ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ  
 
 
 
 
 
 
Ε. Θεοχάρους: Ζήτα παρέμβαση από την ΕΕ για την καταστροφή της οροσειράς του Πενταδακτύλου ... 07-01-2014
 
διαβάστε περισσότερα
 
Ομιλία στην Ολομέλεια του Στρασβούργου για την κατάσταση στην οικονομία στην Κύπρο
Ημερομηνία: 17-04-2013

Κύρια  Πρόεδρε, Κυρία Υπουργέ, Κύριοι Επίτροποι,

Η οικονομική κατάσταση στην Κύπρο  είναι όντως, τραγική και η  Κυπριακή κοινωνία νιώθει βαθειά απογοητευμένη από  την ΕΕ διότι η εφαρμογή της  αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη-μέλη  αποδεικνύεται ελλειμματική.

Παρ όλα αυτά, η Κύπρος   στρέφει σήμερα  το βλέμμα προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γι αυτό ελπίζω να αποσαφηνίσουμε σήμερα τι είναι κράτος δικαίου και ποιες είναι οι αρχές και αξίες επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ .

Ελπίζω ότι η  συζήτηση αυτή  θα αποβεί εποικοδομητική.   

Συνάδελφοι, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ορισμένα εγγενή προβλήματα από της  εγκαθίδρυσης της,  τα οποία χειροτέρεψαν πάρα πολύ με την τουρκική στρατιωτική εισβολή του 1974.

Να σας θυμίσω ότι το 1974 η Κύπρος έχασε το 40% των εδαφών της,   το 55% των ακτών της,  το 90% της τουριστικής της υποδομής, την μεγάλη  εύφορη πεδιάδα της,ενώ το  40% του πληθυσμού της προσφυγοποιήθηκε και έκτοτε ζει σε προσφυγικούς οικισμούς πέριξ των μεγάλων πόλεων.

Είμαι σίγουρη ότι αυτούς τους οικισμούς δεν τους έχετε δει ποτέ.

Γι αυτό τονίζω ότι η καλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει η Τουρκία στην Κύπρο κύριε  Cohn Bendit, είναι να αποσύρει τα στρατεύματα της από το νησί. Μην μας ζητάτε λοιπόν να εναλλάσσουμε την κατοχή της Τουρκίας με την οικονομική κατοχή , εκτός αν η όλη κρίση μας κτύπησε για να προωθήσουν κάποιοι εργολαβικά την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Αν θέλετε καλέστε την Τουρκία να κάνει επενδύσεις στις δικές σας χώρες με τις ισχυρές οικονομίες και εμάς αφήστε μας ήσυχους. Ξέρουμε πολύ καλά τι είναι η Τουρκία, δεν θέλουμε να μας σώσει. 

Μετά την εισβολή,  η  οικονομία μας μπόρεσε να αναπτυχθεί στηριζόμενη σε δύο  μόνο πυλώνες. Τον τουρισμό και  τον  χρηματοπιστωτικό τομέα.

Δεν έχουμε  βαριά βιομηχανία,   ούτε γη για να αναπτύξουμε  την γεωργία.

Ο τουρισμός λόγω της γειτνίασης με εμπόλεμες ζώνες, δέχθηκε αλλεπάλληλα πλήγματα τα τελευταία 25 χρόνια και είμαι σίγουρη ότι θυμάστε πόσες ΝΟΤΑΜ έχουν εκδώσει οι χώρες σας  για τη ασφάλεια των πολιτών κάθε φορά που ξεσπούσε ένας πόλεμος στην Μέση Ανατολή.

Σήμερα, με τις αποφάσεις του Γιουροκρουπ, δέχεται θανάσιμο πλήγμα και ο χρηματοπιστωτικός τομέας.

 Βεβαίως  αναγνωρίζω ότι έγιναν πολλά λάθη και ολιγωρίες αδικαιολόγητες από την πλευρά της Κύπρου σε ότι αφορά στην αποτροπή της κρίσης καθώς επίσης και μεγάλη καθυστέρηση στην μεταρρύθμιση της πολιτείας μας.  Όμως από την άλλη, είναι άδικο να τιμωρείται ο λαός με μια πρωτόγνωρη συνταγή  αμφίβολης αποτελεσματικότητας,,   στη λογική του "shock therapy", λες και οι πολίτες,  είναι πειραματόζωα.

Η συμπεριφορά της λεγομένης τρόϊκα απέναντι στον Κυπριακό λαό είναι  απαράδεκτη και σκληρή. .

-Επίτροπε   ΡΕΝ, η ΕΕ έχει διαπράξει σοβαρές παρανομίες και λάθη στον χειρισμό του προβλήματος της  Κύπρου: Για παράδειγμα, ο Κύριος Ντράκι έδωσε αυθαίρετα είτε χωρίς επαρκείς ελέγχους,  ρευστότητα σχεδόν δέκα δισ στην Λαϊκή τράπεζα, ποσό που έπρεπε να είχε ανακτηθεί από διασφαλίσεις της ιδίας της Τράπεζας και όχι να χρεωθεί στην τράπεζα Κύπρου και στους Καταθέτες .

 Σήμερα, η αγορά δεν λειτουργεί, οι πολίτες δεν πληρώνονται, οι υγιείς επιχειρήσεις καταρρέουν, και η εμπιστοσύνη προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου χάνεται. Όπως χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας και δημιουργείται κλίμα απόγνωσης

Ο πολίτης χάνει το όραμα του και  αισθάνεται την ΕΕ να τον εγκαταλείπει και να τον τιμωρεί.

 Όλοι εμείς που αγωνιούμε για μια καλύτερη και δημοκρατικότερη  ΕΕ, με καλύτερη εικόνα  ανάμεσα στους Ευρωπαϊκούς λαούς, πιστεύουμε πως η  ΕΕ  οφείλει να δώσει ένα θετικό μήνυμα στην πράξη. Με αύξηση των κονδυλίων  στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσω των διαρθρωτικών ταμείων και με αύξηση  του ποσοστού  συγχρηματοδότησης  έργων,,  ενώ μέσω του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, το ΕΚ πρέπει να χαλαρώσει την θηλιά από τον λαιμό της  Κύπρου.

Πάντως, ο Κυπριακός λαός έχει περάσει και άλλες τραγωδίες και κατακτητές και ξέρει να αντιμετωπίζει τα δεινά  με αξιοπρέπεια.

Είμαι βέβαιη ότι  θα επιβιώσουμε για να κάνουμε όχι μόνο το νησί μας  αλλά και την ίδια την ΕΕ καλύτερη.  

 

 

 
 
 
  Αναζητηση
     
      ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ: