ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ  
 
 
 
 
 
 
Η Ε. Θεοχάρους επικεφαλής αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε Συνέδριο για την Παγκόσμια Εκπαίδευση... 26-09-2012
 
διαβάστε περισσότερα
 
Απαράδεκτη η τουρκική στάση να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και την Κυπριακή Προεδρία
Ημερομηνία: 03-07-2012

Δελτίο Τύπου

από το Γραφείο της Ευρωβουλευτού του ΔΗΣΥ-ΕΛΚ

Ελένης Θεοχάρους

 

Απάντηση Μάρτιν Σουλτς προς Ελένη Θεοχάρους:

Απαράδεκτη η τουρκική στάση να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και την Κυπριακή  Προεδρία 

 

  • Το ξεκαθάρισε σε Ερντογάν και Γκιουλ
  • Όχι σε Τουρκοκύπριους παρατηρητές
  • Αναγνώριση και πρωτόκολλο απαραίτητες ενέργειες για μια νέα συγκυρία  στο Κυπριακό και στις ενταξιακές της Τουρκίας

 

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς με επιστολή του προς την Ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους τονίζει ότι, "μοιράζεται μαζί της τις ανησυχίες που πηγάζουν από το μποϋκοτάζ της Τουρκίας σε βάρος της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας". Ταυτοχρόνως, ο κ. Σουλτς επισημαίνει ότι το θέμα της Κυπριακής Προεδρίας ηγέρθη και από τον ίδιο προς τους συνομιλητές του κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία. "Το έκανε ξεκάθαρο" αναφέρει  ο κ. Σουλτς, "προς τον Πρωθυπουργό (εννοεί τον κ. Ταγίπ Ερντογάν) και τον  Πρόεδρο (τον κ. Αμπντουλά Γκιουλ) "ότι μια τέτοια στάση είναι απαράδεκτη".

Ελπίζω, γράφει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι η χώρα αυτή, δηλαδή η Τουρκία, θα αλλάξει την υφιστάμενη στάση της, θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και θα εφαρμόσει το πρόσθετο πρωτόκολλο. Αυτά, τονίζει ο κ. Σουλτς, είναι απαραίτητο να συμβούν για να προωθηθεί ένα νέο μομέντουμ για την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας και για την επανένωση της Κύπρου.

Η επιστολή του κ. Σουλτς συνιστά απάντηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την κ. Θεοχάρους με αφορμή τις εργασίες της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας ΕΕ και την πρόταση  της για  διακοπή των εργασιών της, εφόσον η Άγκυρα αρνείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Προεδρία στην ΕΕ. Πάντως, ο κ. Σουλτς στην επιστολή του, αναφερόμενος στα θέματα της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπή Τουρκίας ΕΕ, τονίζει ότι, όταν ηγέρθη από την τουρκική πλευρά ζήτημα Τουρκοκύπριων παρατηρητών, αυτό "απορρίφθηκε άμεσα" από τους Ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στο  Προεδρείο της εν λόγω Επιτροπής.

  

  

 
 
 
  Αναζητηση
     
      ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ: