ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ  
 
 
 
 
 
 
Με αφορμή συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών της Ευρωβουλής ... 16-06-2016
 
διαβάστε περισσότερα
 
Συνέντευξη στη ΣΗΜΕΡΙΝΗ Αναστασιάδης από την πρώτη Κυριακή
Ημερομηνία: 09-01-2013

   

 

Ερ: Το προεκλογικό θερμόμετρο αναβαίνει. Πιστεύετε  ότι ο Νίκος Αναστασιάδης μπορεί να κερδίσει τις εκλογές από τον πρώτο γύρο; 

 

Απ.: Ναι, εκτιμώ ότι μπορεί. Άλλωστε, αυτή πρέπει να είναι η επιδίωξη τόσο του Νίκου Αναστασιάδη όσο και του κάθε πολίτη που στηρίζει την υποψηφιότητά του. Το σημερινό ποσοστό του 36-37 % που  του δίδουν οι έρευνες είναι πλασματικό. Δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα. Έχουμε ακόμη σχεδόν δύο  μήνες μέχρι τις εκλογές και  ως εκ τούτου νομίζω ότι η προεκλογική προσπάθεια, η οποία  θα ενταθεί, θα είναι πολύ πιο παραγωγική, και αν αναλυθούν θέματα ουσίας και αφεθούν στην άκρη τα συνθήματα, η υποψηφιότητα του Προέδρου του ΔΗΣΥ θα αποκτήσει επιπλέον στρατηγικό πλεονέκτημα. Άμεση  συνέπεια θα  είναι αυξημένη μεταστροφή των αδιάφορων και προβληματιζομένων  πολιτών. Τα ζητούμενα, για τα οποία μιλούσα εδώ και ένα χρόνο θα πραγματωθούν. Η δε  εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη από την πρώτη Κυριακή θα επιτευχθεί αν αισθανθεί ο μέσος πολίτης ότι έτσι  ικανοποιείται το περί δικαίου αίσθημα του και θεμελιούται μια δίκαιη κοινωνία, καθώς και ότι μπορούν οι θυσίες του για την οικονομία να πιάσουν τόπο και να ανατείλουν καλύτερες μέρες. 

 

Ερ: Συνεπώς, θεωρείτε  δεδομένη την εκλογή Αναστασιάδη;

 

Απ: Τίποτα δεν θεωρώ δεδομένο. Διαπιστώνω ότι έγινε σκληρή και καλή δουλειά. Ο Κυπριακός λαός  βίωσε μέσα σε πέντε χρόνια όσα υπέστησαν οι λαοί του κομμουνιστικού μπλοκ μέσα σε εξήντα. Η Κύπρος βγαίνει από την κομμουνιστική διακυβέρνηση της νομενκλατούρας των ολίγων προνομιούχων στο ίδιο περίπου χάλι με το οποίο έβγαιναν οι λαοί που είχαν την ατυχία να βιώσουν τον κομμουνιστικό παράδεισο για όσο  καιρό υφίσταντο την δικτατορία  του Κομμουνιστικού Κόμματος. Και αυτό δεν είναι υπερβολή αν σκεφτεί κανείς ότι ποτέ δεν είχαμε μέχρι σήμερα ανθρώπους να τρώνε από τα σκουπίδια, ποτέ δεν βιώσαμε την χλεύη της Τουρκίας, στο βαθμό που τη βιώνουμε σήμερα, καθώς  και την περιφρόνησή της (θα μας δώσει δανεικά το ψευδοκράτος).  Ποτέ δεν βιώσαμε μια τόσο πάνδημη απαίτηση αλλαγής της διακυβέρνησης. Μοιάζει ως να αναζητά ο πολίτης  αλλαγή του καθεστώτος.  Το συγκροτημένο και αξιόπιστο  πρόγραμμα διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη, το γεγονός ότι η υποψηφιότητα του δεν είναι μια σκληρή μονοκομματική και μονολιθική υποψηφιότητα, αλλά απολάβει της στήριξης και άλλων, οι προτάσεις  ανόρθωσης της οικονομίας, η ελπίδα για ανασυγκρότηση της κοινωνίας και αποκατάσταση της συνοχής του λαού, η πρόταση για  ανασύσταση του κράτους προνοίας το οποίο κατελύθει και αντικαταστάθηκε από το κράτος ανισόρροπων παροχών, οι προοπτικές για τους νέους και η δέσμευση για την συλλογική διαχείριση του Κυπριακού, δημιουργούν αίσθημα και νέες προοπτικές. ασφάλειας και εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες. Σε αντίθεση με τα ελλειμματικά και συνεχώς μεταβαλλόμενα και ρευστά προγράμματα των άλλων δύο κυρίων υποψηφίων. Τα οποία εξ ανάγκης, ως αντιλαμβάνομαι, εξυπηρετούν πάμπολλες προεκλογικές σκοπιμότητες.

Ωστόσο πάντοτε μπορεί να υπάρξουν  πολλοί εσωτερικοί και εξωτερικοί κυρίως,  αστάθμητοι, απρόβλεπτοι και προβοκατόρικοι παράγοντες, οι οποίοι μπορεί να δημιουργήσουν κλίμα αναταραχής και αναστάτωσης. Πολλά πυροτεχνήματα θα εκτοξευθούν και θα διαταράξουν το προεκλογικό κλίμα.   Γι αυτό τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο και η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί εντατικά. Με σεβασμό στον κάθε πολίτη. Στις  αντιρρήσεις του, στην συναισθηματική του σχέση με άλλους υποψηφίους και κόμματα, στην πολιτική φόρτιση των ημερών. Οι σφυγμομετρήσεις και η παράσταση νίκης όπως έχουμε πει είναι υπέρ του Νίκου Αναστασιάδη. Εντούτοις, επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να σας πω ότι είχα την ευκαιρία τις τελευταίες μέρες που βρίσκομαι στην Κύπρο, μετά από ένα πολύ εντατικό εξάμηνο στις Βρυξέλλες , στο Στρασβούργο και σε ολόκληρο τον  υπόλοιπο κόσμο, να παρακολουθήσω τον δημόσιο διάλογο γύρω από τις εκλογές, αλλά κυρίως τις αντιδράσεις χιλιάδων πολιτών όπως καταγράφονται στο διαδίκτυο. Δυστυχώς, η κατάσταση είναι απογοητευτική και αντανακλά την παθιασμένη και μίζερη αντίδραση ενός λαού που δεν μπορεί να διαχειριστεί τον θυμό του,  ανησυχεί πολύ και σε πολλές περιπτώσεις δεν  έχει εφόδια  για την διαχείριση της δημοκρατίας και της ελευθερίας του λόγου. Δεν μπορεί καν να χρησιμοποιήσει την Ελληνική γλώσσα στοιχειωδώς σωστά.  Έχουμε μείνει πίσω και χρειάζεται πολλή δουλειά από όλους μας. Ο πεντάχρονος ηθικός μαρασμός, τα πολλά φαινόμενα μη χρηστής διοίκησης, η αναξιοκρατία, η επιδείνωση της κατάστασης στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας και η αδρανοποίηση της Εθνικής Φρουράς έχουν οδηγήσει το φρόνημα και το σθένος του λαού σε ισοηλεκτρική γραμμή.  

 

Ερ. Τι περιμένετε από την διακυβέρνηση Αναστασιάδη;

 

Απ. Ο Νίκος Αναστασιάδης γνωρίζει ότι κανείς δεν θα του χαριστεί. Πολλοί ετοιμάζονται ήδη να κατεβάσουν τον κόσμο στους δρόμους, αφού διασφαλίσουν  παρθενορραφή και εξαγνισμό για τα ανομήματα τους, αλλά και η κοινωνία των πολιτών από την πρώτη μέρα θα απαιτεί την έμπρακτη εφαρμογή πολυεπίπεδης αλλαγής. Αναμένω και προσδοκώ ότι μέσα στις πρώτες εκατόν μέρες η νέα Κυβέρνηση θα καταφέρει να εδραιώσει αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης σε ολόκληρο τον λαό. Όλοι οι πολίτες θα πρέπει να νιώσουν ότι δεν κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα και την έλλειψη περίθαλψης, δεν θα πάνε στην φυλακή επειδή είναι φτωχοί και δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις τους,  δεν θα διακόψουν τις σπουδές των παιδιών τους γιατί δεν θα μπορούν να τα στηρίζουν. Αναμένω να εφαρμοσθεί πρόγραμμα εκατόν ημερών για την επίλυση των βασικών προβλημάτων των φτωχών και αδυνάτων, των απελπισμένων πληβείων. Αναμένω μια κοινωνικά φιλελεύθερη πολιτική που θα επιζητεί την συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στη διαχείριση του προβλήματος.  Η δυάδα αυτή μπορεί να κάνει τον πολίτη συμμέτοχο σε  καθήκοντα και  υποχρεώσεις.  Τις πρώτες εκατόν μέρες λογικά  δεν   μπορούν να επιλυθούν τα τραγικά προβλήματα στα οποία οδήγησε τον τόπο η Κυβέρνηση Χριστόφια. Μπορούν όμως στο εσωτερικό  να τεθούν τα θεμέλια της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης μεταξύ του κράτους και των πολιτικών με την κοινωνία και ειδικότερα με τους φτωχούς και τις ομάδες εκείνες που είναι ευάλωτες και έχουν άμεσες ανάγκες. Ας μη ξεχνούμε ότι τα ταμεία είναι άδεια και ότι η οικονομία θα βυθιστεί σε ύφεση και στα χρέη. Δεν μπορούμε να τάζουμε στο λαό λαγούς με πετραχήλια. Συνεπώς,    στόχος αυτής της νίκης είναι η αλλαγή και η επίλυση των τραγικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζει ο τόπος ως αποτέλεσμα της κακής οικονομικής και πολιτικής διαχείρισης τους κράτους και της οικονομίας από τον Πρόεδρο Χριστόφια και τους συνεργάτες τους καθώς και από ομάδα τραπεζιτών οι οποίοι επέδειξαν αδίστακτη πλεονεξία και επωφελήθηκαν της κακής σχέση του Προέδρου και του τέως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και «έπαιξαν» με τα ελληνικά ομόλογα. Δεν είμαι υπέρ των λαϊκών δικαστηρίων και των εξιλαστήριων θυμάτων, αλλά είμαι υπέρ της δικαιοσύνης. Κανείς δεν μπορεί να ζητά από τον Λαό να κάνει θυσίες για να πληρωθούν τα κλοπιμαία χωρίς να παλεύει ταυτοχρόνως  για την απόδοση δικαιοσύνης. Η ρητορική της θυσίας έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.  Η γνώμη μου είναι ότι επιτέλους πρέπει να τιμωρηθούν όσοι πολλές φορές οδήγησαν τον  Κύπριο πολίτη στην απελπισία και στην απόγνωση. Πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε κράτος και όχι μισό κράτος ή  ψευδοκράτος. Και όταν απαιτούμε να είναι υπεύθυνοι οι πολίτες, θα πρέπει πρώτα να αξιώνουμε από τον εαυτό μας ως πολιτικοί να είμαστε υπεύθυνοι έναντι των  θεσμών. Πρέπει να δημιουργήσουμε επιτέλους ένα κράτος που να σέβεται τον πολίτη.  Κανένας δεν μπορεί να εξαιρείται. Ούτε πολιτικός, ούτε πολίτης, ούτε δικαστής ούτε εισαγγελέας.  Ούτε  η δικαιοσύνη. 

 

Ερ: Πώς θα βγούμε από τα αδιέξοδα;

 

Απ: Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές. Και ο Νίκος Αναστασιάδης δεν θα εφοδιαστεί με κάποιο μαγικό ραβδί, ενώ θα υφίσταται κριτική από την πρώτη μέρα της εκλογής του. Δεν θα του χαριστεί κανείς.  Θα περάσουμε δύσκολες μέρες τόσον  στην οικονομία όσο και στο Κυπριακό. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν είχε την τόλμη να υπογράψει το μνημόνιο νομίζοντας έτσι ότι θα διασωθεί έναντι της Ιστορίας και του Λαού και κυρίως έναντι του ΑΚΕΛ, για την πρωτοφανή, αναχρονιστική αναποτελεσματική και καταστροφική διακυβέρνησή του.  Δεν διασώζεται και πραγματικά αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν το ΑΚΕΛ και ο υποψήφιος που στηρίζει, ο Σταύρος Μαλάς να επιμένουν να υπερασπίζονται την ζημιογόνο από κάθε άποψη παρουσία και συμπεριφορά του Προέδρου.  Δεν διαθέτω και νομίζω κανείς ακόμη δεν έχει όλες τις λεπτομέρειες του μνημονίου και τις μεταβλητές που προέκυπταν από την διαπραγμάτευση του. Ούτε γνωρίζω αν η Ρωσία θα ήταν καλύτερη επιλογή χρηματοδότησης των τεραστίων για την Κυπριακή οικονομία ελλειμμάτων. Διότι από κάπου πρέπει να βρεθούν αυτά τα διασκορπισθέντα στους πέντε ανέμους είκοσι δισ. Διαφορετικά, το κράτος καταλύεται. Εκείνο που ξέρω είναι πως η προσπάθεια που καταβάλλεται να διαχωριστεί ο λαός, ο οποίος επίσης δεν γνωρίζει, σε μνημονιακούς  και αντιμνημονιακούς συνιστά άκρατο και επικίνδυνο λαϊκισμό. Προσομοιάζει σε επικινδυνότητα τις προτάσεις Μπαγίς να «χρηματοδοτήσει τον νότο το ψευδοκράτος».  Και το λέω αυτό διότι υπάρχουν τέτοιες τάσεις στο πολιτικό σκηνικό και αναφορές ατυχείς για «ξέσκισμα»  του μνημονίου ή για μαγικές φόρμουλες μέσω του φυσικού αερίου. Είναι εύκολη λύση να μιλάς εκ του ασφαλούς –γνωρίζοντας ότι ποτέ δεν θα κληθείς να εφαρμόσεις τις συνταγές σου- και να είσαι έτοιμος να σχίσεις και να κάψεις τα πάντα. Στην Κύπρο δεν έχει  θέση ο «Τσιπρισμός»!  Δέστε το παράδειγμα της σκληρής και υπεύθυνης πολιτικής του Αντώνη Σαμαρά που αποδίδει καρπούς παρά τις δυσκολίες και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Χωρίς τυμπανοκρουσίες, με υπευθυνότητα και σκληρή δουλειά μέσα από ναρκοπέδια και συνεχείς υπονομεύσεις,  εντός και εκτός Ελλάδας, προχωρεί με σταθερά βήματα. 

 

Απ: Συγγνώμη που σας διακόπτω; Το καρφί ήταν για τον κ. Λιλλήκα;

 

Ερ:  Ακούστε, κατανοώ ότι θέλετε να βγάλετε είδηση. Και καλά κάνετε. Το θέμα δεν είναι μόνο τα πρόσωπα. Το ζήτημα είναι οι πολιτικές. Δεν είναι μόνο ο Λιλλήκας που μιλά ανεξέλεγκτα εναντίον του μνημονίου. Αλλά,  επειδή  αναφερθήκατε στο Γιώργο Λιλλήκα πρέπει να γνωρίζετε ότι επί μακρόν είναι φίλος μου και εγώ γνωρίζω να ξεχωρίζω τις φιλίες από την πολιτική. Και η φιλία μου είναι αποδεδειγμένη στα δύσκολα. Δεν  δίστασα να τον στηρίξω όταν επιχείρησαν αδίκως να κατηγορήσουν και όταν  κάποιοι εξ αυτών που εμφανίζονται σήμερα ως υποστηρικτές του ήσαν απόντες.  Πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω στο ήθος, τόσο σε διαπροσωπικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.  Αλλά εν προκειμένω πιστεύω ότι διαπράττει σοβαρό λάθος.  Μακάρι να μπορούσαμε να αποφύγουμε το μνημόνιο χθες. Αυτό συνέβη, λόγω κακών χειρισμών για τους οποίους την ευθύνη δεν φέρει ο  πολίτης. Την ευθύνη την φέρει ο Πρόεδρος και κατά το Σύνταγμα το σύνολο του Υπουργικού Συμβουλίου. Που έχουν απογοητεύσει τον κόσμο και ειδικά  τα μέλη και τα στελέχη  του ΑΚΕΛ και όσους τους  ψήφισαν. 

Τώρα, η εναλλακτική πρόταση της εκμετάλλευσης των πιθανών κοιτασμάτων  φυσικού αερίου, είναι μια κάποια λύση. Ποιος όμως, πότε και πώς  θα την εφαρμόσει; Η παρούσα Κυβέρνηση που έβαλε ήδη 7 σεντ φόρο στα καύσιμα κίνησης και άλλαξε το ωράριο  της δημόσιας υπηρεσίας «για να συμμορφωθούμε με την συμφωνία με την Τρόικα», ενώ από την άλλη μας λέει πως δεν είναι αυτή που θα υπογράψει το μνημόνιο;  Ποια συμφωνία εφαρμόζουν τότε ; Για ποια συμφωνία μιλάμε;

Μπορούμε εδώ και τώρα να εκμεταλλευθούμε το φυσικό αέριο; Μα για να φτιάξουμε ένα αγωγό 500 μέτρα  στο αγκυροβόλιο της Γερμασόγειας και να βγάζουμε  στην στεριά το νερό που έφερναν τα τάνκερ από την Ελευσίνα , χύσαμε  δέκα τάνκερ νερό στην θάλασσα.  

 

Ερ: Θα θέλατε να γίνεται  Υπουργός; Δεν θέλετε κάποιο αντάλλαγμα για το γεγονός ότι δεν κατήλθατε  ως ανεξάρτητη  και έτσι ανοίξατε διάπλατα το δρόμο στο Νίκο Αναστασιάδη;

 

Απ:  Ευχαριστώ για την ερώτηση. Μου δίνετε την ευκαιρία να βάλω κάποια πράγματα στην θέση τους. Όχι, δεν θέλω να γίνω υπουργός. Μου αρέσει αυτό που κάνω και πιστεύω ότι το κάνω πολύ αποτελεσματικά. Άλλωστε έχω μάθει  να υπηρετώ τον τόπο μου και τον άνθρωπο  ως συνειδητοποιημένος  πολίτης,  ως εθελοντής γιατρός, ως βουλευτής, ως ευρωβουλευτής. Και δεν θα επιδιώξω κανένα αξίωμα. Τώρα υπηρετώ το αξίωμα που μου  δόθηκε από το λαό μέσω της ψήφου του. Θα συνεχίσω να το πράττω. Αισθάνομαι μεγάλη ευθύνη γι’ αυτό και είμαι υπερήφανη για το έργο που παράγω και εντός και εκτός Κύπρου. Διότι και  εκεί δίδονται εξίσου σημαντικές μάχες όπως και στο νησί μας.  Οι Βρυξέλλες είναι το κέντρο. Και η Κύπρος δεν είναι ο ομφαλός της γης. Και για να ξεκαθαρίσουμε μια κι έξω κάποια ζητήματα, σας λέγω ότι πέρασα δύσκολες ώρες τον τελευταίο χρόνο. Όπως θυμάστε έθεσα υποψηφιότητα στο συνέδριο του κόμματος και διεκδίκησα το χρίσμα του υποψηφίου για την Προεδρία.  Είπα τις απόψεις μου. Δήλωσα ότι θα σεβαστώ την απόφαση του συνεδρίου.  Έτσι έμαθα, αυτή είναι η δική μου Δημοκρατία που την οικοδόμησα επάνω σε σκληρή δουλειά, μελέτη, συντριβή, μάχες χαμένες και κερδισμένες, εδώ και μισόν αιώνα. Δεν αποσκοπούσα σε υπουργείο ή βόλεμα, δεν έκανα συμφωνίες και κοντραμπάντο. Σ’ εκείνο το πρώτο εξάμηνο μέτρησα τις πολιτικές συμπεριφορές και τις αντοχές πολλών. Τώρα νομίζω τους ξέρω καλά. Παλιά έβλεπα μόνο τους πομφόλυγες. Τώρα βλέπω και τα μπαλώματα  που «χάνουν» αέρα και δημιουργούν τους πομφόλυγες .   Με πίκρανα πολλοί με τις δηλώσεις τους μα πιο πολύ με πίκρανε ο ψίθυρος  που σέρνεται ακόμα ότι «κάποιοι»  με «εκβίασαν» για να μην κατέλθω ως υποψήφια. Εεεε ΟΧΙ, δεν υπάρχει τίποτε για το οποίο  θα μπορούσε «κάποιος» να με «εκβιάσει».  Τίποτε. Αυτό το λέγω και το τονίζω για να το κατανοήσει ο κάθε ασπάλαξ της πολιτικής και της ρεμούλας.  Και αυτό επιβεβαιώνει ότι σας είπα προηγουμένως: Πως πρέπει να αγωνιστούμε πολύ ακόμη για να  οχυρώσουμε  και να ενισχύσουμε γνωσιολογικά τους εαυτούς μας και τους άλλους πολίτες.    Ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πολλές φορές την εκτίμηση του για μένα και ξέρει ότι  μαζί, οι δυο μας,  πήγαμε την Δημοκρατία ένα βήμα μπροστά. Αυτό μου αρκεί.

Χαίρομαι που η υποψηφιότητα του δεν είναι μια σκληρή  κομματική υποψηφιότητα, χαίρομαι που έχει πολυκομματική στήριξη, είμαι ευτυχής  για την δέσμευση του για την συλλογική διαχείριση του Κυπριακού. Πιστεύω ότι με την οικονομία θα τα καταφέρει καλά, με την στήριξη της ΕΕ, του ΕΛΚ και όλων ημών. Όσον αφορά τις θέσεις μου στο Κυπριακό,  δεν αφαιρώ ούτε προσθέτω ούτε ένα ιώτα. Ισχύουν όπως τις διατύπωσα τις 17 Μαρτίου 2012.  Είμαι και θα παραμείνω σταθερά αντίθετη στην διζωνική ομοσπονδία και επιμένω ότι δεν πρέπει να δεχθούμε τίποτα λιγότερο από την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κυπριακού λαού χωρίς καμιά εξαίρεση. Αυτή τη θέση την κατανοούν και την αποδέχονται οι Ευρωπαίοι, και όσοι είναι εναντίον μας δεν έχουν επιχειρήματα να την αντικρούσουν.

 

Ερ: Η επίσημη, όμως, γραμμή του κόμματος είναι διαφορετική; 

 

Απ: Δεν θέλω να επαναλάβω τα ίδια. Οι καταστάσεις και τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς και κερδίζει όποιος παραμένει πιστός σε αρχές και αξίες  και διαθέτει  στρατηγική θεώρηση,  νοητική υποστήριξη και ευελιξία.  Ο ΔΗΣΥ δεν είναι ένα κόμμα μονολιθικό. Κάποτε  ήταν υπέρ της αποστρατικοποίησης, ενώ τώρα λόγω των νέων συνθηκών που δημιουργούνται με την ένταξή μας στην ΕΕ η θέση του έχει διαφοροποιηθεί. Η πολιτική και ο κόσμος δεν είναι στατικά. Κάποτε η επίσημη ηγεσία είπε ΝΑΙ στο σχέδιο Ανάν ενώ η πλειοψηφία του λαού και των Συναγερμικών είπε ΟΧΙ. Σήμερα η πλειοψηφία του λαού είναι αντίθετη με την ομοσπονδία. Ίσως αυτή η αντίδραση να οφείλεται σε ένστικτο αυτοσυντήρησης, σε μας εναπόκειται να την επενδύσουμε με γνωσιολογικό χάλυβα, για να κάνει την αντίσταση του λαού σε νόθα λύση πραγματικά χαλύβδινη. Ο λαός κατανοεί ότι ομοσπονδία με τις υφιστάμενες συνθήκες στην Κύπρο δεν μπορεί να είναι άλλη από την διζωνική στη βάση του σχεδίου Ανάν ήτοι μια άλλη μορφή διχοτόμησης. Διαβάστε τι λένε τα έγγραφα των Βρετανών και το ίδιο το επίσημο ΑΚΕΛ τη δεκαετία του 60. Διερωτώμαι, το  πολιτειακό σύστημα που προσπαθούσαν να επιβάλουν οι Τούρκοι και οι Βρετανοί την δεκαετία του ΄60 ήταν διχοτομικό ενώ σήμερα δεν είναι; Θα μου πείτε, ναι άλλαξαν γνώμη. Βεβαίως δικαιούνται να αλλάξουν γνώμη αλλά οι σημερινές πραγματικότητες δεν επιτρέπουν να κοροϊδεύουν τον λαό ότι το σχέδιο Ανάν για παράδειγμα ή η ΔΔΟ είναι επανένωση και πολύ περισσότερο απελευθέρωση. Η πολιτική εντιμότης απαιτεί να πουν στον λαό:  ξέρεις , δεν σου ταιριάζει τίποτε καλύτερο,  ή ξέρεις: μέχρι εδώ είμαστε διατεθειμένοι να αγωνιστούμε και να φτάσουμε.  Επειδή πρέπει να αποδεχθούμε τα δεδομένα της  εισβολής.

 

Μα πρέπει  να αποδεχθούμε ακρωτηριασμό των ανθρωπίνων και δημοκρατικών  δικαιωμάτων  για να χωρέσουν σε μια ομοσπονδία επειδή μας «επιβάλλουν» να αποδεχθούμε ότι δημιουργήθηκε  με την στρατιωτική βία της  εισβολής;

 Τα δημοκρατικά μας δικαιώματα και το κοινοτικό κεκτημένο είναι το όπλο μας  για να ανατραπούν τα τετελεσμένα της εισβολής, δηλαδή ο γεωγραφικός, πληθυσμιακός και διοικητικός διαχωρισμός της Κύπρου. Η Τουρκία οφείλει να αποδεχθεί μια δημοκρατική λύση, διότι όπως δηλώνει ο Μπαγίς  θα εφαρμόσει πλήρως η ίδια το κοινοτικό κεκτημένο για να ενταχθεί στην ΕΕ εντός 2 ετών. Πώς θα εφαρμόσει το κεκτημένο αν δεν αποδεχθεί δημοκρατική λύση, με την οποία δεν θα υπάρχει στην Κύπρο τουρκικός στρατός κατοχή; Για μένα είναι αδιαμφισβήτητη η θέση πως αμετάθετος στόχος της Τουρκίας είναι η ένταξη της στην ΕΕ.  Παράλληλα σταθερά αγωνίζεται για λύση  ομοσπονδίας και διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Να σας υποδείξω με πόσο θράσος και φανατισμό υποστήριξε τις προάλλες ο Μπαγίς το σχέδιο Ανάν; Να σας θυμίσω γιατί οι Γάλλοι  δεν δέχονταν ποτέ   τη δημιουργία ομοσπονδίας με την Γερμανία όταν ανακατέλαβαν το Στρασβούργο;  Να σας θυμίσω ότι η Ισπανία θα διαλυόταν μέχρι τώρα στην περίπτωση που το κράτος δεν ήταν ενιαίο αλλά ομόσπονδο με συνιστώντα κράτη την Καταλανία και την  Χώρα των Βάσκων; Και να ρωτήσω , όπως ρώτησα ήδη τον Μπαγίς, αν η Τουρκία θα δεχόταν να εφαρμόσει ένα σχέδιο Ανάν για τους συμπαγείς αυτόχθονες Κουρδικούς πληθυσμούς της;

Έχουμε νέα δεδομένα, τον φυσικό πλούτο στις θάλασσες μας, την ένταξη στην ΕΕ, την δυνατότητα σύναψης συμμαχιών με στρατηγικούς συμμάχους. Συνεπώς πρέπει επιτέλους να καταστρωθεί μια στρατηγική για  λύση δημοκρατική στην οποία θα ζούμε ειρηνικά με τους Τουρκοκυπρίους και όχι μια λύση ιστορικά, νομικά και πολιτικά  κομμένη και ραμμένη στα μετρά της Τουρκίας. Ο ΔΗΣΥ είναι προοδευτικό κόμμα και τον δρόμο τον σωστό τον βρίσκει. Το ΑΚΕΛ φοβούμενο την σκιά του και τα λάθη του, με πλήρη ατολμία παραμένει προσκολλημένο στην «φόρμουλα» που δήθεν αποδέχθηκε και του κληροδότησε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος. Και ροκανίζει το κλαρί επάνω στο οποίο καθόμαστε, έχοντας στην ασφαλή μεριά την ίδια την Τουρκία. 

 

 

 Ερ: Η ΕΕ τι λέει; 

 

Απ: Μα όταν εμείς διατυμπανίζουμε ότι αποδεχόμαστε τον ακρωτηριασμό των δικαιωμάτων μας και την δημιουργία πρωτογενούς ουσιαστικά δικαίου, το οποίο θα είναι τμήμα του κοινοτικό κεκτημένου, όταν εμείς θέλουμε να διαλύσουμε το κράτος μας και να το «ξαναδημιουργήσουμε» με παρθενογένεση,  τι να μας πουν οι εταίροι μας; Οι τουρκόφιλοι θεωρούν ότι γλιτώνουν τον μπελά. Όταν όμως  εξηγούμε στους εταίρους μας ότι αυτή η λύση είναι μια βραδυφλεγής βόμβα τόσον όσον αφορά την Κύπρο, όσον και ολόκληρη την Ευρώπη και ότι ανοίγει τον ασκό του  Αιόλου για την Ισπανία ας πούμε, για το Καλίνινγκραντ, για την ίδια την Βρετανία, όταν επίσης τίθεται ζήτημα εγγυήσεων και ξένων στρατευμάτων, τότε κατανοούν ότι το σχέδιο Ανάν και οι παραλλαγές του δεν είναι επανένωση του νησιού αλλά αρχή νέων δεινών. Κατανοούν ότι η βιώσιμη και δημοκρατική λύση είναι συνάρτηση της άρσης των τετελεσμένων της εισβολής.  Οφείλουμε να σταματήσουμε με κάθε τρόπο την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας μέχρι να αποδεχθεί δημοκρατική λύση στο Κυπριακό.  Αν θέλει  ο Μπαγίς και ο Ερντογάν ένταξη  σε δυο χρόνια οφείλουν  να εφαρμόσουν πλήρως το κοινοτικό κεκτημένο στη χώρα τους και να δεχθούν την πλήρη εφαρμογή του καθώς και των δημοκρατικών αρχών και αξιών στην επίλυση του Κυπριακού.  Έτσι θα  είμαστε ένα βήμα μπροστά.  Και αν πουν όχι ας αναλάβουν την ευθύνη. Είμαι βεβαία πως αν το μαχαίρι φτάσει στο κόκκαλο δεν θα πουν όχι. Καίγονται να ενταχθούν στην ΕΕ. Αν από την άλλη η Γερμανία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα δεν θέλει την Τουρκία στην ΕΕ, επίσης ας αναλάβει την ευθύνη. Δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από την Κύπρο. Αλλά κι εμείς πρέπει το συντομότερο και με κάθε τρόπο να στηρίξουμε  την οικονομία μας και να ενισχύσουμε την κρατική μας υπόσταση. Για να μην βρούμε  έξω από την θύρα μας ωραία πακέτα δισεκατομμυρίων περιβεβλημένα με εντολές συμπεριφοράς έναντι της  Τουρκίας. 

 

 

Ερ: Τώρα όμως το Κυπριακό ζει στη σκιά της οικονομικής κρίσης και τα πακέτα είναι αναμενόμενα.

Απ: Είναι αλήθεια, αλλά χωρίς πατρίδα δεν έχουμε οικονομία. Δεν  πρέπει η οικονομική κρίση να αποτελέσει εκβιασμό γα κακή λύση του Κυπριακού. Το μνημόνιο είναι η επιλογή εκείνη που δημιουργεί τις προϋποθέσεις αποφυγής μιας άτακτης χρεωκοπίας. Μιας καταστροφής και αλβανοποίησης.  Τον περασμένο Ιούλιο ο Επίτροπος Ρεν έδωσε σε σχετική μου γραπτή ερώτηση την εικόνα της κυπριακής οικονομίας και την αναγκαιότητα άμεσης λήψης μέτρων. Δυστυχώς, εις ώτα μη ακουόντων. Φθάσαμε στο σημείο να ζούμε ως το Φεβρουάριο με τα ταμεία συντάξεων των Ημικρατικών Οργανισμών και να προχωρούμε από έρευνα σε έρευνα για να δούμε εάν είναι η όχι το χρέος βιώσιμο. Το μνημόνιο δεν είναι από μόνο του η λύση. Είναι η βάση της λύσης και δεν έχουμε άλλη επιλογή διότι η υφιστάμενη Κυβέρνηση δεν έλαβε μέτρα, δεν ενήργησε ορθά, δεν έκανε καλή διαπραγμάτευση.  Εάν επιχειρήσουμε να ξεγελάσουμε την Τρόικα και αν δεν εφαρμόσουμε ότι αποφασιστεί θα βρεθούμε στην θέση που βρέθηκε η Ελλάδα πριν από τον Αντώνη Σαμαρά. Το μνημόνιο δεν είναι αναπτυξιακό πρόγραμμα αλλά βάση της εξυγίανσης της οικονομίας και του νοικοκυρέματος του κράτους καθώς και στήριξης των τραπεζών οι οποίες χωρίς την ανακεφαλαιοποίηση θα καταρρεύσουν και μαζί ολόκληρη η Κύπρος. Και η Κύπρος δεν είναι τόσο σημαντική σε οικονομικό μέγεθος για να επηρεαστεί η ευρωζώνη όπως θα συμβεί εάν καταρρεύσει η Ελλάδα ή η Ισπανία.

Δεν λέω ότι θα μας αφήσουν να καταρρεύσουμε, αλλά επειδή καθυστερήσαμε και επειδή τα ταμεία είναι άδεια, το μικρό μας μέγεθος είναι ακόμη ένα αρνητικό διαπραγματευτικό στοιχείο. Θα μπορούσε να ήταν θετικό υπό την έννοια ότι το ποσό που χρειαζόμαστε είναι μικρό. Φαίνεται όμως ότι έχουμε χάσει την αξιοπιστία μας. Ακόμη και η Ρωσία δεν εμπιστεύεται το κυπριακό κράτος. Πώς να το εμπιστευθούν οι επενδυτές. Συνεπώς, το μνημόνιο μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε το ψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα, να επανοικοδομήσουμε το τραπεζικό σύστημα και να ανακτήσουμε αξιοπιστία και σταθερότητα καθώς και ανταγωνιστικότητα για να αρχίσουν οι επενδύσεις από έξω προς τα μέσα.  Για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Λιγότερο κράτος σημαίνει λιγότερα χρέη και τη δυνατότητα μεγαλύτερου κοινωνικού έργου. Ενόψει κρίσης θα πρέπει να ενταθεί και να οργανωθεί η οργάνωση της κοινωνίας , ο εθελοντισμός, η αλληλεγγύη,  από τις γειτονιές, τα σχολεία, τα  χωριά και τις πόλεις για να μην πεινάσει κανείς και δη τα παιδιά. Να εκδηλωθεί έμπρακτα η Αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων.   Και ο καθένας εξ ημών έχει να διαδραματίσει το δικό του ρόλο. Το ίδιο και η εκκλησία η οποία οφείλει να ακολουθήσει το παράδειγμα της εκκλησίας της Ελλάδας. Να δώσει δηλαδή τμήματα της περιουσίας της για αγροτικούς σκοπούς, για κτηνοτροφική και άλλη δραστηριότητα. Να γίνουμε αυτάρκεις, τουλάχιστον όσον αφορά την πρωτογενή παραγωγή. Θεωρώ ότι μεταξύ  άλλων θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα Ινστιτούτο Αγροτικής και Κτηνοτροφικής Ανάπτυξης που θα έχει ως στόχο να δώσει μια νέα δυναμική και επιστροφή στην ύπαιθρο, η οποία στην Κύπρο  βρίσκεται  σε μαρασμό, καίτοι μια ανάσα από τις πόλεις που πάσχουν από αστυφιλία. Να σταματήσει και να αναστραφεί ο εξαστισμός. Και σε αυτό μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο  τα πανεπιστήμια,  ειδικώς στο χώρο της έρευνας. Αναφέρω αυτά τα παραδείγματα για να υποστηρίξω ότι για να βγούμε από την κρίση, που ήταν ένα από τα αρχικά σας ερωτήματα, δεν αρκεί το μνημόνιο αλλά επιβάλλεται και ο καταρτισμός ενός μοντέλου ανάπτυξης που θα περιλαμβάνει τον ορθολογιστικό τρόπο εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου,  τον τουρισμό,  την αναστήλωση της παροχής υπηρεσιών και κυρίως του τραπεζικού τομέα, τη μετατροπή της Κύπρου σε πανεπιστημιακό και ερευνητικό  κέντρο της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης.  Επιβάλλεται να δώσουμε στο λαό όραμα και ελπίδα, καθώς και σοβαρότητα και αξιοπιστία για να μας εμπιστευθεί ως πολιτικούς και να είναι σίγουρος ότι οι θυσίες του θα πιάσουν τόπο.

 

 
 
 
  Αναζητηση
     
    ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ
ΔΕΛΤΙΟ:
  ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ: