοδηγητικό φως όλων μας προς το πεπρωμένο του Κυπριακού Ελληνισμού.

 

 

 
 
 
  Αναζητηση
     
    ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ:
  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ: