ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ  
 
 
 
 
 
 
Πρόταση για αναμόρφωση της Ιατρικής Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Εκπαίδευσης... 12-12-2012
 
διαβάστε περισσότερα
 
Δεν μπορούμε να «Άιγαιοποιήσουμε» την κυπριακή ΑΟΖ και να «παγώσουμε» το φυσικό αέριο
Ημερομηνία: 05-04-2013

 

Δελτίο Τύπου

από το Γραφείο της Ευρωβουλευτού του ΔΗΣΥ-ΕΛΚ

Ελένης Θεοχάρους

 

Λευκωσία, 5 Απριλίου 2013

 

 

Δεν μπορούμε να «Άιγαιοποιήσουμε» την κυπριακή ΑΟΖ και να «παγώσουμε» το φυσικό αέριο

 

Ο Φούλε ισχυρίζεται ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για το άνοιγμα του κεφαλαίου 15 για την ενέργεια αλλά την καλεί  να αποφεύγει τις απειλές και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο

Ουδέτερη στάση τηρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για στο θέμα του ανοίγματος του τουρκικού ενταξιακού κεφαλαίου 15 για την ενέργεια καθώς επίσης και αναφορικά με τις τουρκικές απειλές εντός της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και σε σχέση με τις παράνομες συμφωνίες του ψευδοκράτους με την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων στις χερσαίες και κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κατόπιν σχετικού με το θέμα ερωτήματος που υπεβλήθη από την  ευρωβουευτή του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους, ο Επίτροπος Αρμόδιος για Θέματα  Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε ισχυρίζεται στην απάντησή του ότι τεχνοκρατικά η Τουρκία είναι έτοιμη για το άνοιγμα του κεφαλαίου 15 που αφορά στην ενέργεια και άλλα συναφή ζητήματα. Ταυτοχρόνως, σε ότι αφορά στις τουρκικές απειλές παραπέμπει στα Συμπεράσματα  του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο των οποίων η Τουρκία υποχρεούται να δεσμευτεί προς «δημιουργία σχέσεων καλής γειτονίας και ειρηνική διευθέτηση των διαφορών σύμφωνα με το Χάρτη των Ην. Εθνών προσφεύγοντας εάν αυτό χρειαστεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης». Επιπροσθέτως, τονίζει ο Επίτροπος, στα συμεπράσματα αναφέρονται και τα ακόλουθα: «Στο Συμβούλιο κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια κατά κράτους μέλους, ή κάθε πηγή προστριβών ή ενεργειών που θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών».

Η κ. Θεοχάρους είχε υποστηρίξει προ καιρού ότι δεν μπορεί να ανοίξει το κεφάλαιο 15 εφόσον η Τουρκία δεν σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είχε επίσης τονίζει ότι κακώς γίνεται αναφορά σε προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο, διότι δεν μπορούν να τεθούν υπό αμφισβήτηση η κυριαρχία κράτους – μέλους της ΕΕ και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου. Δεν είναι δυνατόν παρατηρεί η κ. Θεοχάρους να «Αιγαιοποίησουμε» την κυπριακή ΑΟΖ επειδή έτσι το θέλει η νέο-Οθωμανική Τουρκική Πολιτική και να παγώσουμε το φυσικό αέριο. 

Το πλήρες κείμενο της απάντησης του Επιτρόπου Φούλε έχει ως εξής:

«Η Επιτροπή θεωρεί ότι η Τουρκία είναι επαρκώς προετοιμασμένη για την έναρξη διαπραγματεύσεων στον τομέα της ενέργειας. Αυτό το κεφάλαιο αφορά το κεκτημένο της ΕΕ στον τομέα της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της εσωτερικής αγοράς ενέργειας, της προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης, της πυρηνικής ενέργειας και πυρηνικής ασφάλειας και της προστασίας από τις ακτινοβολίες.

Όσον αφορά το θέμα των ερευνών για υδρογονάνθρακα στην Ανατολική Μεσόγειο, η Επιτροπή παραπέμπει στα συμπεράσματα του Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου σύμφωνα με τα οποία η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί κατηγορηματικά για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, προσφεύγοντας, εφόσον κριθεί αναγκαίο, στο Διεθνές Δικαστήριο. Στα εν λόγω συμπεράσματα, το Συμβούλιο κάλεσε ακόμη την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια κατά κράτους μέλους, ή κάθε πηγή προστριβών ή ενεργειών που θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών».

 

 

 
 
 
  Αναζητηση
     
      ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ: