ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ  
 
 
 
 
 
 
Χωρίς αναγνώριση της γενοκτονίας η Τουρκία δεν έχει θέση στην πολιτισμένη ανθρωπότητα ... 16-04-2015
 
διαβάστε περισσότερα
 
Επιστολή Θεοχάρους προς Μάρτιν Σουλτς
Ημερομηνία: 12-06-2012

 

Δελτίο Τύπου

από το Γραφείο της Ευρωβουλευτού του ΔΗΣΥ-ΕΛΚ

Ελένης Θεοχάρους

 

Επιστολή Θεοχάρους προς Μάρτιν Σουλτς

Εάν η Τουρκία δεν συνομιλεί με την Κυπριακή Προεδρία να εξεταστεί διακοπή  των σχέσεων της Ευρωβουλής με την Τουρκία και των εργασιών της ΜΚΕ ΕΕ-Τουρκίας.

 Ο Ντάουνερ δεν αποτελεί αντικειμενικό παράγοντα στο Κυπριακό για να ενημερώσει τη Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Τουρκίας - ΕΕ   

 

Στρασβούργο, 12 Ιουνίου 2012

Η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους έχει αποστείλει  επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, από τον οποίο ζητά όπως εξεταστεί η πιθανότητα να διακοπούν οι σχέσεις της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής (MKE) ΕΕ-Τουρκίας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την Τουρκία, εφόσον η χώρα αυτή αρνείται να συνομιλεί από την 1η Ιουλίου του 2012 με την Προεδρεύουσα της ΕΕ χώρα, δηλαδή την Κυπριακή Δημοκρατία.   Η κ. Θεοχάρους θεωρεί ότι η τουρκική στάση δεν προσβάλλει μόνο την αξιοπρέπεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά πλήττει και την ίδια την ΕΕ, στην οποία η Κυπριακή Δημοκρατία προεδρεύει, όπως οι Συνθήκες καθορίζουν.  

Οι θέσεις αυτές περιλαμβάνονται σε επιστολή της κ. Θεοχάρους η οποία εστάλη προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 31 Μαΐου, με αφορμή την παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ενώπιον της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας (ανάλογες επιστολές εστάλησαν προς όλα τα μέλη της ΜΚΕ ΕΕ-Τουρκίας). Ο κ. Ντάουνερ έχει κληθεί να ενημερώσει την Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας την προσεχή Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012 για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.  Η παρουσία του κ. Ντάουνερ γίνεται κατόπιν αιτήματος της τουρκικής πλευράς. 

Στην επιστολή της προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κ. Θεοχάρους αναφέρει ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν από το Προεδρείο με πλειοψηφία, χωρίς να ενημερωθούν τα μέλη της Επιτροπής, ενώ επισυνάπτονται σχετικά έγγραφα επί τη βάσει των οποίων αποδεικνύεται ότι ο κ. Ντάουνερ τηρεί απαράδεκτα προσβλητική στάση προς τους Ελληνοκυπρίους και το πολιτικό σύστημα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το γεγονός αυτό καθιστά τον κ. Ντάουνερ μη αντικειμενικό παράγοντα στο Κυπριακό, ο οποίος ξεπερνά τις αρμοδιότητες και τις εντολές δράσης του.

Η κ. Θεοχάρους θεωρεί ότι ο κ. Ντάουνερ δεν είναι ο παράγοντας εκείνος ο οποίος θα παρουσιάσει αντικειμενικά το Κυπριακό, διότι τόσο στο παρασκήνιο όσο και στο προσκήνιο υιοθετεί φιλοτουρκική στάση. Σύμφωνα με την κ. Θεοχάρους,  με τη στάση του αυτή αντί να διευκολύνει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού μάλλον τις δυσκολεύει και φέρει, όπως και η τουρκική πλευρά, ευθύνη για το υφιστάμενο αδιέξοδο.

Η παρουσία του κ. Ντάουνερ  στη Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Τουρκίας - ΕΕ γίνεται δυο περίπου βδομάδες πριν από την έναρξη της Κυπριακής Προεδρίας και η κ. Θεοχάρους θεωρεί ότι ορθό θα ήταν να ήταν παρούσα στις εργασίες της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής μαζί με τη Δανέζικη Προεδρία και η επερχόμενη Κυπριακή.  Αυτό είναι ζήτημα που θα μπορούσε να επιτευχθεί με την κινητοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημειώνεται ότι οι εργασίες της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας πραγματοποιούνται στις 13 και 14 του μήνα. Η κ. Θεοχάρους δεν θα μπορεί να είναι παρούσα διότι θα βρίσκεται σε αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις ΗΠΑ, στη Σύνοδο Κορυφής για την Υγεία και την Επιβίωση του Παιδιού (Child Survival Summit: A promise to keep). Η απόφαση για την αποστολή στις ΗΠΑ ελήφθη πριν από την απόφαση για την παρουσία του κ. Ντάουνερ στην Μεικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή Τουρκίας - ΕΕ. 

Παρακαλούμε όπως παραλάβετε συνημμένη επιστολή της Ευρωβουλευτού Θεοχάρους προς τα Μέλη της ΜΚΕ ΕΕ-Τουρκίας επί του θέματος.  

 

 

 
 
 
  Αναζητηση
     
      ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ: